Guide til valg af indlæg i løbesko

guide til indlægssåle

Har du problemer med dine løbesko? Har du en speciel opbygget fod? Du bør overveje at få et speciallavet indlæg i dine løbesko, for at give dine fødder den bedst mulige support og støtte. I denne guide gennemgår jeg forskellige typer af indlægssåler og hvad du skal være opmærksom på.

Hvad er en indlægssål?

Normalt fungerer en indlægssål som et lag i 99% af alle løbesko. Du kan tage indlægssålen ud. Formålet er at give dig komfort og til en vis grænse støtte.

Indlægssåle i løbesko kommer i mange størrelser former og koncentrationer af støtte. Her kan jeg anbefale denne artikel om støddæmpning og stabilitet i løbesko, som blandt andet ser på hvor vidt det rent faktisk er godt med en blød sko.

Hvordan hjælper et indlæg – har jeg brug for det?

Langt de færreste har behov for at få lavet specielle indlæg. Typisk får du lavet indlæg fordi din fod er meget specielt opbygget, hvilket giver dig tryk og ubehag i dine ankler, knæ eller hofter. Det anbefales at gå til en fysioterapeut for at finde ud af hvordan din fodkonstruktion er. Her kan ikke alle løbeforretninger hjælpe dig, da mange af disse tænker mere i $$ end i at hjælpe. Naturligvis findes undtagelser.

Når du står op lægger du meget pres på dine led. Hvis det pres/stress ikke absorberes tilstrækkeligt, kan det føre til skader i ankler, hofter eller knæ. Det sker særligt ved ældre folk, fordi den naturlige støddæmpning forringes.

effekt af brug af indlægssåle

Et indlæg kan hjælpe med at tilpasse denne støddæmpning. Du må dog ikke tro at en tykkere indlægssål er mere skånsomt. Det er en afvejning.

Udover den forbedrede støddæmpning, giver nogle indersåle også ekstra støtte. Støtten hjælper særligt den overpronerende løber. Typisk har løbesko til overpronation en indlægssål, der ligeledes støtte mod pronationen.

Hvis du har problemer med svangskader (plantar fasciitis) eller hælskader, kan en indlægssål hjælpe dig med at give dig støtte de nødvendige steder. Det aflaster dine særligt udsatte steder.

Forskellige typer af indersåle

Der er mange måder at opgøre de forskellige typer af såle på. Her er min opdeling:

 1. Såle, som giver bedre komfort
 2. Såle, som giver støtte
 3. Speciallavede såle

1. Såle med komfort

Denne type sål laves typisk at et blødt materiale. Mest brugt er skum eller gel. Det hjælper en smule på støddæmpningen og absorberingen af stød. Ofte har meget bløde løbesko denne type som, hvis formål primært er at give en behagelig oplevelse. Står du meget op i løbet af en dag, skal du kigge efter denne type sål.

2. Såle med støtte

Såle med støtte er opbygget en smule anderledes. En blød sål vil fremhæve pronationen, hvorfor såle med støtte er en smule hårdere. Der findes forskellige hårdheder og tykkelser af denne type af såle.

3. Speciallavede såle

Se længere nede i artiklen, hvor jeg kommer ind på de speciallavede såle.

Vedligehold af indersåle

Indlægssåle holder typisk 9 til 12 måneder. Det afgænger dog kraftigt af materialevalget og hvor meget og hvordan du bruger dem.

Dine såle kan blive beskidte, hvorfor rengøring af såle vil være nødvendigt. Det vil i hvert fald forlænge holdbarheden.

indlægssåle

Speciallavede indlægssåle

Speciallavede indlægssåle, også kaldet orthotiske indlæg, hjælper med særlige unikke problemer, som du har. Du kan snakke med din fysioteapeut om udvikling og bestilling af speciallavede indlægssåle. Du kan altid fortælle din fysioterapeut om særlige ønsker i forhold til komfort og støtte, men lyt til hvad terapeuten har at sige.

Hvad koster en speciallavet sål?

Priserne på speciallavede indlægssåle varierer meget. Typisk kan det betale sig at købe en ny løbesko, som passer dig bedre, men det afhænger af din fods biomekanik. Standardindlæg koster mellem 200 og 400 kroner. Disse er dog ikke speciallavede, men standardløsninger.

Hvis du har behov for specialindlæg er det min holdning at du ikke skal gå på kompromis med kvaliteten. Hvad vil du betale for at forblive skadesfri? Du skal ikke være bange for at betale +1000 kroner for et par specialindlæg.

Indlæg laves på vidt forskellige måder, og derfor er prislejet meget forskelligt.

Har jeg behov for en speciallavet sål?

Det kostra $$ at få lavet speciallavede indersåle og det er ikke altid sådan at de passer til alle løbesko. Med specialindlæg vil du i mange tilfælde begrænse dine valgmuligheder når det kommer til nye løbesko.

Omvendt. Har du særlige skavanker kan det være lykken.

About the Author:

Mit navn er Ronni og jeg er en passioneret løber. Jeg elsker at nørde og anmelde løbesko. Det er mig der skriver de fleste artikler og anmeldelser på iloebesko. Følg mig på Google+, find iloebesko på Facebook, eller læs mere om mig her på iloebesko.

Kommentarer

 1. Peter Christensen  oktober 10, 2014

  Hej Jens Jakob,

  Tak for en fin artikel. Efter flere år med problemer med achillessenerne fik jeg for to måneder siden lavet nye indlæg til mine løbe- + hverdagssko hos en specialist i Roskilde. Hvad to besøg hos egen læge, fysioterapiforløb (7 behandlinger), akupunktur og en blokade med binyrebarkhormon ikke har kunnet klare, har mine nye indlæg fixet på to måneder.

  Før var det så galt, at en forlænget weekend i London el. Berlin med masser af gåture rundt i byen ville ødelægge den efterfølgende uge pga. smerter – i dag kan jeg gå og løbe til konditionen (som er dårlig grundet skadesforløbet) siger stop – helt uden smerter.

  Jeg kan på det varmeste anbefale at bruge tid og penge på de rette indlæg, hvis man har problemer med achillessene, knæ, ryg el.lign.!

  Årsagen til mine problemer viste sig at være min voldsomme hulfod/høje vrist.

  Dbh

  Peter

  svar
  • Elias  juni 21, 2019

   Hej Peter
   må man spørger hvilken specialist det var?

   Mvh
   Elias

   svar
 2. Jannie Testrup Geneser Geneser  april 13, 2016

  Hej Jacob
  Vores søn har speciallavede indlæg (fra ortopæd) pga. dobbelt platfod. Han skal nu bruge nye (løbe)sko til idræt i skolen. Han kommer nok ikke til at bruge dem meget udover de timer i skolen, da hans fritid ellers går med computer og svømning. Har du et bud på, hvilke sko, der ville være gode at se på til ham? Jeg tænker i retning af gode løbsko, der ikke nødvendigvis behøver at være på prof.niveau. Jeg har ingen forstand på løb eler sko, så jeg er lidt på bar bund ;-) Han bruger str. 49-50, hvilket ikke gør sagen nemmere :-) Indlæggene skal kunne flyttes med over i de andre sko.
  God dag :-)
  Hilsen Jannie

  svar
  • Ronni Andersen  april 26, 2016

   Hej jannie.

   Mange tak for din besked.
   Det jeg hører dig sig er at vi nok skal kigge i retning af et par sko hvor der i hvert fald er plads til indlæg og til fødder. Det kan nogen gange godt være lidt en udfordring. Desværre :-(

   Men du kunne eventuelt prøve at kigge efter New balance løbesko, de er kendt for at have lidt modeller der er gode i bredden til den slags, og de kan nok også findes oppe i den størrelse.
   Min anden tanke gik på at du kigge i retning af Nike Free, da den er bred og luftig, men ved ikke helt hvad indlægget kræver, og om det bare vil have den modsatte effekt. Men det kan ikke skade at prøve den, tag indlægget med i en butik og se hvordan det opfører sig.

   Alternativt kunne du prøve at besøge en af specialforretningerne indenfor løb, ala marathonsport eller kaisersport – de ved i hvert fald hvad der skal til, og er sikker på at de også har noget på hylderne der kan afhjælpe udfordringen.

   Håber du kan bruge svaret :-)

   svar
 3. Ole Nielsen  oktober 13, 2017

  Hvor går jeg hen for at få nye såler i mine tennis sko, mine fødder brænder efter 1 times spil.
  Har hørt at der kan laves indlægssåler som passer til ens fødder.

  svar
  • Ronni Andersen  oktober 25, 2017

   Hej Ole.

   Ked af at høre at fødderne driller. Det er aldrig behageligt. Jeg ved ikke hvor du er fra i landet, og som sådan har jeg ikke lige en liste over steder der fremstiller såler. Men en hurtig Google søgning gav mig bl.a. dem her:
   https://www.klinik.dk/behandlingsoversigt/indlaegssaler/

   Håber du kan bruge svaret. God dag til dig.

   svar

Skriv en kommentar