Vinter løbesko – komplet guide og oversigt

guide til vinter løbeskoEr du hoppet i vintertights, hue og handsker? Så er det måske også tid til at overveje om du har de rigtige vinter løbesko – til de kolde og mørke vintre ude i den danske natur. Skovene og stiene er virkeligt smukke om vinteren, men også ubarmhjertige. Derfor er det vigtigt med gode vinter løbesko. Jeg vil her i artiklen forsøge at guide dig igennem valget af nye vinter løbesko og hjælpe dig til at finde ud af, hvad du skal kigge efter af teknologier og features.

Disse 3 mærker laver gode vinter løbesko

Hvad skal du overveje ved køb af vinter løbesko?

Sjældent har løbesider en kategori der hedder vinter løbesko. Men som løb er blevet mere og mere populært igennem de sidste år, er det også blevet nødvendigt med en kategori af løbesko, til dig som vil løbe uanset hvor koldt, iset og snefyldt landskabet er udenfor. Jeg vil i artiklen herunder forsøge at give dig nogle guidelines til hvad du skal være opmærksom på når du køber vinter løbesko.

Guidelines til køb af vinter løbesko

Vinter løbesko er en videreudvikling af trail løbesko, men hvor trail løbesko typisk er udviklet til de bedste dage, så er vinter løbesko udviklet til at holde dig løbende når vejret er værst. For at finde de optimale løbesko til vinterbrug vil jeg anbefale dig at kigge på, og overveje, følgende parametre:

 • GORE-TEX overdel (Herunder en varmere og vandafvisende overdel)
 • Vejgreb (Udskiftelige eller dynamiske pigge)
 • Pasform

GORE-TEX overdel

Når du løber om vinteren er det måske ikke essentielt, men en meget stor fordel at have et par vand- og vindtætte løbesko med en varmere overdel. Jeg plejer typisk at anbefale en GORE-TEX overdel, som er en garanti for kvalitet ift. vand- og vandafvisende egenskaber og ikke er en teknologi og feature, der normalt findes i løbesko. Med en vandafvisende sko slipper du for at få våde og kolde fødder når du løbetræner i sne på is. Har du først fået våde fødder på lang vinter løbetur, så er der ikke nogen vej tilbage og du skal kæmpe med våde fødder resten af træningsturen. Du kan også overveje at vælge en model med en varmere, tykkere og mere slidstærk overdel, som ikke nødvendigvis er lige så åndbar, som den overdel du bruger til sommertræningen. Der bliver sat større krav til holdbarheden i vinter løbesko sammenlignet med almindelige løbesko.

Et godt eksempel på en vandtæt vinter løbesko er Asics GT 2000 GTX (GORE-TEX).

Vejgreb

Risikoen for at glide er om vinteren mange gange højere end om sommeren. Det er derfor utroligt vigtigt at du finder en vinter løbesko med en skridsikker sål. Skal du løbe på sne og is, vil jeg anbefale at du går så langt som at få pigge på ydersålen. Det sikrer dig et sikkert og fast greb uanset, hvor du løber henne. Der er flere forskellige muligheder for pigge på dine vinter løbesko. Dem vil jeg gennemgå længere nede. Først og fremmest så skal sålen være grov og profileringen aggressiv for at give dig det bedst mulige greb.

Den grove Inov8 Oroc 280 er et godt bud på en løbesko med et sikkert vejgreb.

nb vinter løbesko og trail

Dynamiske pigge i løbesko

Nogle løbesko har dynamiske pigge, som gør at de trækker sig ind, når de bliver brugt på hårdere overflader som asfalt. Dermed kan du bruge et par løbesko både til løb på isede og snefyldte trails og til let asfalt. Jeg vil fortsat ikke anbefale at løbe alt for meget på asfalt med dynamiske pigge, da det fortsat slider en del på piggene og kan give et mindre sikkert greb når du kommer ud i sneen eller på isen.

Monterbare pigge

Det er muligt at købe pigge som kan trækkes udover dine løbesko. Dermed kan du bruge din almindelige løbesko til at også at løbe i sne og is. Være dog opmærksom på at selve den opsætning som trækkes henover skoen ikke knækker, da du så vil være i problemer ude midt i sneen.

Du kan se og købe pigge til løbesko her

Løber du meget om vinteren er det vigtigt at du vedligeholder og rengører dine løbesko.

Pasform

Som i alle dine løbesko er det vigtigt at du finder løbesko, som passer godt til fod. Sammenlignet med om sommeren, skal du være opmærksom på at du typisk vil komme til at løbe med tykkere sokker og med kolde fødder, så det kan være en god idé at vælge en sko med lidt mere plads til din fod.

3 gode bud på vinter løbesko

En samling af de løbesko, som er blevet anbefalet her i artiklen og som jeg vil anbefale til løb om vinteren. De vil alle beskytte dig mod elementerne og give dig en skridsikker løbeoplevelse. Ved følge linket kan du læse min komplette anmeldelse af de enkelte vinter løbesko.

Klar til at løbe i vinterkulden?

Føler du dig klar til vinterkulden? Et par gode løbesko kan hjælpe dig til at forblive motiveret hele vejen igennem. Det kan blive nogle meget lange løbeture, hvis du fra start har kolde og våde fødder. Det kan du undgå med gode vinter løbesko. Og der er jo ingen grund til at afvige fra dit træningsprogram bare fordi det er vinter.

Løber du også meget om vinteren? Så vil jeg rigtigt gerne høre din mening om vinter løbesko i kommentarfeltet herunder!

Kommentarer

 1. Pernille Sutrow  oktober 15, 2016

  Hej
  Jeg power walker hver dag og kan mærke at mine almindelige neutral løbesko er ved at være kolde at gå i. Jeg ønsker et forslag til en varmere løbesko, jeg går på asfalt og til tider grus..jeg pronere mere på højre fod men vælger alligevel neutralsko og ligger med tiden let løft ind under sålen for at kompensere når tid er. Men et godt råd til hvilken varmere løbesko jeg skal vælge om vinteren ville være kærkomment. Tak
  Mvh Pernille

  svar
  • Ronni Andersen  oktober 23, 2016

   Hej Pernille.
   Mange tak for dit spørgsmål.

   Ja det er jo en af de næsten uundgåelige ulemper ved et par løbesko, at de bestemt ikke er de varmeste at færdes i om vinteren. Og det bliver kun forstærket af at du går i dem og ille løber i dem. For når man løber producere man ganske naturligt mere varme.

   Men hvis det var mig, så tror jeg at jeg ville kigge efter et par løbesko med en form for membran (eventuelt en Gore-tex membran) Det er ligesom et ekstra lag i løbeskoen, som er med til at bremse våde elementer og vind. Og tror især det er vinden som driller dig. I et par almindelige løbesko vil den kolde vind suse lige igennem fronten på skoen, da den er udviklet til at ånde bedst muligt, men med en Gore-tex løbesko får du den feature at der ligger et ekstra lag (membranen) og spærre for vand og vind.

   Håber du kan bruge svaret, og eller er du naturligvis meget velkommen til at skrive igen :-)

   svar
 2. Mogens  december 16, 2017

  Hvilke sko er de bedste til til den meget tynde fugt is , der kommer på asfalten om aftenen, her i vinteren ?
  Mvh Mogens

  svar
  • Ronni Andersen  januar 6, 2018

   Hej Mogens.
   Tak for din besked og undskyld det sene svar.

   Det er sådan lidt en gråzone hvis du spørger mig. For jeg tror du står lidt med med samme følelse som mig. At dine almindelige løbesko bliver for farlige at løbe i, men det er også en smule over-kill at løbe i sko med pigge, for så meget is og sne er der jo ikke.
   Jeg har ikke rigtig fundet den 100% optimale løsning endnu selv, men er dog kommet frem til at det bedste alternativ for mig er mine trail løbesko til det ikke så krævende underlag. De har nemlig nogle bløde, men ikke for høje knopper i ydersålen, og det fungere fint for mig. Lige nu synes jeg Inov8 TrailTalon 250 fungere til dette formål for mig.

   Er ked af ikke at kunne give dig det helt præcise svar, men håber trods alt du kan bruge det.

   Godt nytår

   svar
   • Mogens  januar 11, 2018

    Tak Ronni, min løsning er blevet pigsko og pandelampe og ud i skoven, de aftener vejene er angrebet, pigsko fordi jeg så ik skal tænke isvandpytter, våde rødder og sne 👍

    svar

 Skriv en kommentar