Beregn VO2 max

Det kan være nyttigt at kende din VO2 max (din maksimale iltoptagelse) for at sammenligne din form med andre sportsatleter eller se hvor god form du er i forhold til andre sportsgenre.

VO2 max er en universel måde at beregne en persons form.

Mange andre er også interesserede i andre gratis løbeberegnere.
Udfordringer med at få beregneren til at virke?

 

Beregn VO2 Max
km
tt:mm:ss eller mm:ss

 

Hvad er VO2 max?

Det er fakisk ganske ligetil at forklare VO2 max. Her er opbygningen af beregningen:

  • V = Volumen
  • O2 = Oxygen
  • Max = Maksimalt (den var svær)

Det er altså den maksimale volumen oxygen du kan optage, også kaldet den maksimale iltoptagelse. Musklerne bruger oxygen som findes i ilt. VO2 måles i milliliter ilt du kan optage i løbet af 1 minut. Det er en fællesenhed. VO2 max er da den maksimale mængde ilt du kan trække ned i lungerne per minut.

Hvordan forbedrer jeg min VO2 max?

Træning. Udholdenhedssport. Bakketræning og intervaltræning er blandt de mest effektive metoder til at forbedre din maksimalt iltoptagelse.

Parametre som påvirker VO2 Max

  • Højde. Bevæger du dig op i højderne vil din maksimale iltoptagelse sænkes. Det skyldes at koncentrationen af ilt ændres. Ilten bliver tyndere.
  • Alder. Din maksimale iltoptagelse falder med alderen. Der er derfor ikke noget bedre tidspunkt end NU til at komme i dit livs bedste form.
  • Køn. Mænd har en højere værdi af VO2 max end kvinder.
  • Træning. Der eksperimenteres meget i at træne VO2 max blandt sportsudøvere, og det er blandt de væsentligste faktorer for hvordan du performer i udholdenhedssport.

Hvordan udregner jeg mit kondital ud fra VO2 max?

Jeg anbefaler dig at gå til min beregner, som konverterer VO2 max værdier til kondital. Du kan finde alle beregnere her. Overorndet set beregnes VO2 max ud fra to forskellige betragtninger:

  • Den absolutte VO2 max, som måles i ml ilt/min
  • Den relative VO2 max, som måles i ml ilt/kg/min

Konditallet tager udgangspunkt i din relative VO2 max, altså hvor din kropsvægt også har betydning for din samlede værdi.

Gå til alle beregnere

Sportsudøvere med verdens højeste VO2 max

En af mine favoritsportsudøvere, Killian Journet, er blevet målt til at have verdens højeste maksimale iltoptagelse og et kondital på 92. Prøv at beregn din egen maksimale iltoptagelse og kondital og du vil blive overrasket over hvor enormt det er at have de tal som Killian Journet har. Til sammenligning havde Lance Armstrong et kondital på 84, Miguel Indurain havde et på 88 og Greg Lemond kom lige op i nærheden af 92. Ingen mennesker slår dog hesten, som kan have kondital op i omegnen og over 200.

 

Flere populære beregnere


Vi har hos iloebesko.dk massere af andre populære beregnere til løb. Her til højre kan du se en lille udsnit af dem, og ellers kan du via topmenuen klikke dig ind under “Løbeværktøjer”

Hastighed, distance og tid

Hvis du f.eks. kender din ønskede hastighed og du gerne vil vide hvor langt du løber på et træningspas på eksempelvis 45min. KLIK HER

KM/t til minutter pr. km

Denne beregner hjælper dig til at omdanne eksempelvis dine tal fra din km/t måling til en måling der viser min/km. Beregneren virker også omvendt. KLIK HER

Splittider på distance

Denne beregner hjælper dig med at finde frem til nogle splittider ud fra en given distance og en given sluttid. Så har du en distance du gerne vil gennemføre på en bestemt tid, så hjælper denne dig med dine splittider undervejs. KLIK HER