Restitutionsløb – den bedste måde at undgå skader på

restitutionsløbDen mest oversete type af løb – restitutionsløb. Hvor ofte løber du en tur, hvor du tænker ”jeg kan simpelthen ikke løbe så langsom”? Ret ofte. Hvad er din reaktion typisk? Du sætter tempoet op. Det er her du får skader.

Hvad er restitutionsløb og hvordan bruges det?

Personligt elsker jeg restitutionsløb. Det er motiverende og giver rigtig god energi. Typisk anvender du disse helt rolige løb dagen derpå. Forestil dig at du mandag laver en ekstrem hård intervaltræning. Du husker selvfølgelig at lunte af.

Det er desværre ikke nok. Efter løbet ophobes affaldsstoffer, der er vanskelige at transportere væk fra blodbanen, hvor du skal optage mest mulig ilt for at løbe hurtigst muligt.

Her kommer restitutionsløb ind i billedet. Ved at tage en kort løbetur dagen derpå i et urealistisk langsomt tempo løsner du op.

Fodboldspillere benytter det, håndboldspillere, løbere… Hvad venter du på?

Sådan bruger jeg rolige løb

Det er min overbevisning at alle seriøse løbeprogrammer bør have rolige løb (restitutionsløb) inkluderet. Når jeg skriver seriøse løbeprogrammer, mener jeg programmer med mere end 20 kilometer ugentligt løb.

Træner du mindre end 20 km ugentligt, er det ikke nødvendigt – da skal du fokusere mere på din kvaltietstræning.

Personligt bygger jeg oftest mine løbeprogrammer op efter kvalitetstræning kombineret med restitution. Den kombination jeg har haft mest succes med er kvalitetstræning: mandag + onsdag + fredag. Derudover 3-5 km rolige løb: tirsdag+torsdag+lørdag. Dette er en særlig god opbygning hvis du træner mod en hurtigere 5 km eller 10 km tid.

Ting du skal overveje når du bruger restitutionsløb

 • Tempoet for restitutionsløb er meget langsomt. Unaturligt langsomt. Hvis du træner til marathon med en forventet hastighed på 5 min / km, skal du træne restitutionsløb ved cirka 6.30 min/km. Det kan føles meget forkert, men sådan får du mest muligt ud af det.
 • Hold distancen på 3-5 kilometer. På den måde får du godt gang i blodomløbet uden på nogen måde at udmatte dig selv.
 • Hav altid restitutionsløb dagen efter hårde løb.
 • For hver kvalitetstræning du har, skal du have ét restitutionsløb

 

Alternativer til restitutionsløb

Hvis nu du er typen der slet ikke kan forene dig med at skulle løbe det langsomme restitutions-løb, så findes der alternativer. I dag kan du få mere hjælp fra teknologien via de såkaldte Recovery Boots. Et par lange støvler som du tager på benene og sætter stikket i den medfølgende maskine, og så sætter du dig til rette i sofaen og nyder restituionen begynde.

Du kan læse den store test af Recovery Boots her som vi har foretaget

 

Hvad har du selv af erfaringer med restitutionsløb? 

Har du spørgsmål til brugen af denne type løb til din træning? – brug kommentarfeltet herunder.

Hvis du vil lære mere, kan du gå til vores kartotek af artikler om løbetræning.

About the Author:

Mit navn er Ronni og jeg er en passioneret løber. Jeg elsker at nørde og anmelde løbesko. Det er mig der skriver de fleste artikler og anmeldelser på iloebesko. Følg mig på Google+, find iloebesko på Facebook, eller læs mere om mig her på iloebesko.

Kommentarer

 1. Troels Christensen  maj 28, 2020

  God artikel Ronni 👍🏻

  Må hellere se at komme afsted på en lille restitutionstur :)

  svar

Skriv en kommentar