Asfalt løbesko – oversigt over de bedste sko til asfalt

guide til asfalt løbeskoPersonligt løbetræner jeg meget på asfalt og har et par dedikerede asfalt løbesko.

Det kan være særligt belastende for kroppen, og derfor er det her særligt vigtigt med de rigtige løbesko.

Her i artiklen giver jeg dig nogle fif til at vælge de bedste asfalt løbesko, så du undgår skader og kan blive en endnu bedre løber.

Længere nede i artiklen, vil jeg komme dybere ind på, hvad du skal kigge efter i asfalt løbesko. Kort sagt er det dit brug (træning/konkurrence), stødabsorbering, løbestil og komfort.

Hvad kendetegner en god asfalt løbesko?

Herunder vil jeg forsøge at guide dig igennem processen med at vælge en asfalt løbesko, som passer lige præcis til din fod, din løbestil og ikke mindst dit brug. Det kan sagtens være at det ikke er nødvendigt med et par løbesko, men at du derimod skal ud og have flere løbesko.

Løbetræner du mere end 20 km/ugen?

For at slå noget fast med syvtommer søm. Hvis du løbetræner mere end 20 kilometer ugentligt anbefaler jeg dig at bruge flere forskellige løbesko for at mindske skadesrisikoen. Det er ikke dyrere at have flere løbesko, da de hver især bliver slidt mindre. Det er godt for dine led og din krop at skifte mellem forskellige løbesko, så du ikke får dårlige vaner og herunder overbelastningsskader.

Sådan vælger du asfalt løbesko

Herunder har jeg listet de fire elementer, som jeg vurderer er vigtigst når du skal vælge dine nye løbesko til asfalt. Som de fleste andre løbere, bruger du sikkert også størstedelen af dine løbeture på asfalt. Det er derfor vigtigt at være bevidst om de forskellige features ved gode løbesko til asfalt. De følgende afsnit omkring stødabsorbering og stabilitet henvender sig hovedsageligt til træningsløbesko. For konkurrenceløbesko er der nogle andre krav, som du kan læse meget mere om i min artikel om konkurrenceløbesko.

  • Dit brug
  • Stødabsorbering
  • Stabilitet
  • Overdelen
  • Ydersålen
  • Løbestil

Dit brug

Det første at få afklaret er, hvordan du skal bruge løbeskoen. Skal det hovedsageligt være til træning eller skal skoen hovedsageligt bruges til konkurrencer. Det gør en stor forskel, da løbesko til træning typisk vil være mere komfortable, mens løbesko til konkurrencer vil være mere fokuseret på fart. Og det selvom begge sko er beregnet til at løbe på asfalt. At vælge den rigtige type sko til det givne brug er et must.

Brooks PureCadence anmeldelse

Stødabsorbering

Til løb på asfalt vil jeg anbefale en løbesko med ganske kraftig stødabsorbering. Især hvis du planlægger at træne op til dit første marathon eller andre løb, hvor du skal løbe længere distancer flere gange ugentligt. Her vil det være anbefalelsesværdigt med en løbesko, som mindsker slitagen på kroppen, ved at absorbere størstedelen af stødet når du lander på jorden. For hver gang du tager et skridt påvirkes din krop med 3-5 gange kropsvægten, hvilket gør stødabsorberingen endnu vigtigere, hvis du er en tung løber. Der er dog også mange myter omkring stødabsorbering. Undgå at falde i samme fælde, som så mange før dig, og læs artiklen i linket.

Stabilitet

I mine asfalt løbesko bruger jeg hovedsageligt løbesko, som har en kraftig stabilitet. Men det er naturligvis en smagssag, og der findes helt sikkert andre eksperter, som mener noget andet. Det er dog, hvad der har virket for mig. Til andre typer løb, som intervalløb og trailløb, bruger jeg typisk løbesko der er mere fleksible og som mere sikkert tilpasser sig underlaget. Som udgangspunkt kan du regne med at sko til hårdt underlag skal være af den mere stabile slags.

Overdelen

I en løbesko primært til asfalt vil man enten løbe rigtigt hurtigt eller langt. Overdelen bør derfor være tynd, for effektivt at kunne transportere sved væk fra foden, hvilket er med til at øge komforten. En tyndere og mere fleksibel overdel, vil som oftest også være mere tætsiddende og give et mere sikkert og fast fit omkring foden. Din fod må aldrig kunne glide rundt i dine løbesko.

Er du i tvivl om, hvilken størrelse du skal bruge i en given løbesko, så har jeg lavet en effektiv størrelsesberegner til løbesko, som kan hjælpe dig til at finde den rigtige størrelse.

Ydersål

Ydersålen i en asfalt løbesko, vil altid være nogenlunde flad, da der ikke er nogen grund til at have et kraftigt greb, som det eksempelvis kendes fra trailløbesko, på flad og hård asfalt. Derfor bør du altid tage et kig på ydersålen og se om den er flad. En grov ydersål beregnet til trails eller bjergløb, vil bare gøre løb på asfalt mere ukomfortabelt.

Løbestil

Løbestil får sin helt egen kategori, da det er så vigtig en del. I konkurrence løbesko og trail løbesko, som er beregnet til kortere distancer, mindre slitage og generelt mere ujævnt brug, er løbestilen mv. ikke lige så afgørende, som ved asfalt løbesko. Når du løber på asfalt vil du ofte løbe på præcist samme måde og få præcist samme slitage over hele skoen og dermed også kroppen. Derfor er det super vigtigt at du vælger en sko, som passer til din løbestil. Er du pronerende løber, skal du have en sko hjælper mod overpronation.

Et andet godt råd, jeg engang fik i begyndelsen af min løbekarriere var ikke altid at løbe i den samme side af vejen. Hvis du f.eks. altid løber med venstre ben yderst, vil du utvivlsomt komme til at løbe skævt, hvilket sætter sig i hele kroppen. Forsøg derfor, om muligt, at løbe lidt på begge sider af vejen. Dog uden at sætte din personlige sikkerhed over styr.

Tilbage til løbestil. Ved du ikke præcist, hvordan din løbestil er, så kan du bruges min løbestil artikel til at finde ud af om du er pronerende, neutral eller supinerende løber. Og derefter kan du vælge løbesko efter din løbestil. Jeg har samlet alle anmeldelser af løbesko herinde på siden og opdelt dem efter løbestil, så du nemt og bekvemt kan finde en sko, som passer til dig og dit brug.

asfalt løbesko

Er nogle mærker bedre end andre?

Da langt de fleste løbetræner på asfalt, stisystemer og andre lettere hårde underlag, så er markedet for sportssko til dette formål enormt. Alle de store mærker laver fremragende sko til dette formål. Du kan derfor godt regne med at der ikke er nogle mærker, som er bedre end andre. Her er et udvalg af de mærker, som jeg synes laver de bedste asfalt løbesko, og som jeg personligt har haft størst succes med:

Til syvende og sidst handler det at vælge asfalt løbesko, som med det at vælge en hvilken som helst anden løbesko, at finde det som passer til din fod og dit løb. Det er noget du skal føle dig komfortabel i, og som du tror på kan være med til at gøre dig til en bedre løber. For vi vil vel alle sammen gerne være bedre løbere? Og løb starter med løbeskoene.