Salomon Speedspike CS – Stor test og videoguide
Salomon har sine Spikecross løbesko, men nu ligner det at de vil sende en seriøs udfordrer på gaden til netop denne sko. Endnu en sne, is og mudder løbesko ser dagens lys. Salomon SpeedSpike CS er ligesom Salomon Spikecross med metal “spikes” i sålen for et bedre greb. Vi har set nærmere på skoen og dens egenskaber. Og den overrasker, det kan vi godt love allerede nu. Vi giver i denne test bl.a.:
- Dybdegående test og anmeldelse af SpeedSpike
- Hvad er godt og skidt ved Salomon Speedspike
- Video gennemgang af skoen
- Hvor finder du Speedspike CS til bedste pris?
- Alle tekniske detaljer om Salomon Speedspike CS
OBS: Find skoen gennem iloebesko og spar 700 kroner. Normalpris: 1.400 kroner, så der er gode tilbud lige nu.
iloebesko er omtalt i:
Prissammenligning Salomon SpeedSpike CS
Forhandler | Leveringstid | Land | Pris inkl. levering | Til butik |
---|---|---|---|---|
|
1-2 dage |
|
700 DKK | Til butik |
|
1-7 dage |
|
1.295 DKK | Til butik |
Indholdsfortegnelse (klik på teksterne)
- Hvad skal du især bemærke ved Salomon Speedspike CS
- Hvad har andre sagt om løbeskoen?
- Kølige facts om skoen
- Første løbetur i Salomon SpeedSpike
- Valg af størrelse
- Fordele og ulemper
- Analysedel 1: Hvem bør løbe i Salomon Speedspike CS
- Analysedel 2: Tekniske gennemgang af Salomon Speedspike
- Sammenligninger til Salomon Speedspike
- Opsummering
- Prissammenligning på Salomon Speedspike
Hvad skal du især bemærke ved Salomon Speedspike CS
Salomon har haft en løbesko til is og sne på markedet i mange år. Og som nogle af de eneste vælger de at bygge de her små metal spikes direkte ind i sålen. Det er der både for og imod*. Deres ældre model som Salomon Spikecross har været på markedet længe, og er for så vidt også solgt fint – når man ser det i forhold til de conditioner den er bygget til. Danmark er ikke det mest sne og isbeklædte land i verden, og det er her den har sin primære force, eller er det?
Vi tænker ikke man behøver at begrænse sine SpeedSpike eller Spikecross til sne og is.
*Alternativet til indbyggede metalspikes er en sål indeholdende metalspikes som man så tager ud over sin almindelige løbesko. Det har den fordel at du så ikke begrænser dit brug af løbesko helt så meget, men ulempen er at fornemmelsen med underlaget bliver kraftigt reduceret. Så på den måde kan man argumentere for det er modigt, i forhold til salgstal, af Salomon bygger disse spikes ind i sålerne. For når en løbesko er begrænset i sin brug, så vil der helt automatisk blive solgt mindre.
Så det du skal særligt skal bemærke ved Salomon SpeedSpike er naturligvis hjertet i skoen, nemlig sålen. Den er bygget op som en grov sål, som hvis ikke den indeholdte spikes, ville være perfekt til det meget krævende og udforende terræn hvor der er meget vådt og masser af mudder.
Derfor går vi måske nok en smule imod mængden når vi siger at skoen sagtens kan bruges i det terræn også. Også selvom Salomon og mange andre tilskriver den som primær vinter løbesko hvor der er sne og is. Du skal blot bemærke at der er nogle forholdsregler du bliver nød til at tage hvis det er.
Asfalt eller lignende underlag er forbudt. Så let er det. Så skal du løbe trail i Salomon Speedspike uden det er vinter med is og sne, så skal du være sikker på underlaget er blødt nok hele vejen rundt. Ingen hårde passager, for så ødelægger du de spikes du har betalt for i denne løbesko.
Så er det også værd at bemærke at Salomon SpeedSpike er nede i 6mm drop, hvilket i min optik er et mere fornuftigt drop i forhold til sin foregænger, hvis man kan kalde Spikecross dette. Det har et drop på 11mm.
Du får med Salomon Speedspike en voldsom robust trail løbesko som kan tåle nogle tæsk, så er du fan af svært terræn, og ikke ønsker at skåne dine sko i den retning, så kan Spikecross også være noget for dig.
Hvad har andre sagt om løbeskoen?
Vi har samlet nogle få udtalelse om Salomon Speedspike CS her.
Walther Petersen, Bedre greb findes næppe
Tove Hansen, Mange penge, jeg fortryder lidt
Palle Pilgaard, Robust sko
Kølige facts om skoen
Must know
- Løbestil: Neutral
- Pasform: Mellem
- Underlag: Is/sne ( og mudder)
- Vejledende pris: 1.400 DKK
Nice to know
- Wet Traction Contagrib
- 15 metal Spikes
- QuickLace
- MudGuard
Fun to know
- Vægt: ca. 333 gram (43 1/3)
- Hæl til tå drop: 6 mm
- Hæl: 24mm Forfod: 18mm
- Glatføre løbesko
Første løbetur i Salomon SpeedSpike
Kan lige så godt sige det med det samme. Salomon SpeedSpike fik lov til at stå i lang tid inden testen blev foretaget. Og hvorfor nu det? Er det ikke altid fedt at modtage nye løbesko og så komme ud og prøve dem? Jo det er det helt bestemt! Men vejret i Danmark er bare ikke særlig vinterlig. Sne og is lader vente på sig. Derfor blev det også en anderledes test end først planlagt. Og derfor konkludere vi også noget andet omkring Salomon Speedspike end andre skriver.
Indrømmer gerne at i skrivende stund har jeg ikke testet Salomon SpeedSpike i sit absolutte terræn. For når Salomon skriver de har udviklet SpeedSpike til vinterlige vejrforhold, så menes der nok sne på gader og stræder, samt risiko for is passager. Der har vi altså ikke været endnu.
Det tætteste er vel en iskold morgen i skoven, og det giver nok ikke helt det samme.
Hvad er det næstbedste til at teste sne løbesko med spikes? Jo det må være ekstrem mudrede forhold, hvor de små metalspikes ikke kommer til skade, og endda nok har en smule effekt (Læs: Det har de selvfølgelig)
Så første tur i Salomon SpeedSpike blev min sædvanlige trail test løbetur omkring vores lokale Nor. Eller det er faktisk ikke helt korrekt, for var nød til at skære noget af ruten, så de her hårde asfalt passager ikke blev en del af turen. Så det blev til 8 kilometer i terrænet. 4 kilometer ud og 4 kilometer hjem igen. En morgentur hvor der var masser af fugtige og glatte passager. Salomon SpeedSpike klarede turen med bravur. Der var et enkelt sted hvor den måtte give op. Ned af en forholdsvis stejl bakke med mudder. Der gled skoen altså, men det tror jeg nu ikke man skal lægge for meget i. Selv en kampvogn ville være gledet på det punkt (Overdrivelse fremmer forståelsen)
Var en smule nervøs for at Salomon Speedspike var en smule for smal til mig efter den første løbetur. Da jeg var færdig var der en smule ømhed i både svang og på yderside af foden (midtpå) Et tegn på skoen havde klemt en smule. Det er efterfølgende gået væk, så det må nok tilskrives at skoen var ny og lige skulle løbes til.
Men ellers der udover stod jeg med fornemmelsen af at Salomon endnu engang havde ramt rigtigt. En god tur uden mærkbare gener, og en løbesko med rigtig god beskyttelse. Som vi også beskriver i vores video, så er det en kæmpe fordel at snuden på skoen er så robust som den er. Når man løber i dyb mudder og vand så rammer man altså både sten og store grene, og så er det herligt at skoen tager det største slag.
Flere ture i SpeedSpike, men stadig ingen sne
Som jeg skrev i ovenstående afsnit så er sne og is ikke hverdags kost i Danmark. Derfor er de efterfølgende ture i Salomon SpeedSpike også foregået i mudret terræn i stedet for på sne og is underlag. Det er selvfølgelig super ærgerligt at vi ikke har haft muligheden for at teste den på de underlag som Salomon foreskriver. Modsat har det gjort os mere overbevist om at Salomon SpeedSpike ikke KUN er en løbesko til is og sne. Du kan med fordel sagtens løbe de mere våde og avancerede trail i dem. Blot du har for øje at asfalt eller andet hårdt underlag er forbudt.
De efterfølgende ture for mit vedkommende i Salomon Speedspike lignede egentlig meget godt den første. Vil dog gerne lige påpege at selv en for hård grussti kan være medvirkede til at de små spikes i bunden af skoen får en forkert effekt. Den ene gang kunne man både høre og mærke at underlaget blev for hårdt. Og når de spikes ikke kommer ned i underlaget, så får de nærmest en modsat effekt, og jeg følte mig lidt som bambi på glatis.
Der udover kan jeg måske godt ane en smule irritation over at man hele tiden skal tænke over ruten, når nu man vælger at bruge den som jeg bruger den. Hvor andre trail løbesko (i hvert fald de fleste) kan klare mellempassager på asfalt eller lignende, så skal man nøje overveje med Salomon Speedspike hvor man løber, grundet de metal spikes i sålen.
Men det er nok også en smule forkert at vurdere skoen rent på den betragtning, for det at løbe i skoen i mudder er jo ikke som sådan noget Salomon har opfundet. Det har vi selv. Skoen er bygget op af de bedste materialer og de bedste teknologier, og er 110% sikker på at bruger man den i de anbefalede conditioner, så er den unik på sit område.
Valg af størrelse
Salomon Speedspike har i min optik en normal størrelses anvisning, og der er som udgangspunkt ikke noget du skal være opmærksom på. Jeg bruger normal i løbesko 43 eller 43½. Men det kan man ikke altid regne med, så har i mange år (erfaringen siger det giver det bedste resultat) købt løbesko efter centimetermålet. 27½ centimeter i Salomon størrelsesregister svarer til en str. 43 1/3, så på det punkt kan man konkludere at de er normale i størrelsen.
Man kan argumentere for at skoen ikke er den bredeste i verden, men jeg synes det udligner sig i længden. Havde en smule ømme fødder i starten grundet bredden, men mærkede efter tur 2 eller 3 intet til det faktum mere.
Du er også meget velkommen til at bruge vores størrelsesguide
Fordele og ulemper
Fordele
Robustheden
Grebet / Spikes
Drophøjde
Snørresystem
Ulemper
Sålen
Prisen
Anvendelse
Vægten
Analysedel 1: Hvem bør løbe i Salomon Speedspike CS
Denne analysedel tager udgangspunkt i hvem og hvordan vi anbefaler at løbeskoen bliver brugt.
Hvilken løbestil
Kort og kontant så er Salomon SpeedSpike kategoriseret som en neutral løbesko. Men som med stort set alle andre trail løbesko så giver det ikke her mening at hænge sig i hvilken løbestil man er. For når du løber trail, så er dine fødder meget sjældent i en positur som de er på landevejen, og derfor vil det ikke give mening at eksempelvis støtte fødderne på indersiden. Faktisk vil man kunne argumentere for det vil give den modsatte effekt.
Pasform
Pasformen i Salomon SpeedSpike er der som udgangspunkt ikke noget specielt at bemærke ved. Du skal, som ved alle andre Salomon løbesko, være en smule opmærksom på at de ikke fremstiller de bredeste løbesko. Og en anden ting der også er værd at nævne er den lidt høje “snude” der er på skoen. Den er i den forfatning fordi den har den her hårde beskyttende kant, som minimere risikoen for slag mod dine tæer.
- Størrelse: Almindelig
- Hæl: Alm. pasform
- Midtfod: Tættere pasform
- Forfod: Middel pasform
- Skosnude: Høj
- Svangstruktur: lav
- Skoform: semikurvet
Underlag og konditioner
Kigger man direkte på hvilke underlag og konditioner som Salomon anbefaler at bruge Salomon SpeedSpike i. Så er der uden tvivl lagt op til at det er en vinter løbesko som med de spikes den har i bunden er skabt til at gribe fast i sådan underlag.
Men vi synes, som du også har kunne læse gennem hele testen, at man sagtens kan bruge Salomon SpeedSpike på eksempelvis mudret underlag. Det kræver et par forskellige forholdsregler. Ikke nogle der er sværlige, men det gør så at du kan bruge skoen flere dage om året.
Prisniveau
Hvis du skal ud og købe Salomon SpeedSpike uden den er på tilbud eller udsalg, så kommer du til at slippe 1.400,- Det er i sig selv mange penge, hvis man udelukkende kigger på beløbet. Hvis man begynder at kigge på teknologier og features i skoen, og så holder det op mod en vejledende pris på 1.400,- så begynder det lige pludselig at give mening.
Salomon fremstiller ikke de billigste trail løbesko, men nok nogle af de bedste. Og den slags koster altså. Og bruger du den kun på is og sne, så kan jeg godt se det (i Danmark) er rigtig mange penge, for de forholdsvis få dage du egentlig kan udnytte skoens kompetencer. Men det kan jo være du er heldig at finde skoen på tilbud online.
Hvad vejer Salomon SpeedSpike
333gram for en str. 43 1/3. Det er en forholdsvis høj vægt for en løbesko. og man kunne også sagtens ønske sig den var lidt lettere, men så ville det nok gå ud over de egenskaber som skoen indeholder og signalerer.
Pleje og vedligeholdelse af trail løbesko
Vi kender det desværre alle sammen. Vi er færdige med at løbe, kroppen er brugt, og det har måske været en smule koldt. Så det højeste på ønskelisten er et varmt bad og ikke vask og vedligeholdelse af dine løbesko. Men lige præcis med trail løbesko som Salomon Speedspike er det ekstra vigtigt at få dem behandlet med det samme. Har du løbet i mudder er det vigtigt at skylle det værste mudder væk fra skoen, lade den tørre, og så kan du børste det sidste af. Løber du i sne og på is, så er det også en god ide at skylle skoen fri for salg hvis det er et issue.
Der udover gælder den almindelige vedligeholdelse af løbesko selvfølgelig. Tag indlægssålen ud efter hver løbetur, og lad skoen tørre naturligt. Skyller du den, eller er den meget våd efter løbeturen, så er det fristende at stille skoen i nærheden af fyret, ved en radiator eller foran brændeovnen. Men faktum er at skoen har bedst af at tørre naturligt.
Drophøjde i Salomon Speedspike
Skoen har et drop på 6mm. Det er ikke den laveste drop, men lavt nok til at man sagtens kan praktisere en lidt mere aggressiv løbestil fremme på mellemfoden eller forfoden.
Drophøjder:
Forfodshøjde: 24mm
Hælhøjde: 18mm
Analysedel 2: Tekniske gennemgang af Salomon Speedspike
Den mere tekniske gennemgang af Salomon Speedspike CS. Det er hvad der skjuler sig i analysedel 2. Vi lover ikke at bruge alt for mange fagudtryk, så det er forståeligt for alle.
Ydersålen
Ydersålen på Salomon Speedspike er jo egentlig hele hjertet, og vel sagtens også den der kan læses i navnet. Den har en almindelig “grov” trail løbesko, som hvis ikke den havde spikes, var ideel til trailløb i mudder og meget blødt terræn (Også derfor vi anbefaler den sagtens kan bruges der) I den sål er der så sat 15 såkaldte “spikes” i som er dem, hvis du bruger den i vinterlige forhold, er dem der “skærer sig ned” i isen og i sneen og skaber et mere sikkert greb. Der udover er sålen eller ydersålen på Salomon Speedspike med Contagrib som er den teknologi som Salomon anvender på langt de fleste af deres sko, for at sikre det optimale greb i underlaget.
Mellemsål
Mellemsålen er opbygget af Light Weight Muscle. Det minder utrolig meget om en “almindelig” EVA sål, men der er naturligvis lavet forskellige vægtreduktioner. I forhold til landevejs løbeskoen, så bliver der ikke lagt lige så meget vægt på en mellemsål til en trail løbesko. I hvert fald ikke når det kommer til blødhed og responsivitet. Det hjælper det blødere underlag dig med.
Hæl
Hælkappen er blød og stabil. Den holder foden fint på plads i afviklingen, og foringen inden i hælen er fint tilpasset. Ikke for meget og ej heller for lidt. Har ikke haft én gang hvor jeg har overvejet at der skulle lavet noget om i hælpartiet, og det plejer jo at være gode tegn.
Støddæmpning
Der er ikke decidere støddæmpnings puder i Salomon SpeedSpike. Støddæmpning og mellemsål skal du se som en enhed, og det er den som skaber blødheden i skoen. Som tidligere nævnt så er støddæmpning og blødhed ikke det samme issue i en trail løbesko, da man som regel løber på blødere underlag. Skulle du komme på sten og klipper, så er der okay med blødhed i mellemsålen.
Forfod
Som jeg tidligere har nævnt, så synes jeg egentlig Salomon Speedspike så lidt klodset ud lige da jeg modtog den. Især forfoden så på en underlige både firkantet og stiv ud. Men det er den på ingen måde. Den flexer fint det den skal. Og helt fremme på foden bliver du glad for den beskyttelse der er lagt i skoen. Mod slag fra eventuelt sten, grene eller rødder.
Der er Clima Salomon som ekstra beskyttelse på skoen. Er med til at sikre bedre afvisning overfor vind og vejr, og en smule mere varme i skoen.
Overdel
Overdelen er ikke i den fineste mesh. Men det er udelukkende fordi man ha kigget på hvilket forhold den skal bruges under. Du vil nok opleve at overdelen føles en smule tykkere end normalt. Men løber du i minusgrader (is & sne) så vil du sætte pris på den lidt ekstra varme som en smule tykkere mesh giver dig.
Snørresystemet er QuickLace som du kender det. Nemt og lige til. Kan sagtens reguleres i terrænet med handsker på. En lille lås du trække ned mod skoen, og så låser snørrebåndene. Hvis du ønsker det så kan det overskydende snørrebånd gennem væk i en Lacepocket som sidder på pløsen (det bløde stykke der beskytter toppen af din fod mod snørrebåndene).
Sammenligninger til Salomon Speedspike
Du kommer ikke uden om at skulle tage et kig på Salomon’s egne modeller. Ikke fordi den ligner i opbygningen, men fordi den har metalspikes, så skal du kigge på Salomon Spikecross. Hvis du omvendt hellere vil have en der ligner i pasform og udseende, så skal du tage et kig på Salomon Speedtrak.
Opsummering
Jeg er ikke i himlen, men det er bestemt heller ikke sådan at jeg tænker “sikke en lor.. sko” Hvis jeg skal placere Salomon Speedspike CS på et baremoter, så ville det blive den bløde mellemvare. Den løser opgaven som den skal. Det der taler imod at den skulle højere op, er at jeg synes det er et forholdsvis stort minus at den som udgangspunkt kun er beregnet til sne og is. At den kan bruges på mudder trækker lidt den anden vej, dog irriterende at man så skal tænke på korrekt rute hver gang i forhold til ikke at slide spikes op.
I forhold til pasform, materialer og teknologier så har jeg intet at udsætte på Salomon Speedspike. Som sædvanlig har Salomon tænkt sig grundigt om inden de sender en ny trail løbesko på gaden.
Prissammenligning på Salomon Speedspike
Vi holder øje med nogle af markedet bedste priser for dig. Så herunder kan du altid finde Salomon Speedspike CS på tilbud eller måske endda på udsalg. Vi samarbejder med rigtig mange forskellige partnere som alle vil ønske at give dig et godt tilbud.
Forhandler | Leveringstid | Land | Pris inkl. levering | Til butik |
---|---|---|---|---|
|
1-2 dage |
|
700 DKK | Til butik |
|
1-7 dage |
|
1.295 DKK | Til butik |
Er du interesseret i at læse mere om Salomon SpeedSpike CS, så kan du nørde nogle flere detaljer (hvis dette er muligt) direkte på Salomon’s egen hjemmeside.
Er der noget du synes du mangler at få svar på i forhold til Salomon SpeedSpike, så hører vi da rigtig gerne fra dig. Ingen er fuldkomne og vores test er udført af os. Måske er der en vinkel vi ikke har belyst som du synes kunne være interessant. Så tøv endelig ikke med at skrive til os. Kontaktoplysninger findes i bunden af vores website.