Trail løbesko – samling af de bedste trailsko til løb

guide til trail løbeskoTrailløb er en kraftigt stigende niche inden for løbetræning.

Trailløb er for løb, hvad Crossfit er fitness. Det er råt, det er naturligt og så er det pisse hårdt.

Ved trailløb træner du i naturens omgivelser og alle de udfordringer, som det måtte byde på, hvadenten det er ujævnt underlag, stejle bakker, tekniske nedfarter eller hårdt vejr.

Her i artiklen giver jeg nogle bud på gode trailsko, som giver dig de bedste forudsætninger for gode resultater på stierne. Derudover gennemgår jeg karakteristiska for trail løbesko, som du skal lægge mærke til når du skal erhverve nye sko til sporet.

 

Trail løbesko

Inov8

Salomon

Off trail løbesko

Inov8

Salomon

Grus løbesko

Inov8

Salomon

 • Salomon Sense Mantra
 • Salomon Sense Pro
 • Salomon X-Scream
 • Salomon X-Tour
 • Salomon X-Wind Pro

 

Video om valg af Trail løbesko

Jeg var på besøg hos Inov8, hvor jeg fik mulighed for at lave denne video om forskellige trail sko. Du kan spole i videoen og fange de emner du vil lære mere om.

Videoen indeholder disse afsnit:

  • 1:02: Sål, grip og underlag
  • 1:35: Overdelen i trail løbesko


Disclaimer: Inov8 har ikke betalt mig for at lave denne video. Der findes mange andre trail og offtrail løbesko, som er mindst lige så gode som de jeg præsenterer i videoen.
Derudover skal det siges at jeg i videoen kalder det offtrail sko – det er Inov8 terminologi – jeg snakker i virkeligheden om traditionelle trail løbesko.

 

Helt generelt

Der findes forskellige efterhånden mange undergenrer indenfor trailsko. Jeg har i det ovenstående forsøgt at inddele skoene i så få kategorier som muligt. Følger du linksene under hver enkelt trail sko, kan du lære mere detaljeret om, hvad der adskiller de enkelte trail løbesko fra hinanden.

Testvinder trail løbesko

Vi har testet et hav af trail løbesko og har kåret de bedste trail løbesko i 2014.

Salomon Speedcross dame

Hvad kan du forvente?

Nogle af de elementer som du altid (eller næsten) kan finde i trailsko er en mere eller mindre grov sål, som giver et bedre greb i underlaget. Hvor grovt underlaget er, kommer an på, hvad skoen skal bruges til, men mere om det senere. Derudover så vil du have en rimeligt minimalistisk opbygning med typisk en lavere ydersål og ikke meget stabilitetskontrol. Det er vigtigere at være tæt på underlaget og derigennem kunne kontrollere dit skridt. Sidst, men ikke mindst, kan du forvente en mere slidstærk overdel, som kan holde til at du løber ind i grene, rammer sten eller noget helt tredje. Overraskelserne ligger altid på lur på de underholdende singletrails.

Det skal du tænke på når du køber trail løbesko

Der er, som altid, rigtigt mange ting at overveje når du skal købe trail løbesko. Men jeg vil forsøge at hjælpe dig så godt som muligt igennem processen. Det vigtigste er dog at finde et par sko, som passer din fod og som du føler dig tilpas i, så du kommer så meget ud at løbe som muligt. Jo mere du løber, desto bedre løber bliver du.

 • Drop
 • GORE-TEX
 • Vægt
 • Distance
 • Underlag

Drop

Helt generelt så har trail løbesko typisk et lavere drop end almindelige løbesko. Det lavere drop er med til at promovere en mere naturlig løbestil. Dette er fordi du typisk vil løbe på meget ujævnt og skiftende underlag, med en mere naturlig løbestil (læs: at du lander længere fremme på foden) har du typisk et bedre og mere sikkert greb i underlaget og kan derved undgå at vrikke om, glide eller vælte. Men som sagt, så er droppet generelt lavt. Hvis lige er begyndt at løbe trailløb, og tidligere har løbet i løbesko med meget stabilitet og højt drop, skal du være opmærksom på at du langsomt bør tilvænne kroppen den nye løbestil.

GORE-TEX

Vil du skulle bruge skoene i meget våde forhold, skal du løbe igennem vandløb eller lignende, så kan det være en idé med en overdel i GORE-TEX. Det vil helt sikkert ikke være nødvendigt for alle trailløbere, men hvis du har tanker om virkeligt at komme offtrail, så vil en overdel i GORE-TEX, slet ikke være en dårlig idé.

Salomon Fellraiser dame

Vægt

Som ved asfalt og triathlon løbesko til konkurrencer er vægten rigtigt vigtig. Desto lavere vægt, desto mindre modstand vil der være ved fødderne og desto hurtigere kan du løbe. Når du vælger en trail løbesko med lavere vægt, vælger du dog også nogle ting fra, især i afdelingen omkring komfort. Skal du op og løbe længere distancer, som eks. Ultra Trail du Mont Blanc, kan det være værd at overveje at prioritere komfort over vægt, og vælge en lidt tungere, men mere behagelig løbesko. Det vil jeg komme mere ind på herunder.

Distance

Som kort nævnt ovenfor, så er det vigtigt at køre op med dig selv, hvilke distancer du forventer at løbe. Det skal du gøre for bedst muligt at kunne fokusere på, hvilket features der vil være vigtige for dig og dit løb. Ønsker du f.eks. hovedsageligt at løbe kortere konkurrence distancer, skal du have en let, stiv og flad løbesko, som får dig til at flyve fremad. Vil du derimod hellere løbe lange distancer i flot natur, så skal du nok overveje en lidt tungere og mere komfortabel løbesko, så dine fødder ikke bliver helt smadrede så snart du er oppe i de tocifrede antal kilometer.

Underlag

Når jeg siger underlag, så tænker jeg især på om du regner med at skulle løbe på regnvåde og mudrede skovtrails, om du skal løbe grusstier eller på stenfyldte singletrails i tørre omgivelser. Som generel tommelfingerregel, så skal du bruge et grovt greb til vådt vejr og våde trails, mens du skal bruge et mindre grovt greb, hvis du skal “bare” skal løbe på ujævne og stenfyldte trails. Til klassisk dansk vejr, kan det nok anbefales med en grovere sål, som du eksempelvis finder i trail skoen Inov8 Oroc 280.

grov sål i løbesko

Fordele ved trailløb

Her vil jeg meget gerne indrømme at jeg er farvet, for ikke at sige fuldstændigt inhabil. Jeg er kæmpe fan af trailløb og forsøger at bruge så meget tid som muligt på de små trails rundt omkring i landet og i udlandet. Det er der flere årsager til, som jeg vil forsøge at give dig et overblik over.

 • Det er sjovt
 • Mindre skadesrisiko
 • Naturlig intervaltræning

Underholdningsværdien

Først og fremmest så løber jeg på trails fordi det er skide sjovt, og den nemmeste måde at komme ud i naturen og mærke den friske luft. Det er altid spændende om man kan finde en ny lille trail, en ændret spor eller måske en helt ny rute. Samtidigt så skifter omgivelserne lynhurtigt, så jeg altid føler at kilometerne flyver afsted. Det kan man absolut heller ikke klage over.

Mindre skadesrisiko

Jeg har tidligere haft nogle problemer med overbelastningsskader, fordi jeg ikke har løbet for ensformeligt, ikke været god nok til at prioritere restitution i min løbetræning og løbet for mange intervaller. Det er stoppet efter at jeg er begyndt at løbe mere på trails. Det evigt skiftende underlag og nye ruter gør at mit løb ikke bliver det samme hver gang, hvilket gør at de problemer jeg tidligere har haft med knæ og lyske er forsvundet.

Naturlig intervaltræning

I forlængelse af det sidste punkt, så har det ikke længere været nødvendigt for mig at løbe lige så mange krævende intervaltræningspas eller altid at løbe med pulsur og efter pulszoner, da jeg naturligt får en masser intervaller i trailløb, når terrænet går op og ned. Udover at hjælpe med at få pulsen op, så kan jeg mærke at de mange bakkeløb har givet mig en stærkere muskulaturen i hele bagkæden (læg, haser og baller), hvilket hjælper mig når jeg løber konkurrencer. Hvad enten det er på flad eller bakket vej.

Salomon Fellraiser pris

Førende mærker

I mit univers, så er der hovedsageligt to mærker løbesko, som skiller sig ud fra konkurrenter. Jeg synes at du får mest for pengene og de bedste trailløbesko hos:

Inov8 trail løbesko

Inov8 er kendetegnet ved super lette sko med et kraftigt og aggressivt afsæt. De har forskellige pasforme, fås med og uden Gore-Tex og så er de yderst performanceorienterede

Salomon trail løbesko

Salomon har et hav af forskellige modeller til trail og du kan finde en sko til hvilket som helst brug. De har i de senere år fokuseret mere og mere på trailløb og i dag den førende producent af gear til trailløbere. Hvad enten du er motionist eller ambitiøs ultraløber.

Kom ud og løb i skoen

Har du svært ved at finde motivationen i at løbe den samme flade og kedelige rute uge efter uge, så vil jeg helt klart anbefale dig at prøve kræfter med trailløb. Det er ikke svært at komme igang med og du kan bare starte i det simple med at finde nogle små grusstier i den lokale park eller lign. Jeg lover dig at du vil komme til at mærke en stigende motivation til løb og en markant bedre form efter bare et par uger med trailløb.

Jeg håber du har har kunne bruge denne guide til trail løbesko. Har du nogen spørgsmål eller kommentarer, må du meget gerne skrive i kommentarfeltet herunder og jeg vil vende tilbage så snart jeg er kommet hjem fra den seneste singletrail