Konkurrence løbesko – uddybende guide til hurtige og lette sko

guide til konkurrence løbeskoVil du gerne skære tid af din 10km PR? Prøv et par konkurrence løbesko.

Her i artiklen gennemgår jeg de elementer, der kendetegner en konkurrence sko og hvad du skal se efter når du er på udkig efter en sko, som kan hamle op med dine løbeambitioner.

Jeg vil samtidigt give dig nogle eksempler på markedets bedste konkurrence løbesko.

Der er en række forskellige parametre som bestemmer hvor godt en sko er egnet til konkurrence løb. Konkurrence løbesko er mere eller mindre ensbetydende med lette løbesko ellet letvægtsløbesko, som de også kaldes i flæng.

1. Overpronation ( ? )

Løbesko henvendt til overpronation støtter din fod mod at falde indad. Typisk også med svangstøtte.

Adidas

Asics

2. Neutral løbestil ( ? )

Neutrale løbesko er til dig der lander lige på foden. Bedre støddæmpning for at minimere skadesrisiko.

Asics

New Balance

Nike

3. Natural running ( ? )

Minimalistiske og lette løbe, der har et ekstremt lavt drop og en lav profil.

Asics

Brooks

New Balance

Nike

Saucony


 

Hvad er en god konkurrence løbesko?

Per definition er en god konkurrencesko en der får dig sikker og hurtigst muligt i mål – og gerne hurtigere end alle de andre. Et par gode konkurrence løbesko, kan være de nemmeste 30 sekunder du sparer på din 10 km tid. Desto hurtigere og længere du løber, desto større forskel vil et par dedikerede konkurrence løbesko kunne gøre. Her er nogle af de elementer, der kendetegner en god sko til konkurrenceløb:

  • Minimal stødabsorbering
  • Lav vægt
  • Minimal støtte
  • Fleksibel
  • Kraftigt afsæt

Som du kan se, er det en meget minimal løbesko du skal have fingre i. En dybere gennemgang af elementerne i konkurrence løbesko følger herunder.

Minimal stødabsorbering

For at give det mest kraftige afsæt og sikre det mindste spild af energi, vil stødabsorberingen være minimal. Dette gør at kraftoverførslen fra ben og fod til asfalt bliver så optimal og effektiv som mulig.

marcus rønn 5 kilometer på 15 minutter

Lav vægt

Som en konsekvens af den minimalistiske tilgang til skoene, vil vægten blive holdt langt nede. Der er mange kræfter at spare ved at have 100g mindre på hver fod. Hvis du tvivler på mig, så udfordrer jeg dig til at vælge et par løbesko, og jeg vil vædde med at du mærker en tydelig forskel med det samme. Betyder det så at lette løbesko og løbesko til konkurrence det samme? Det korte svar er nej. Lette løbesko er ikke nødvendigvis til konkurrence. Omvendt kan du være sikker på at konkurrencesko er lette.

Minimal støtte

De fleste konkurrence løbesko er neutrale for at spare på vægten. Det kan dog sagtens lade sig gøre at finde løbesko til konkurrencer med pronationskile og støtte. Men for at holde vægten nede, vil du opleve at størstedelen er neutrale løbesko. Bestem din løbestil vha. min artikel om løbestil.

Fleksibel

Fleksibiliteten af skoen hører sammen med den minimalistiske tilgang. En fleksibel sko lader din fod bevæge sig mere frit og kan være med til at promovere et mere kraftfuldt og naturligt løb længere fremme på foden. Denne fleksibilitet kan testes ved at prøve at bøje skoene. Er du ikke vant til at løbe i et par fleksible sko, kan det kræve lidt tilvænning.

Kraftigt afsæt

Dette hænger tæt sammen med den minimale stødabsorbering. Med en hårdere eller mindre stødabsorbering, kan du overføre mere energi til bevægelse fremad i stedet for at miste det til en blød mellemsål i løbeskoen.

Marcus Rønn DM cross 2014

Ulemper ved konkurrence løbesko

Når du går efter så specialiserede løbesko, som konkurrence løbesko nu engang er, så er det helt naturligt at du også giver afkald på nogle andre features og fordele, som kan findes i mere komfortable asfalt løbesko. Når løbeskoene bliver så minimalistiske og lette, som konkurrence løbesko, næsten per definition er, vil du gå på kompromis med følgende ting:

  • Holdbarhed
  • Komfort

Holdbarhed

Her er det især den store fokus på at holde vægten nede, som gør udslaget. Når materialerne bliver tyndere og lettere, bliver de også mere udsatte for, og mindre modstandsdygtige overfor slitage. Dette gør at holdbarheden på konkurrence løbesko, ofte ligger nogle hundrede kilometer under holdbarheden i almindelige løbesko.

Har du allerede et par konkurrence løbesko anbefaler jeg at du primært bruger dem til intervaltræning, intensive tempoture og naturligvis konkurrencer. Dermed kan du få glæde af skoene meget længere.

Komfort

Når du søger den optimale performance, gennem lavere vægt, et tættere fit og minimal stødabsorbering vil du også gå på kompromis med komforten. Tætsiddende og minimalistiske løbesko, vil ikke være lige så komfortable som dine gamle trainers, til gengæld vil de helt sikkert hjælpe dig til at løbe hurtigt når det gælder (Det betyder dog ikke at du nødvendigvis vil få vabler af konkurrence løbesko). Jeg ved godt, hvad jeg vælger. Så kan du altid gemme de komfortable løbesko til hyggeturene med familien eller vennerne.

konkurrence løbesko

Markedets bedste konkurrencesko (lette løbesko)

Her er mit personlige bud på nogle af de bedste sko som vil hjælpe dig til at slå din personlige rekord. Forbedrér hurtigt din marathontid med flere minutter ved bare at vælge de rigtige sko. Vil du forbedre din marathontid endnu mere, kan du bruge et af mine mange marathontræningsprogrammer. Her er mine bud på de bedste konkurrence løbesko:

En klassisker. Asics Racer har været på markedet i mange år, og har i lang tid været Asics mest kendte sko til konkurrence. Vægten har lagt i omegnen af 200-210 gram.

Denne sko blev i 2012 kåret som verdens bedste løbesko af RunnersWorld. Det er noget om snakken. Skoen er let, har et fremragende afsæt og giver dig en god lav vægt, som giver dig mulighed for hurtigt at forbedre dine tider.

En klassisk let løbesko fra Nike. Flot, stilet og meget kompakt pasform. Skoen føles meget let at have på, og er blandt mine personlige favoritter til de korte distancer.

Bliv en hurtigere løber

Jeg har lavet et utal af løbeprogrammer gennem tiden og har også lavet en masse til dig. Uanset om du gerne vil løbe en hurtigere 5 km tid eller om du skal løbe dit første marathon kan du finde et træningsprogram, som passer til dine ønsker og ambitioner. Det garanterer jeg.

Hvem er lette, letvægt, konkurrence og hurtige løbesko egnet til?

Jeg mener at lette konkurrence løbesko henvender sig til alle seriøse og ambitiøse løbere. Du kan skære rigtigt mange sekunder eller minutter af din PR, på alle distancer, med et par velvalgte konkurrence løbesko. Især hvis du har meget fokus på kvalitetstræning, som intervaltræning og tempoture, kan det gøre en stor forskel for motivation, tempo og resultat at have et par dedikerede løbesko.

Andreas bueno interview

Alle kan bruge de “hurtige” løbesko. Det giver dig et smidigt, hurtigt og naturligt afsæt. Personligt elsker jeg at løbe i de helt lette løbesko. Det giver en let følelse og du vil hurtigt opleve en fysisk såvel som psykisk forbedring. Jeg føler altid at jeg kan presse mig lidt ekstra, hvis løbeskoene er i orden og hjælper mig mod mine mål. Jeg er stor fortaler for at skifte mellem kvalitets- og restitutionstræning og mener at let udstyr gør en stor forskel. Derfor forsøger jeg altid at løbe så minimalistisk som muligt.

Har du en kommentar til konkurrence løbesko? Sig frem herunder, jeg elsker at høre andres mening om løbesko.

 Skriv en kommentar