Dame løbesko – samling af de bedste løbesko til piger

de bedste løbesko til damerPå udkig efter dame løbesko? Her får du en komplet guide til at købe løbesko. Der er mange ting, som du skal overveje inden du køber løbesko. Med min guide kan du med ro i sindet vælge løbesko og glæde dig til mange sjove og gode løbeoplevelser.

Jeg har her samlet den vigtigste information, så du er klædt godt på til at købe nye løbesko, uanset hvad du er på udkig efter. Samtidigt har jeg skrevet en guide til sikkert køb af løbesko på nettet, så du undgår at blive snydt.

 

Dette skal du undersøge inden køber

Inden du køber løbesko, er der flere ting, som du skal være opmærksom på. Vil du have et hurtigt overblik, kan du se denne grafik over hvordan du bedst vælger løbesko. Vil du være lidt mere grundig, får du en dybdegående gennemgang af, hvad du skal være opmærksom på ved køb af løbesko herunder.

Du skal primært være opmærksom på følgende:

 • Løbestil
 • Brug
 • Mål
 • Tidligere træning og skader
 

Løbestil

Det vigtigste er at du kender din egen løbestil. Det giver dig et grundlag for at vurdere og herigennem vælge eller fravælge sko til løbeturen. Helt basalt så kan du løbe på tre måder: pronation, neutral, supination. De fleste løbere er pronationsløbere, en mindre del er neutrale løbere og en lille del er supinerende løbere. Din løbestil betyder noget for, hvilken støtte der skal, eller ikke skal, være i dine løbesko.

Du kan også være en af de løbere som ynder at løbe i en naturel running sko. Det er den “nye” løbestil hvor det kort og godt går ud på at skoen er langt mere minimalisktisk, og du bruger mere kroppens eget system til at styre støtten. Tankegangen bag ved dette fænomen er at kroppen sagtens vil kunne vænne sig til at løbe i sko – uden “unaturlig” støtte som en pronations kile er.

Natural running kan sidestilles med at løbe barfodet, men det er der ikke særlig mange der ønsker, så derfor er en natural running løbesko som regel en sko hvor du er meget tæt på underlaget, og med en yderst fleksibel sål. Her kan nævnes modeller som Nike Free eller en Fivefinger løbesko. Fordelen eller det man ønsker at opnå ved at løbe natural running er at komme til at lande på mellemfoden eller forfoden, og på den måde skabe mere naturligt støddæmpning fra kroppen. I almindelige løbesko som du kender, der lander man på hælen, og dræber meget af den støddæmpning og energi som kroppen selv tilfører.

adidas dame sko

Brug

Hvordan kommer du til at bruge dine sko? Afhængigt af hvorvidt du hovedsageligt skal løbe på asfalt og grus eller hvis du skal løbe i skoven på singletrails, findes der forskellige typer sko, som hver især er tilpasset og specialiseret i den type løbe du hovedsageligt skal løbe. I de følgende links kan du finde god og brugbar information om løbesko til asfalttrail løbesko eller løbesko til løbebånd, så du kan være bedre klædt på til at vælge. Vælg efter det underlag du primært kommer til at løbe på.

Mål

Derudover er det vigtigt at få fastlagt hvad du gerne vil opnå med din løbetræning. Det giver dig et godt udgangspunkt for at vælge løbesko. Der kan nemlig være ret stor forskel på, hvilket løbesko der skal bruges til forskelligt tempo og distancer. Har du øjnene rettet mod længere distancer, skal du nok kigge efter løbesko med en kraftig stødabsorbering. Hvis du i stedet vil løbe hurtigt, kort og intenst, vil det være en stor fordel med et par letvægtsløbesko. Der er også nogle som specifikt kigger efter minimalistiske løbesko i jagten på en naturlig løbestil. De ekstreme løber barfodet.

Jeg har lavet en hel masse forskellige løbeprogrammer som du gratis kan downloade. Der er løbeprogrammer til alt fra 5 km til marathon for både begyndere og eksperter. Hent et skræddersyet løbeprogram her.

Tidligere træning og skader

Har du tidligere haft nogle skader (her tænker jeg især på ankler og knæ), er det også vigtigt at overveje når du skal købe sko. Hvis det er tilfældet, vil jeg anbefale at være meget opmærksom på at købe løbesko, som matcher din løbestil. Derudover vil det typisk være en god idé at have et indblik i din nuværende kondi. Det kan også have en indvirkning på, hvordan du løber og hvilke løbesko du skal vælge. Du kan beregne dit kondital her.

 

De foretrukne løbesko til kvinder

Nedenstående er den historiske liste over de mest populære dame løbesko delt ind i forskellige kategorier. Der findes snart rigtig mange forskellige bud på en løbesko til en dame, og nedenstående er blot et lille udpluk, men dog de mest populære løbesko til damer.


 

Hvad er specielt ved løbesko til damer og piger

Der er forskelle fra herre løbesko til dame løbesko, det siger sig selv. Men det er egentlig ikke sådan at forskellen er kæmpe stor. Men qva at damer pr. definition er bygget op anderledes end mænd, så er man også nød til at tage højde for det når man laver løbesko.

Støddæmpningen

Det der gør at skoen er behagelig at løbe i. Støddæmpningen eller absorberingen som det også kan kaldes er det stykke på løbeskoen der tager fra når vi lander, og hjælper os med at sætte af. Støddæmpningen i løbesko nu til dags er som regel altid god. De forskellige løbebrands har hver deres møde at lave stødarsorbering på, og de har også forskellige navne. Du kender sikkert Gel versionen fra Asics, eller måske at Nike kører med Air system, og New Balance har et system der hedder Abzorb
Men det er klart at når der pr. definition er forskelle på mænd og kvinder i opbygningen, så er der selvfølgelig også forskelligt støddæmpning i dame løbesko kontra herre løbesko. Støddæmpningen er mindre, men ikke dårligere. På ingen måde. Den er blot passet ind til at det er en dame sko den lægger i. Det er fysiologisk logik at støddæmpnings puden ikke skal være lige så stor på en som vejer 55kg som den skal til en der vejer 75-80kg

Bredden

Bredden på en løbesko til damer eller piger er som regel smallere. Mange damer har fra naturens side smallere fødder, og derfor skal man også fremstille smalle løbesko til damerne. Det gør at skoen kommer til at sidde optimalt på foden, og man får den støtte fra løbeskoen som man skal have. Når vi snakker om bredder på løbesko til damer, så er det som regel det man kalder en bredde eller læste A der er anvendt. Det er ikke alle løbebrands der er lige gode til at gøre opmærksom på det – men er der ikke skrevet noget, så bør du gå ud fra at den er bygget i bredde A. Du kan selvfølgelig sagtens få breddere løbesko til damer, da der findes damer med bredere fødder, og der er det som regel sådan at så hedder den bredde D (Den normale herre bredde i løbesko) En lidt indviklet sag, og har du ganske normale fødder, så lad være med at tænke for meget over bredden, hvis løbeskoen sidder godt, så er det den du skal have. Du kan sagtens mærke hvis den eksempelvis er for smal.

Vægten

Vægten på løbesko til damer er næsten altid lavere. Og det skal selvfølgelig ses ud fra det synspunkt at vi sammenligne æbler med æbler og ikke æbler med pærer.
Når vi siger at en løbesko til damer vejer mindre, så er det når vi tager en middel størrelse som f.eks. str. 39 eller 40 i dame løbesko, og sammenligner det med en str. 43 eller 44 i herre løbesko. Det er den måde du skal lave sammenligningen på. For du kan godt få dameløbesko i str. 43, og det er klart at den vejer som regel ligeså meget som en herre sko til løb i samme str.
Vægten er en sammensætningen af hele løbeskoen. Alt fra overdel til støddæmpning til sål. Det hele. Og jo mindre man kan bruge af materialer, desto mindre kommer skoen til at veje. Men det er hele tiden en hårfin balance for producenterne, da løbeskoen jo også sal være funtionel, og leve op til kravene for at være en løbesko.
Så kan du i buktikkerne finde andre begreber som går ind og påvirker vægten. Det er blevet meget populært med letvægts løbesko til damer (og herre) Det er i bund og grund den samme opbygning, man har dog skåret ned på materialer og støddæmpning. Og en letvægt løbesko til asfalt, er som regel en man bruger i konkurrence og til løb. Hvis du lige vil have de sidste sekunder med, så kan vægten på skoen give dig dette.

 

Damer – at købe i Danmark eller udlandet?

Når du køber dame løbesko i Danmark er du stillet rigtig godt som forbruger:

 • Du har altid 14 dages fuld returret (butikkerne skal betale det fulde beløb retur hvis du returnerer i samme mængde og stand)
 • Du kan typisk på leveret i løbet af 1-3 dage
 • Mange butikker er E-mærkede, hvilket er et signal om tryk handel på nettet. E-handelsfonden er en non-profit virksomhed, hvis formål er at skabe de bedste og sikreste vilkår for forbrugere på internettet.
 • Du kan ofte finde reviews af de butikkerne. En tommelfingerregel er at forretningen skal have +50 anmeldelser førend du kan drage konklusioner. Derudover er alt over 9.0 rigtig fint.

brooks dame

Du kan naturligvis også købe dine løbesko i en af de engelske løbeforretninger eller tyske løbeforretninger. Det er ligeledes ganske sikkert.

 • Vær opmærksom på returretten. Dog er returretten i Tyskland og England god, og den bliver kun bedre.
 • Du kan typisk købe dine dame løbesko markant billigere i udlandet
 • Leveringstiden vil typisk svinge mellem 2 og 5 dage på lagerførte varer.

Uanset om du vælger at handle i danske eller udenlandske webshops, så viser min undersøgelse at der i gennemsnit er 30% besparelse at hente på at købe løbesko online.

løbesko dame

 

Hvilke mærker af bedst til dame løbesko?

De fleste større løbemærker er rigtigt gode til at lave dame løbesko, med Asics dame løbesko er dog stadig det mest foretrukne mærke blandt kvindelige løbere. Knap halvdelen af alle løbesko, der sælges til kvinder er fra Asics.

Her er nogle af de mærker som jeg kan anbefale. Du kan læse mere om de enkelte brands ved at følge linksene (ikke i prioriteret rækkefølge):

Mærker som Inov8 og Salomon laver mere specialiserede løbesko, og er særligt egnede til dig der gerne vil løbe terrænløb.

 

Størrelsesguide på sko til kvinder

De fleste mærker har nogenlunde samme størrelser, dog skal du lige være opmærksom inden du køber. En tommelfingerregel er at du skal bruge den størrelse du bruger i normale sko + 1 størrelse. Hvis du eksempelvis har et par dame sko i størrelse 39, skal dine kvinde løbesko være omkring størrelse 40, men det kan variere en smule. Har du udfordringer, bør du tjekke vores størrelsesguides.

 

Udsalg og tilbud på dame løbesko

Der er mange grunde til at internethandlen stiger år efter år. En af disse er priserne. Dame løbesko udsalg vil typisk være at finde online. Det samme gælder dame løbesko tilbud. Søg rundt i de forskellige forretninger, og du vil hurtigt finde både tilbud og udsalg på dame løbesko, som du ikke kan sige nej til. Særligt i januar og august er der gode udsalgsvarer, mens tilbudsvarerne kører jævnligt.

 Skriv en kommentar