Guide til løbesko – komplet guide og oversigt over løbesko
Siden indeholder et overblik over kategorier inden for løbesko.
Derudover finder du en yderst detaljeret guide, der med billeder og video, forklarer de forskellige typer af løbesko.
Hvis du er på udkig efter en specifik løbesko, eller en sko fra et specifikt mærke, skal du trykke på dette link.
Løbeskoene er inddelt efter 3 overordnede kategorier: funktionalitet, løbestil eller kategori. Jeg anbefaler dig at navigere efter funktionalitet, da du her får de bedste resultater. Det kræver dog at du ved hvad du skal bruge dine sko til. Er du i tvivl, er det en asfalt sko.
Typer af løbesko
Det kan for mange mennesker være lidt af en jungle at finde rundt i de forskellige typer af løbesko der findes. På denne side vil vi enkelt, præcist og meget konkret prøve at give DIG et overblik over hvilke typer af løbesko der findes, og hvad du skal være opmærksom på, sådan helt overordnet set.
Vi har mange sider på iloebesko.dk, som går mere i dybden med med beskrivelser af diverse funktionaliteter og teknikker. Denne her side er mere til dig der vil danne dig en overordnet blik over løbesko generelt.
Ved du hvilken løbesko du skal have, eller har du sat dig godt ind i hvad der findes af typer og kategorier i sko til løb, så var det måske en ide for dig at springe direkte til vores RIGTIG MANGE anmeldelser af løbesko, eller måske vores mange gratis værktøjer og løbeprogrammer som hjælpe dig skridtet videre. God fornøjelse
Løbesko efter funktionalitet
Løbesko efter løbestil
Løbesko efter kategori
Grafik, der hjælper dig til at vælge løbesko
Komplet guide til valg af løbesko
Når du skal ud at købe et par nye løbesko er der en række ting du skal være opmærksom på. Det er ting som vil blive gået igennem her og som sikrer dig den bedste oplevelse. Helt overordnet set skal du kunne svare på følgende spørgsmål:
1) Hvilket underlag løbetræner du på?
Løbetræning på asfalt kræver en anden type løbesko end løbetræning på blødt underlag som skov, stisystemer, græs og sand. Det er derfor vigtigt at du på forhånd ved hvilket underlag du primært vil løbetræne på. Når du køber nye løbesko er det en stor fordel at du har denne viden.
Det er indlysende at det er de færreste der kun løber på en type underlag. Af samme grund kan mange løbesko klare at løbe på flere typer af underlag. Dog har hver en løbesko sin force, og det er vigtigt at du finder den løbesko, der passer dig og det underlag du løber på bedst.
Nogle forslag til underlag du kunne løbetræne på: asfalt, kompakte grusstier, løse grusstier, græs, jord, mudder, sand, mindre stisystemer, skovstier, bjergsider, løbebane, løbebånd eller indendørs halgulv
2) Hvor meget løbetræner du? Herunder hvor mange kilometer, hvor lange distancer, hvor intensivt osv.
Når du køber løbesko skal du have en ide om hvor meget og hvor hårdt du kommer til at træne. Mængde x intensitet afspejler din træningsmængde og det er derfor en vigtig parameter for når du vælger nye løbesko.
Mængde
Træner du meget lange løbeture på asfalt i et kontinuerligt tempo, skal du gerne have en stiv løbesko, der holder mange kilometer. Det gør ikke noget hvis løbeskoen er lidt tung for tilgæld at give bedre komfort og mindske risikoen for vabler.
Løbetræner du mere små korte ture på mindre end 10 kilometer, kan det være fordelagtigt med en lettere løbesko. Et par lette løbesko er sjove og behagelige at løbe i fordi man føles mere let. Du kan typisk smide 2-4 sekunder pr 100 gram mindre løbesko, og det kan derfor betale sig med et par lette løbesko.
Er du en habil løber bør du have flere løbesko at vælge imellem. Den typiske løber der træner op til et marathonløb har 2-3 par løbesko, som vedkommende veksler mellem. Det er en god måde at mindske belastningen for din krop.
Intensitet og valg af løbesko
Udover mængden har også intensiteten indflydelse på hvilken løbesko du bør løbetræne i. Træner du med meget høj intensitet vil en lettere løbesko være at foretrække. Du løber mere let når du løber hurtigt. Omvendt vil en tungere løbesko være at foretrække til de langsomme restitutionsture.
3) Hvilken løbestil har du?
Et hyppigt diskuteret emne er løbestil. Løbesko til pronerende løbere – skal de være forskellige fra løbesko til neutral løbestil eller for den sags skyld løbesko til supination? Det er et emne denne artikel ikke skal bevæge sig for meget ind på.
Typer af løbesko
Jeg får mange henvendelser angående forskellige typer af løbesko. I mine tekster tager jeg af og til for givet at du ved hvad der kendetegner de forskellige sko. Det kan dog være vanskeligt at holde styr på, så jeg har lavet en oversigt over de forskellige typer af løbesko, og beskrevet hvad der kendetegner de forskellige typer.
Allround løbesko
En allround løbesko er kendetegnet ved at være en sko, som henvender sig til forskellige løbeformål. I den mest normale betegnelse er en allround løbesko en mainstream løbesko, som kan bruges på asfalt og grusstier. En allround sko er aldrig den bedste sko i hver individuel kategori, men kan det være godt valg for dig, som ikke ønsker flere par løbesko, men blot ét par, som kan bruges til forskellige formål.
Under allround kategorien finder du sko til:
- Asfalt
- Allround
- Hællander
- Mængdetræning
- Konkurrence
- Letvægt
- Normale
- Fritid
- Træning
- Hverdag
Allround løbesko findes til løbere med alle typer løbestil, forstået på den måde at der findes allround sko inden for hver genre af løbestil. Vær opmærksom på det når du er på udkig efter nye sko.
Den typiske allround sko til løb har en blød støddæmpning, som bruges på de hårde underlag. Der vil oftest være en stor forskel i hælens højde og forfodens højde, hvilket vil fremme hællanding. Læs mere under hællander løbesko på denne side. Derudover er skoene typisk i den tungere ende af vægtskalaen.
Særligt om asfalt sko
Der findes forskellige typer af sko inden for genren allround. En populær underkategorier Asfalt løbesko (link til artikel). Der er tunge asfalt løbesko og lette asfalt løbesko. Fælles for de to typer er sålens opbygning. Sålen på løbesko til asfaltløb er typisk meget flade uden meget struktur. Du har ikke behov for struktur i ydersålen, når underlaget er fast. Derfor er pigge og kraftig struktur sparet væk. Gummiduppe ville desuden blive slidt væk hurtigt.
Asfalt løbesko er typisk kendetegnet ved at have en kraftig støddæmpning, hvilket særligt er gældende for de tunge af slagsen. De tunge er desuden oftest hællander løbesko. Der er meget kraftig sammenhæng mellem tunge asfalt løbesko og mængdetrænings løbesko.
Særligt om triathlon
Jeg har skrevet en komplet artikel om valg af triathlon sko (internt link). Der kan være særlige detaljer, der gør dine sportssko bedre til triathlon.
Vægten på allround
Når du vælger sko skal du vurdere hvad der er vigtigst for dig. Er det at løbe hurtigt eller er det at have maksimal komfort? Jo tungere dine sko er, desto bedre komfort kan du typisk opnå.
De lette allround sko (også kaldet konkurrence løbesko) vejer typisk omkring 200 gram, men det varierer meget fra model til model. Du vil opleve at disse sko er blandt de hurtigste, men også blandt de mest sparsomme hvad angår anvendt teknologi og komfort.
Trail løbesko
Trail løbesko er kendetegnet ved at være mere beskyttende end normale løbesko. Desuden er de ofte vand og vindtætte, hvilket giver dig gode forudsætninger i barskt miljø. Vigtigst for trailsko er dog sålens opbygning, som er meget forskellig fra andre sko, og som varierer inden for de forskellige genre af trailløbesko. Se min video om valg af sål her, hvis du er i tvivl om de forskellige typer af såle til løbesko, som findes. Der findes følgende underkategorier under trail løbesko.
- Bjerg
- Off trail
- Off road
- Orientering
- Terræn
- Trail
- Vinter
- Grus
Særligt om bjerg løbesko
Bjerg løbesko er lette, sparsomme og opbygget med en kraftig sål, der giver et godt afsæt i varieret terræn. Årsagen til at bjergsko er lette er at du har meget vertikal bevægelse. Vægt placeret omkring dine fødder er den værste vægt, da det kræver mange ressourcer for din krop at bevæge leddet op og ned. De er dog ikke i den aller letteste klasse, men omkring 250-300 gram er typisk for bjergløbesko.
Løbesko til bjergløb er typisk vandtætte, da de oftest bruges af løbere, der ikke bekymrer sig meget om vejrforholdene. Vejret i bjergene skifter ofte. Desuden er de vandtætte da man som bjergløber af og til løber gennem græs, marker og andet tætbevokset krat, der kan være våt. For at optimere din løbeoplevelse er det bedst med vandtætte løbesko, hvis du løber i bjerge.
Særligt om vinter løbesko
Vinter løbesko er vandtætte og har en meget rug sål, eventuelt med påsættelige jernpigge for at modstod skrid på is og sne. Inov8, Salomon og Asics har deciderede vinterløbesko med pigge (link til sektion om vinter løbesko), som sikrer dig et sikkert løb selv i meget barske forhold. Alternativt kan du påmontere en ekstra sål med pigge. Det er dog den halvvattede løsning, som jeg ikke anbefaler, hvis du løber +20 km ugentligt. Det giver langt bedre komfort med løbesko, der er lavet til at løbe på sne og is.
Deciderede grus løbesko
Blandingen mellem allround og trail er deciderede grussko. Det er sko, som hvis sål er mere rug end allround sko, men mindre rug end trailsko. Altså alene et begreb for en sko, som er en hybrid mellem de to typer af sko. Grussko kan, når vejret er tørt, også bruges delvist som sko til trailløb.
Minimalist løbesko
Minimalistiske løbesko (link til min artikel om emnet), er en genre af sko til løb, som er boomet ekstremt meget til starten af nullerne. Fokus er på det naturlige og tanken om at menneskekroppen er skabt til at løbe naturligt og ikke ved hjælp af alle mulige teknologier, som findes i nutidens løbesko. Inden for minimalist løbesko findes følgende underkategorier:
- Barfod
- Minimalist
- Natural running
- Zero drop
- Forfodslander
- Midtfodslander
Særligt om barfodsløbesko
Barfods løbesko er kendetegnet ved at have et meget lavt drop. Drop er en betegnelse for højdeforskellen fra hæl til forfod. Løbesko med et lavt drop, vil fremme en barfodsfornemmelse under løb. Sko med ingen forskel på hælens højde og forfodens højde kaldes også for zero drop løbesko, som du kan læse mere om her i artiklen.
Derudover er barfods løbesko meget sparsomme i den anvendte teknologi. Du vil opleve at skoene er meget minimalistiske og uden meget støddæmpning. Filosofien bag barfodssko er at kroppen er skabt til at løbe i bare fødder, hvorfor der ikke er behov for støddæmpning og lignende overflødige finesser. Årsagen til at disse barfodsløbere har løbesko på, er at reducere gener fra landing på sten og lignende. Sålene i barfodsløbesko er typisk meget holdbar, eksempelvis lavet af Vibram eller Continental.
De mest populære mærker, som laver barfods løbesko er: FiveFingers, Inov8, Merrell og Vivobarefoot. Barfodsløbesko minder meget om minimalist løbesko og zero drop løbesko, som du kan læse om i denne artikel.
Særligt om zero drop løbesko
Zero drop sko er meget basalt set sko hvor forskellen på hælens højde og forfodens højde er 0 mm. Typisk har tunge allround løbesko et drop mellem 12 og 18 mm, mens natural running løbesko ligger mellem 0 og 10 mm som maksimum. Se min video om drop, og bliv klogere på hvilket drop du skal have.
Hvilket brand er bedst?
Der findes to typer af løbere: dem der vælger efter brand og dem der ikke gør. Der er intet problem i at have et favorit brand, men når det er sagt, skal du vide at det ikke er branded der er det vigtigste. Det vigtigste er om din løbestil passer til de løbesko du vælger. På de fleste hjemmesider, kan du læse hvilken løbestil der passer til hvilke løbesko.
Billige løbesko på tilbud?
Først og fremmest skal det understreges at det vigtigste naturligvis er prisen på dine løbesko. Derefter kan du udvælge dine modeller inden for dit budget. Det er ganske nemt at finde løbesko på tilbud eller løbesko på udsalg rundt omkring på internettet. Hvis du klikker dig ind på en af vores prissammenligninger, vil du kunne se at priserne er meget pressede, men det er alene til gavn for dig.
Der er intet galt i at købe billige løbesko på internettet. Det er vores erfaring at langt størstedelen køber deres løbesko online den dag i dag, mens de bruger de fysiske forretning til at prøve løbeskoene og få foretaget en løbestilsanalyse. Men når du allerede ved hvilken løbesko du skal have, er der ingen grund til at spilde tid på at gå i fysiske forretninger.
Løbeudtryk om løbesko
Jeg har samlet en række udtryk som bruges om løbesko. Nogle er omkring opbygningen af løbesko, mens andre er mere generelt om funktionen af forskellige løbesko. Jeg forsøger at give dig et overblik, da det kan være svært at gennemskue hvad de forskellige udtryk betyder.
Løbesko anatomi
I dette afsnit gennemgår jeg skoens opbygning. Du vil hurtigt danne dig et overblik over opbygningen af en traditionel løbesko. Husk på at løbesko er opbygget forskelligt, så ikke alle har samme opbygning. Eksempelvis har ikke alle sko en mellemsål. Typisk er det konkurrence løbesko, som ikke har en mellemsål, netop for at mindske vægten.
Indlægssål
En indlægssål er ikke standardudstyr i løbesko. Udtrykket indlægssål bruges typisk om en speciallavet sål, som benyttes af løbere med specielle fødder. En indlægssål er relevant for dig hvis du har prøvet et hav af forskellige løbesko og alle giver dig gener under løb, da kan en indlægssål gøre en forskel for dig.
Det er de færreste, som har behov for en indlægssål, og det kan hurtigt blive meget dyrt at anskaffe sig en. Det kræver nemlig at du får lavet en ny hver gang der komme nye løbesko på markedet, fordi hvis bare skoenes udformning ændringer sig ganske lidt indvendigt er din indlægssål ubrugelig.
Mellemsål
Mellemsålen er kendetegnet ved at tage hånd om at du får den bedst mulige støddæmpning når du løbetræner. Mellemsålen er typisk lidt tykkere i hælen end i midt- og forfoden. Det er særligt tilfældet hvis du har fingre i en traditionel løbesko, også ofte kaldet en hællander løbesko. Er mellemsålens størrelse meget begrænset, er det ofte en god indikation af at støddæmpningen i skoen ikke er kraftig. Du vil typisk se tynde (hvis nogen overhovedet) mellemsåle i lette sko, som bruges til konkurrence.
Alle mærker har deres egen mellemsål. Nike har Air, Zoom og Lunar, Asics har GEL, Brooks har Pure osv. I mange tilfælde minder disse mellemsåle om hinanden, på trods af at det særligt er her mærkerne kan skildre sig ud, hvilket de gør ved at patentere de teknologier og materialer de finder ud af virker godt som støddæmpning og affjedring. Senest har Adidas fået god opmærksomhed omkring deres Boost mellemsål.
Ydersål
Ydersålen er alfa og omega for valget af løbesko. Jeg er meget fortaler for at sætte mere fokus på ydersålens opbygning frem for først at se på løbestilen.
Ydersålen afgør hvilket underlag dine løbesko egner sig bedst til. Jeg har lavet en video om valget af ydersål.
Er sålen ekstremt flad og uden yderligere struktur, egner skoen sig bedst til flat og tilregnelig underlag. Eksempler på underlag kunne være asfalt, tortov, beton, cykelstier, hårdpakkede grusstier og tørt græs.
Er sålen meget meget struktur, fungere skoene bedst som trailsko. Med meget struktur sikrer du dig selv et godt afsæt på selv mudrede og sjaskede underlag.
Hælkappe
Hælkappen sidder bagest på løbeskoen. Opbygningen af hælkappen er forskellig fra hvilken type af løbesko du er du udkig efter. Du kan læse mere om de forskellige typer af løbesko her på siden.
Hvis du løber længere distancer (+10 km), så er det mest behageligt hvis hælkappen er stiv. Det hjælper din fod med at opretholde den bedste statur. En god statur giver dig bedre udholdenhed. Hvis du løber et marathon i en løbesko med en blød hælkappe kan du risikere at gå kold fordi du udmatter små muskelgrupper i fødderne unødvendigt meget.
Træner du til at blive en hurtigere løber og fokuserer du på de kortere distancer (under 10 km), så er det ikke nødvendigt med en stiv hælkappe. Da kan en blød hæl i dine løbesko være udmærket.
Sko fra Asics har det med at gå op i hælkappen (særligt Kayano og GT), mens New Balance (NB) hælkapper sidder for løst. Vælg dit mærke efter hvad du er til.
Mesh
Overdelen på løbesko er typisk lavet i strækbar mesh. Mesh er et godt valg af materiale fordi det holder længe, det kan være åndbart og det er strækbart. Det er optimale forudsætninger for overdelen på et par gode sportssko.
Skosnude
Skosnuden er på løbeskoden yderste del. Typisk omtales skosnuden i forbindelse med hvor meget plads der er i dine sko. Nogle har fødder der kræver ekstra plads – de skal derfor søge efter sko med en ekstra høj skosnude.
Funktionalitet af løbesko
I denne sektion går jeg igennem udtryk om fysiologien i løbesko – altså funktionsbaseret.
Drop / hæl til tå drop
Drop, ofte kaldet hæl til tå drop er forskellen i hælens højde og forfodens højde. Løbesko med et højt drop vil ofte give dig gode betingelser for hællanding. Sko med et lavt drop er derimod kendetegnet ved at fremme landing længere fremme i skoene (midtfodslanding og forfodslanding).
Zero drop
Inden for løbebranchen findes et udtryk som hedder zero drop. Udtrykket betyder at der ikke er nogen forskel i hælens højde og forfodens højde.
Rul
Når der tales om rul i løbesko, refereres der oftest til rullet fra hæl til forfod. Altså fra du lander på hælen (hvis du er hællander) til at du har foretaget dit afsæt fra forfoden.
Stabilitet
Stabiliteten i løbesko er ofte kendetegnet ved at være i hvilket omfang skoene giver dig stabilitet i dit rul fra hæl til forfod. Det er stabiliteten, der opretholder den rette bevægelse.
Fleksibilitet
Når man taler om fleksibilitet i løbesko, er det ofte i forbindelse med hvor bøjelig skoene er. Fleksible løbesko kan bøjes og tvistes meget. Ofte er mininmalistiske løbesko meget fleksible, men tunge mængdetræningsløbesko / hverdagsløbesko er meget stive.
Svangstøtte
Svangstøtte gives til løbere, som overpronerer. Du kan læse mere om overpronation her. Svangstøtten støtter dine fodled i ikke at falde for meget indad.
Hæl højde
Hælhøjde er et mål for hvor høj hælen er. Generelt kan du sige at jo højere hæl, desto mere støddæmpning. Typisk ligger hælens højde på 25-35mm. I lette sko er den nærmere 20-30mm, mens minimalistiske sko oftest er under 10 mm.
Forfodshøjde
Forfodshøjde er et mål for hvor høj forfoden af din sål (ydersål og mellemsål) er. Det er meget forskelligt hvilke tal du finder her. Typisk ligger forfodens højde mellem 10mm og 20mm, men det varierer meget. Det måles som regel i mm.
Svang
Svangen i løbesko har betydning for pasformen, støddæmpningen og hvilken løbestil du har. Er du overpronationsløber, vil du her have placeret en god kile, som skal afhjælpe din pronation. Du kan læse mere om løbestil her.
Skoform (kurvet)
Skoformen er et begreb, som bruges om kurven på dine løbesko. Hvordan er formen på skoene, hvis du placerer dem på et fladt bord? Kurven forenden af skoene meget? Da er det tegn på af skoformen er meget kurvet. Typisk er lette sko mere kurvede end de tunge stive løbesko.
Støddæmpning
Støddæmpningen har utrolig meget at skulle have sagt når du vælger løbesko. Der er meget forskellige holdninger til hvor meget støddæmpning du skal have i dine løbesko, men generelt skal du vælge støddæmpningen ud fra hvilket underlag du træner på. Løber du på hårdt underlag skal du have en kraftigere støddæmpning end hvis du træner i skov eller på græs.
Typisk ligger vægten i støddæmpningen. Du kan derfor ofte regne med at lette løbesko, fx konkurrence løbesko, ikke har god støddæmpning. Af samme årsag anbefales det i mange tilfælde kun at bruge dem hvis du løber konkurrence, intervaltræning eller tempoløb.
Ventilation
Ventilationen er vigtig i løbesko. Uden god ventilation giver du ikke dine fødder optimale forhold. Et dårligt ventilationssystem er typisk årsag til vabler og seneskader da dine fødder vokser sig meget store uden ventilation.
Ventilationen i løbesko sidder typisk i overdelens mesh. Meshen er det strækbare materiale du finder i de fleste løbesko.
Hællander løbesko
En hællander løbesko er kendetegnet ved at have en stor forskel på hælens højde og forfodens højde. Det fremmer at du lander på hælen når du løber. Derefter vil du rulle henover midtfoden og have afsæt fra forfoden.
Hællander sko har meget støddæmpning i hælen, men typisk også godt støddæmpning i midtfoden. Langt de fleste løbesko er henvendt til hællandere, og det er mit bud at den dag i dag er 9 af 10 solgte løbesko hællander løbesko.
Midtfodslander løbesko
Sko til midtfodslandere har en relativt lav hæl. Derudover får du en god støddæmpning i midtfoden samt maksimal stabilitet omkring midtfoden. Når du lander på midtfoden er det vigtigt at dine fødder derefter bevæger sig i den rigtige retnint og deraf den gode støtte i mellemsålen.
Forfodslander løbesko
Løbesko til forfodslandere er oftest meget flade. Der er i mange tilfælde tale om zero drop, som du kan læse mere om her på siden. Det betyder at der ikke er meget forskel på hælens højde og forfodens højde. Det fremmer at du lander længere fremme når du løbetræner.
Stadig i tvivl om løbesko valget?
Hvis du stadig er i tvivl så er der flere muligheder. Du er altid velkommen til at kontakte Iloebesko.dk Vi står altid klar med et godt råd og noget vejledning til dig.
Du kan kan også prøve nogle af vores andre hjælpemidler. Du kan eventuelt prøve at klikke dig ind i vores lille værktøj der hjælper dig med at finde en løbebutik der tilfredsstiller netop dine krav.