Valg af løbesko, vælg de rigtige sko til løb.

vaelg-de-rigtige-loebeskoSÅDAN VÆLGER DU DE RIGTIGE LØBESKO

Det er ultra vigtigt at man vælger de rigtige løbesko. Hvis ikke din krop og dine løbesko passer sammen, så kan det få alvorlige konsekvenser. Der findes rigtig mange myter omkring valg af løbesko. Vi giver dig en nem og overskuelig guide, som gerne skulle give dig svar på de mest basale spørgsmål.

Husk altid på at valg af løbesko er 100% individuelt. Du skal søge for at din krop og ikke mindst dine fødder har det godt. Du kan bruges vores vejledninger som en rettesnor. De passer som regel i langt de fleste tilfælde. Meningen med denne side er at give dig som løber en guide til hvad er de mest basale ting du skal have styr på når du vælger løbesko. Vi vil prøve at klæde dig på til at gøre det forudgående arbejde selv.

Hvilket underlag er dit foretrukne?

Der er en helt specifik grund til at denne overskrift er den første. Det er helt klart her jeg mener man bør starte når man skal ud og vælge løbesko. Underlaget er så vigtig en faktor, at alt andet faktisk bliver sat i baggrunden. Min erfaring er at langt de fleste danskere i skrivende stund vælger at løbe på asfalt og på større stier. Og er man i den boldgade, så er det nærmest logisk at du skal vælge en løbesko med max støddæmpning, da din fødder og din krop vil få mange kraftige tilbage slag fra det hårde underlag.
Du skal også kigge på profileringen af din sål. Løbesko der er udviklet til løb på landevej, de har som regel altid en så der ikke er særlig grov. Det er fordi at sålen som sådan ikke skal hjælpe dig med gribe fat i underlaget. Skal du der imod ud og løbe ude i skoven, så skal din sål have en grov sål. For der får du brug for noget hjælp til at holde fast på underlaget.
Du kan se de forskellige løbeunder, og en god beskrivelse som Runnersworld har lavet HER

 

 

 

FRA OS TIL DIG: Løb på varierende underlag. Det kræver nok et par ekstra sko, men din krop, muskulatur m.m. har rigtig godt af det. Tag cyklen i skoven og løb din tur derude. Du kan også cykle til stranden og løbe i sandet, og der behøver du ikke engang en ekstra løbesko.

 

Hvor meget løber du? Hvor langt løber du?

En væsentlig faktor når du står foran hylden eller sidder foran skærmen er selvfølgelig også at du lige tænker over hvor meget og hvor langt du løber. En tredje god ting er måske også at stille sig dette spørgsmål “Hvad vil jeg med mit løb” ? Vil jeg bare kunne løbe mellem 5 og 10 kilometer en til 2 gange om ugen? Eller vil jeg både kunne løbe disse almindelige ture, men også have muligheden for at bygge min løbeform op til at jeg bliver hurtigere. ? Alt sammen er noget der spiller ind når du vælger løbesko.

Mit eget eksempel: Jeg løber 3 gange om ugen i snit – nogle gange lidt mere, men har også andre sportsgrene der skal vedligeholdes. Men da jeg startede, der havde jeg et par gode solide asfaltsko, som jeg vidste dækkende mine behov. Nogle der havde en god støddæmpning, og som var rare at have på. Dem klarede jeg mig med i et godt stykke tid, og da jeg var noget til at der skulle ske noget nyt i løbe livet, så købte jeg et par andre løbesko. For nu ville jeg gerne arbejde med at forbedre min kilometertid, så nu skulle jeg have en sko til de hurtige kortere løbeture. Eller til min interval løbetur, som er den foretrukne metode til at forbedre min kilometertid på.
Det jeg prøver at sige er at, er du nybegynder, så start i det små? Du kan altid bygge på. Du kan også sagtens som nybegynder løber vide at du kun vil de hurtige ture på 5-6 kilometer, jamen så er det jo en rigtig god ide at gå efter en lettere løbesko fra start af!

Valg af størrelse i løbesko?

Hvis ikke lige du løber i den samme model hver gang, eller du står som ny og skal ud og vælge løbesko, så er valg af størrelse nok en faktor der kan drille dig lidt. Der er flere aspekter du skal være opmærksom på.

  • Hvordan skal løbeskoen sidde? 
  • Hvordan finder jeg min størrelse hvis jeg vil købe online?

For at starte med hvordan din løbesko skal sidde. Så er det nemmest at du tager udgangspunkt i centimeter. Der skal være en 0.5 til 1.0 centimeter ude i snuden af din løbesko. Det er faktisk det bedste hvis det lægger tættere på den halve end den hele centimeter.
Der skal være plads til dine tæer, men der skal heller ikke være for meget plads. Nogle løbere kan godt lide at skoen sidder rigtig godt til foden, og det er for så vidt også rigtig fint.
Er du nybegynder, så er der her et lille fif – Du skal være opmærksom på at din fod sagtens kan hæve en smule når den bliver presset og varm på løbeturen. Og køber du så skoene for korte, eller i værre grad for smalle, så kan du komme ud for gener der er rigtig ubehagelige.

Når du handler online, så kan det være svært hvis du ikke er vant til at købe løbesko på nettet at overskue dette. Det kan være meget forvirrende. Nogle webshops viser det i danske størrelser, andre viser det i UK størrelser. Den tredje shop vælger at vise det i US størrelse.
Så er der lige det faktum at en US str. 9 er ikke bare en str. US9. Det kan fra de forskellige producenter være anderledes sat op. Der kan nemt være en centimeter til forskel fra den ene producent til den anden?
Mit forslag til nybegynderen – Tænk det lige godt igennem, er det aller første gang du skal handle løbesko, er nettet så den rigtige vej. jeg siger ikke at det IKKE er. Men er man mega meget i tvivl, så kunne den ekstra udgift ved den fysiske forretning måske være givet godt ud her første gang?
ELLER, så tag udgangspunkt i centimetermålene på løbeskoen. Mål din fod, eventuelt via nedenstående illustration, og kig så efter hvor mange centimeter skoen er. Måler din fod 27 centimeter, så skal du have en sko der er i nærheden af 27.5 centimeter.

 

Rigtig mange webshops kører i dag med GRATIS BYTTE. Så du har muligheden for at sende skoen tilbage uden omkostninger hvis ikke den passer i størrelsen..

 

centimeter-test-loebesko

 

Din løbestil skal passe til løbeskoen, eller skal den?

I folkemunde er der 3 forskellige løbestile, dem finder du lige herunder.

  • pronation (kaldes ofte overpronation)
  • neutral
  • supination (ofte kaldes underpronation)

Alt det omkring løbestil, og løbestils analyse, det kan godt være en anelse “nørdet” – vi har lavet en dybere beskrivelse af løbestilsanalyser som du kan se HER

Dog vil jeg gerne knytte en enkelt kommentar til det med løbestilen. Er du nybegynder, så har du sikkert hørt masser af hype omkring at du skal kende din løbestil, og det er vigtigt, for ellers bliver dit løbeliv en lang skade osv. osv. osv.
Mit råd, slå koldt vand i blodet. Der er rigtig meget omkring om ikke den naturlige løbestil egentlig er den bedste at benytte. At udnytte kroppens naturlige støddæmpning og støtte til foden. Jeg vil ikke gøre mig til spåmand på det punkt – det er så individuelt fra løber til løber, så det er en sprængfarlig bombe. Men rådet skal være, få styr på underlag og længde først, og køb så en sko ud fra det, så fr du erfaringerne med det andet efterfølgende. Du kan også kigge på nedenstående grafik, og gøre dig dine egne konklusioner?

 

Grafisk illustration: Valg af løbesko ud fra fodstilling og løbestil.

guide-til-valg-af-loebesko

Hvordan defineres en god løbesko?

Det har jeg været rigtig meget omkring, uden egentlig at skrive det direkte. En god løbesko for mig kan være noget ganske andet end en god løbesko for dig. Det er så ustyrlig individuelt, at mit bedste råd vil være at du skal lytte til din krop, og ikke mindst dine fødder.
Får du lavet en løbetest i en special forretning, så er det også en rigtig god ide at lytte til dem

Nybegynderen synes jeg skal gøre det første hvis ikke man har i sinde at ofre tid og måske penge på en løbestilsanalyse. Så gå efter dine krops signaler. De plejer som regel ikke at lyve.

Hvornår skal jeg skifte løbeskoen ud?

Når den er brugt færdig :-)
Nej der er selvfølgelig også her nogle rettesnore du kan kigge på. For selvfølgelig holder en løbesko ikke evigt. Den skal skiftes ud efterhånden. Der kan sagtens være stor forskel på hvor længe en løbesko lever. Hvor langt et løbe liv den har. Hvis du som nybegynder har valgt en solid asfalt løbesko som eksempelvis Asics Kayano eller New Balance 1260, så har du en løbesko der bør kunne holde +1000 kilometer

Der er selvfølgelig lige den lille faktor at der er forskel på om man vejer 75 kilo eller du belaster hvergang med 110 kg. ? Så endnu engang siger jeg det, lyt til din krops signaler. Jeg har hver gang jeg har skiftet løbesko ud kunne mærke på min krop at nu er løbeskoen ved at være flad. Og hvis du tager skoen og kigger på den, så kan du også på mellemsålen mange gange se at den ser “brugt ud” At den er faldet en lille smule sammen.
Men du vil helt sikkert også kunne mærke det når du er ude at løbe. At støddæmpningen er blevet mere sløv.

hvornaar-skifter-jeg-loebesko

Overgangen mellem ny og gammel sko

Det er altid godt at forberede sit skifte mellem ny og gammel løbesko. Jeg vil aldrig anbefale at gå direkte fra gammel til ny løbesko. Man har hørt rigtig mange skræmme eksempler på løbere der op til et maraton eller halvmaraton lige har ville gøre lidt godt for sig selv, og så løbet af sted i nye sko med frisk støddæmpning og det hele. Tro mig, det kan spolere mange ting.
Gør dig selv den tjeneste at står du overfor en udskiftning af løbeskoene, så lav en smidig overgang. Lige op til så løber du dine almindelige ture i de gamle, men huske at tage 10-15-20 minutters ture i de nye. På den måde vænner fødderne sig bedre til overgangen.
Det er også vigtigt selvom du skifter versionsnummer i en løbesko. Og endnu mere vigtigt hvis du går fra en model til en anden.

En hurtig Q&A om sko til løb

Må jeg vaske mine løbesko?.

Ja det må du da gerne. Du må bare ALDRIG gøre det i maskinen. Det kan de ikke tåle. Du kan ødelægge dem ved at udsætte dem for alt for meget varme. Vask dem der imod i hånden med varmt vand og eventuelt noget vaskemiddel til fodtøj (mod lugtgener)

Jeg er nybegynder, hvor mange par sko skal jeg have?.

Du kan klare dig rigtig langt hen af vejen med 1 par sko. Men husk at gøre op med dig selv hvad du vil. Hvilken type løber er du, og hvad vil du med dit løberi.

Kan man sætte antal kilometer på en løbesko?.

En lille regel kunne være ca. 1 kilometer pr. krone? Men den holder ikke altid i byretten, for hvor meget vejer du? Hvor meget belaster du skoen. Løber du på det underlag skoen er bygget til? Og konkurrencesko kan være lavet i lettere materialer, som ikke helt holder så længe. Så det er en svær størrelse at svare på. Men gå efter at de “almindelige” løbesko holder et sted mellem 800 og 1000 kilometer. 

Hvordan vedligeholder jeg mine løbesko?.

Du vasker dem i henhold til øverste beskrivelse. Og så husker du at lufte dem ud engang imellem. Tage indlægssålen ud af skoen, og lad dem tørre hver for sig. Det er vigtigt at når du har vasket dine løbesko, så tør dem naturligt. Ikke over på en radiator, et fyr eller lige foran brændeovnen.

Hvordan skal min løbesko sidde - hvilken størrelse?.

De skal sidde så de sidder godt. At du føler dig tilpas i skoen. Dernæst kigger du på at der skal være lidt plads til at fødderne hæver når du løber. Og ca. 1 centimeter i snuden skal der være.

Kan mine løbesko være skyld i min skade?.

JA, det kan de selvfølgelig sagtens være. På flere parametere. det kan være den forkerte sko du løber i? At kroppen ikke kan lide dens opbygning? Det kan være støddæmpningen i skoen er død og borte. Men jeg har set lige så mange skader der skyldes forkert træning, eller måske for meget træning? 

Kan jeg bruge mine almindelige løbesko i skoven?.

Ja det kan du jo egentlig godt. Men men men, skoen er ikke bygget til det lidt grovere miljø, så overdeln kan risikere at gå i stykker, og din slidsål er ikke bygget til at tage fat i underlaget ude i skoven. 

Kan jeg selv tjekke min løbestil?.

Der findes nogle miniguides rundt omkring hvis du selv vil tjekke din løbestil, eller måske få en indikation af hvor den lægger. Men skl du have gjort det korrekt, så skal du på et løbebånd og filmes, og hele den mølle igennem

Skal jeg bare købe de dyreste løbesko, så får jeg de bedste?.

På ingen måde, Du skal købe de løbesko der passer til dig og dit behov. Du kan sagtens købe den dyreste, og så ende op med en grim skade fordi den ikke apsser til dig. Så lyt til kroppen.

 

Hvor skal jeg købe sko? Online eller offline?

Der er altid en evig polimik omkring hvad der er bedst, og hvordan man skal forholde sig til dette emne når vi snakker valg af løbesko. Jeg vil ikke gøre mig til dommer over det – jeg benytter begge muligheder, ud fra forskellige kritier. Altså alt efter hvad jeg har brug for. Har lært på egen krop at det er ikke altid godt givet ud at spare eksempelvis de 200,-

Vi har nedenstående lavet en liste med forskellige fordele og ulemper ved valg og køb af løbesko i henholdsvis fysiske og online løbebutikker:

FYSISKE LØBEBUTIKKER – Fordele og ulemper

 

Fordele

Mærke og føle varerne

Du kan prøve dine sko, du kan mærke hvordan de sidder inden du begiver dig ud i et køb af nye løbesko. Så absolut den størte fordel ved de fysiske butikker fremfor dem der bevæger sig online

Face 2 Face service

Selvom der kan være langt mellem løbeeksperterne i almindelige sportsbutikker, så er en face 2 face service bare bedre. Du kan spørge lige når du tænker det - ikke noget med at skulle skrive besværlig mail eller chat..

Overskueligt

I den fysiske butik er det mere overskueligt. Du kan se det hele på engang, og du har mulighed for at spørge..

Ulemper

Prisen

Ja nk den mest oplagte ulempe. Prisen i de fysiske butikker. Du vil komme til at betale mere for dine produkter, men butikkerne har altså også andre omkostninger.

Udvalget

Udvalget i de fysiske butikker er nær så stort som i online butikkerne. Det kan der være mange årsager til, men når du går ind i den fysiske forretning, så får du altså ikke helt det samme udvalg.

Faglig stolthed

Jeg vil tage denne med som en ulempe. Jeg oplever desværre at det KUN er special løbebutikkerne snart hvor man kan gå ind og få en ordentlig løbe vejledning. De almindelige sportsbutikker er blevet mere og mere "betjen dig selv" agtige, og der er langt mellem de pasionerede løbe salgsassistenter der virkelig brænder for løb og ved hvad de snakker om.


 

ONLINE LØBEBUTIKKER – Fordele og ulemper

 

Fordele

Gode priser

Når man har mindre omkostninger, så kan man sælge varerne billigere. Så simpelt er det. I hvert fald er der stort set altid gode penge at spare på nettet når du handler løbesko.

Kæmpe udvalg

Online løbebutikker har mulighed for at præsentere et større udvalg til dig. Det er nemlig ikke altid at de skal binde lagerværdi i alle produkter, og så kan de vise dem til dig, og så bestille når du har handlet. Det mindsker deres omkostninger

Nemt og bekvemt

Du skal ikke holde dig indenfor en eller anden given åbningstid. Du kan handle løbesko online når det passer dig. Om det er når ungerne er puttet, eller det er kl. 05 om morgen, det er ligegyldigt. Butikken har altid åbent.

Gratis bytte… Hos nogle

Mange løbe webshops er begyndt med gratis bytte. Netop for at konkurrere med de fysiske butikker på det parametre at det er besværligt og omkostnings fuldt hvis skoen ikke passer. Det kommer man omkring ved gratis bytte - men det kræver stadig lidt mere tålmodighed.

Ulemper

Tålmodighed

Hvis løbeskoene skal byttes, så skal du have tålmodighed. Kan godt være det er blevet gratis nogle steder, men det ændrer ikke på ekspeditionstiden. Pakken med skoene skal jo stadig sendes tilbage, og en ny med den korrekte størrelse skal sendes den modsatte vej

Manglende service

Nogle online butikker har ikke telefonservice - for at spare på omkostningerne. På den måde kommer du til at manle den menneskelige service, og så bliver det bare lidt mere besværligt

Uoverskueligt

Jeg er af den overbevisning at et for stort udvalg kan være en hæmsko i nogle tilfælde. Hvis du giver eksempelvis nybegynderen for meget at vælge imellem, så bliver det hurtigt uoverskueligt.


 

Der findes sikker mange flere fordele og ulemper ved fysiske butikker vs. online butikker. Ovenstående er nogle af dem jeg hører oftes. Brug dem til at lave din egen vurdering. Som sagt, jeg har stor glæde af begge muligheder.

 

Forslag til løbesko efter løbestil

Du finder alle løbesko opdelt efter løbestil her.

 

De 3 bedste bud på en begynder løbesko

Nedenstående finder du vores bud på de 3 mest populære “Jeg skal begynde at løbe – hvilke sko skal jeg købe” Du kan klikke dig ind på den enkelte sko og læse meget mere omkring den. Der er på hver af de 3 løbesko en udtømmende anmeldelse.

Nike Air Pegasus

Nike Nike Pegasus

Se Pegasus HER

Asics Gel Nimbus

Asics Gel Nimbus

Se NIMBUS HER

Nike Lunarglide

Nike Lunarglide

Se LUNARGLIDE HER