Triathlon løbesko – samling og priser og bedste trisko

guide til triathlon løbeskoIronman’en er nutidens svar på marathon for 10 år siden. Ironman er det nye sort.

Derfor findes der nu også et utal af triathlon løbesko, som kan hjælpe dig til at spare tid ved skiftene og forbedre din samlede triathlon tid.

Jeg gennemgår her hvad der kendetegner en god triathlon løbesko, og kommer med nogle bud på de sko du skal ligge særligt mærke til.

Ironman eller sprint

Triathlon løbesko kan deles op i flere kategorier. Hvilken distance ønsker du at dyrke? Hvis du skal ud på den fulde Ironman (42 km løb), skal du havde andre sko end hvis du går efter sprintdistancen (5 km løb). Samtidigt skal du overveje dit ambitionsniveau og hvilken tid du forventer at slutte i, om du skal have en dedikeret konkurrencesko, eller om du vil bruge den samme løbesko til både træning og konkurrence.

Vi har interviewet vinderen af KMD Ironman Copenhagen 2014, Henrik Hyldelund. Har du ambitioner med din triathlontræning anbefaler vi på det kraftigste at læse interviewet.

Vind tid på skiftene

Som triatlet skifter du tøj 2 gange under selve konkurrencen. Det tager tid. Der er nemme minutter at hente med det rette udstyr og her er løbeskoene ingen undtagelse. Uanset hvilke sko du vælger, anbefaler jeg dig at bruge lynsnøring. Der findes nogle forskellige snørresystemer som gør at du hamrende hurtigt kan skifte sko. Det kan fås til alle løbesko.

Løbesko specifikt til triathlon

Hvis du vil have de bedste løbesko til triathlon bør du dog kigge på løbesko, som er udviklet specifikt til triathlon, da de har nogle features, som gør at du hurtigere kan skifte, at komforten er det lidt højere og at du kan løbe lidt hurtigere.

Triathlon løbesko adskiller sig fra almindelige asfalt løbesko på følgende måder:

  • Ekstra for
  • Dræn
  • Lav vægt
  • Mangel på traditionel tunge

Henrik Hyldelund

Ekstra for

Mange tri-sko har ekstra for. Det gør at de er behagelige at løbe i, også i bare fødder og du vil undgå vabler. Det tager simpelthen for lang tid at tage sokker på på de kortere distancer. Som en lille bonus så er de fleste triathlon specifikke løbesko behandlet anti-bakterielt, så dine fødder og løbesko ikke kommer til at lugte grimt.

Dræn

Kommer du ind og skal skifte lynhurtigt fra cykelskoene direkte til løbeskoene, kan det sagtens være at dine fødder stadig er våde fra svømningen om morgenen. Derfor har flere triathlon løbesko drænhuller i ydersålen, så du effektivt kan komme af med overskydende væske ved fødderne (Et eksempel er den specialiserede Asics Gel Noosa-Tri) Det kan også være en fordel, hvis du har problemer med meget svedige fødder.

Lav vægt

Triathlon løbesko primært til at konkurrencer har fokus på at holde vægten så langt nede som muligt. Et par lette løbesko kan hjælpe dig til at løbe markant hurtigere. Både på kortere og længere distancer. På de længere distancer, som f.eks. Ironman, kan det dog være værd at overveje at vælge et par lidt tungere løbesko, med en kraftigere støddæmpning. Især hvis du er en tungere løber eller ny i triathlonsporten.

Rule of thumb for gear: 1kg of equipment equals 7kg of body weight. Sigi Rumpfhuber, Østrigsk bjergatlet

Mangel på traditionel tunge

Du vil ofte se at triathlon løbesko ikke har en traditionel tunge. Dette giver mulighed for at have et quick-lacing system eller ingen snørrer overhovedet. Alt skabt for at gøre skiftene så hurtige og smertefrie som muligt.

triathlon løbesko

De bedste triathlon skomærker

Jeg har ikke selv løbet en triathlon eller en Ironman, men der er bred enighed blandt triatleter at de bedste løbesko til triathlon kommer fra:

Jeg håber at denne guide og gennemgang af triathlon løbesko, har hjulpet henimod at vælge de rigtige triathlon løbesko, som er et vigtigt skridt på vejen mod drømmen.

Har du nogle kommentarer til valg af triathlon løbesko, så vil jeg meget gerne høre din mening i kommentarfeltet.

 Skriv en kommentar