Støddæmpning og stabilitet (støtte) er de to vigtigste parametre i opbygningen af en løbesko. Desværre bliver mange løbere misledt i søgen efter nye løbesko, fordi løbeskosmærker vildleder med information om støddæmpning og stabilitet, der er svær at forstå. Her får du 6 myter, som bør aflives.
Myte #1: En blød løbesko er ensbetydende med god støddæmpning
Du har prøvet et par nye løbesko, som føles ekstremt bløde og behagelige. Du er overbevist om at støddæmpningen er i top.
Bløde sko har en hurtig initiel sammentrækning. I en blød løbesko vil støddæmpningen virke initielt ved landing, men efter få milisekunder har du udnyttet den bløde skos støddæmpningspotentiale.
Støddæmpningen skal være jævn. Materialet skal trække sig sammen jævnt og tilpas meget. Trækker det sig sammen for hurtigt, skal du absorbere den resterende del af stødet med ankler, knæ og hofter. Er materialet for hårdt, får du ikke nok ud af støddæmpningen, og din landing bliver for hård.
Myte #2: Mærke X laver den bedste støddæmpning
Der findes ikke én type støddæmpning, som er bedre end andre. Når Adidas lancerer Boost teknologien og med studier viser at Boost giver den bedste energioverførsel fra landing til afsæt, er det ikke ensbetydende med at Boost er den bedst støddæmpning.
Støddæmpningen er afhængig af:
- hvor kompakt mellemsålen i dine sko er,
- hvor tung du er og
- hvor kraftigt du lander på jorden.
Jo tungere du er eller jo tungere du løber desto mere kompakt skal din støddæmpning i mellemsålen være. Løber du i en blød løbesko, vil du smadre igennem den bløde støddæmpning lynhurtigt og resten af stødet skal absorberes fra ankler, knæ og hofte.
Er du en meget let løber, eller lander du uden stor belastning, har du ikke behov for en kompakt støddæmpning – det vil ligefrem være skadesfremkaldende. Er du let, skal din støddæmpning være blødere, da du ved en hård støddæmpning ikke vil kunne udnytte materialet tilstrækkeligt.
Myte #3: Alle løbemærker har unikke støddæmpningsmaterialer
En af de mest brugte støddæmpningsmaterialer er EVA (Ethyl Vinyl Acetate). Materialet har været brugt i flere årtier af nærmest samtlige løbemærker. Det er et let, stabilt og fleksibelt materiale.
Jeg har dog aldrig hørt mærker, der gør brug af EVA i deres markedsføring. Det er indlysende. Som forbruger vælger du et mærke frem for et andet med udgangspunkt i forskellene mellem de to produkter.
Mærkerne laver unikke blandingsprodukter, hvor EVA udgør 95% af mellemsålen og den resterende del består af teknologi-X, som ingen ved hvad er og som faktisk ingen positiv forskel gør. Boost teknologien fra Adidas består også af EVA, men sådan er materialet naturligvis ikke markedsført.
Myte #3: Forkert støddæmpning / stødabsorbering er den hyppigste årsag til at løbere får skader
Nybegyndere er de, som får flest skader. Det er ikke fordi de er uvidende omkring valget af løbesko, men fordi en nybegynders krop ikke er vant til de stød, som brager igennem kroppen under løb.
Knogler, led og sener er ikke klar til de mængder af konstante belastninger du udsætter din krop for under løb.
Faktisk er forkert stabilitet (pronationskontrol) en hyppigere årsager til skader end forkert støddæmpning.
Dog forekommer langt størstedelen af løbeskader fordi løbere ikke udfører korrekt træning. Typisk bliver der trænet for hårdt. Kroppen når ikke at restituere.
En ting er at du føler din krop er restitueret, men noget andet er om knogler, led og sener er klar til endnu en belastning?
Myte #4: Der er ingen sammenhæng mellem støddæmpning og stabilitet
Behovet for støddæmpning og behovet for stabilitet er forskelligt fra løber til løber. De afhænger af mange biomekaniske ting i din krop, din løbestil, din fleksibilitet, din form, din erfaring og mange andre faktorer.
Generelt forholder det sig sådan at når du øger stabiliteten i en løbesko, sænker du støddæmpningen.
Hvis du har en tendens til at overpronere har du ikke behov for samme mængde støddæmpning da din krop har en naturlig støddæmpning i pronationen. Dog skal din overpronation kontrolleres til en vis grad, så du ikke ender med at falde for meget indad. Det vil typisk føre til skader.
Myte #5: Jo mere stabilitet / støtte desto bedre
Mængden af stabilitet, der er optimal, er individuel. For meget stabilitet gør at du overkompenserer for skoens måde at fastlåse din løbestil på.
Hvis du overkompenserer øges skadesrisikoen, da du vil belaste kroppen unødigt andre steder.
For at gøre det yderligere kompliceret, skal stabiliteten i løbesko ikke altid være placeret det samme sted. Nogle har brug for meget stabilitet i hælen, mens andre har brug for stabilitet i forfoden.
Myte #6: Din fysioterapeut kan kurere alle skader
I mange tilfælde kan det være en fordel at gå til fysioterapi, men en fysioterapeut kan ikke kurere alle løbeskader. Typisk bliver du skader fordi du træner for intensivt.
Der er ikke ét svar på hvad en god støddæmpning og en god stabilitet er. Hvis du læser markedsføringen har alle løbesko den bedste støddæmpning og den mest perfekte stabilitet. Vær kritisk. Et helt andet spørgsmål er om kroppen har behov for den mængde støddæmpning og stabilitet, som vi præsenteres for.
About the Author:
Mit navn er Ronni og jeg er en passioneret løber. Jeg elsker at nørde og anmelde løbesko. Det er mig der skriver de fleste artikler og anmeldelser på iloebesko. Følg mig på Google+, find iloebesko på Facebook, eller læs mere om mig her på iloebesko.