5 km løbeprogram under 25 minutter på 8 uger

5 km 25 min 8 ugerPå kun 8 uger kan du komme under de 25 minutter på 5 km distancen. Du kan forvente at skære 1-2 minutter af din 5 km tid med dette program hvis du i dag kan løbe 5 km mellem 25 minutter og 30 minutter på kun 8 uger. Er du langsommere end 30 minutter på 5 km skal du vælge et langsommere løbeprogram her fra siden. Løbeprogrammet er til den let øvede løber.

Nyttige links før du går i gang

Download: 5 km under 25 min på 8 uger

Dette er downloadsektionen. Download løbeprogrammet som PDF, print det ud og hæng det på køleskabet.

 

Download løbeprogram (PDF)

 

5 km løbeprogram under 25 minutter på 8 uger

Opbygningen af 25 min på 8 uger

Antal træningspas per uge (kvalitet + kvantitet)

Løbeprogrammet let øvet 5 km kræver at du løber 3 gange ugentligt. 2 af gangene vil være intensiv træning (tirsdag og lørdag) og 1 gang vil være normal relativt rolig træning (torsdag).

Tirsdag er din hårdeste og mest intensive dag. Du vil her lave intervaltræning, som vil være enten træning af din maksimale iltoptagelse (VO2-max) eller træning af hastighed. I ugerne 1 og 5 træner du hastighed. I ugerne 2, 3, 6 og 7 træner du VO2-max. Det er vigtigt at du holder de angivne tempi.

Tirsdag er en relativt rolig dag hvor kunsten bliver at holde igen. Du skal løbe i dit estimerede marathontempo, som løbeprogrammet har regnet ud for dig.

Lørdag er tempotræning. Her træner du din grænse for hvornår der ophobes affaldstoffer, herunder mælkesyre, i dine muskler. Ved at lave tempotræning i det anviste tempo vil du rykke denne grænse træning for træning.

Uge 4 er en restitutionsuge, hvor du løber i et roligt tempo og ikke presser din krop for meget. Derudover har du en nedtrapning til din konkurrence for at være fuldt restituteret.

Løbeprogrammet til at komme under 25 minutter på 5 km starter ud med en uge på 22 km løb og topper med 29 km løb på én uge. Du skal gerne føle dig komfortabel med at skulle løbe i dette leje.

Typer af træning

Dit nye løbeprogram består af en række forskellige typer af træning. Intensiteten er varierende og det kræver også varierende opvarmning. Nedenfor finder du de foreslåede opvarmningsmængder.

 • Tempoløb (lørdag): 2 km opvarming + 2 km afluntning
 • VO2-max træning (tirsdag): 2,5 km opvarmning + 2,5 km afluntning
 • Hastighedstræning (tirsdag): 3 km opvarmning + 3 km afluntning

Alternative tempoforslag

Kan du ikke helt løbe 5 km under 27 minutter skal du ikke bruge de foreslåede tempi fra løbeprogrammet. Du kan da rette i de forskellige tempi, og du finder resultaterne herunder. Kan du eksempelvis løbe 5 km på 29 minutter, skal du løbe marathontempo i 6:08 min/km.

Tabellen tager udgangspunkt i dit nuværende niveau minus 2 minutter.

 

27 min 28 min 29 min 30 min
Marathon 5:41 5:55 6:08 6:22
Tærskel 5:17 5:28 5:40 5:52
VO2-max 4:50 5:01 5:12 5:23
Hastighed 4:36 4:47 4:58 5:09
 

Kæmper du endnu med de 30 minutter, skal du vælge et af disse programmer til at komme under 30 minutter: 8 uger – 12 uger.

Har du spørgsmål til dette 5 km løbeprogram til let øvede løbere? Brug kommentarfeltet herunder og du får svar lynhurtigt.

Kommentarer

 1. N. Munk  marts 7, 2016

  Hastighederne ser helt skæve ud i forhold til tilsvarende program på 12 uger, kan det passe?

  svar
  • Ronni Andersen  marts 25, 2016

   Hej.
   Mange tak for henvendelse :-)

   Og ja, det kunne godt se ud som om at der er en fejl. Vi er i øjeblikket (i en meget hektisk tid) i gang med at opdatere og kigge på alle vores programmer. Vi har koblet en kost og løbetræner på vores setup, og hun er super dygtig og ultra skarp. Hun hjælper os med at lave de korrekte opsætninger.
   Hvis du har interesse i det, så send meget gerne en mail til os på mail@iloebesko.dk hvor du lige skriver lidt om dne ambitioner og forventninger, så kan og vil vi meget gerne komme med feedback til dig, og så kan du få noget konkret og korrekt at gå ud fra :-)

   Mvh

   Iloebesko.dk

   svar
 2. Jesper  marts 22, 2017

  Udemærket hjemmeside med gode værktøjer, men i må tilsyneladende stadig have travlt, da tiderne er helt hen i hegnet.
  Keep up the good work! :-)

  svar
 3. Villy  november 20, 2019

  hej
  Fungerer denne side stadig?

  svar
  • Ronni Andersen  december 5, 2019

   Ja den skulle stadig fungere :-)
   (Selvom vi er bekendt med at der har været lidt lange svartider – det beklager vi naturligvis)

   svar
   • Villy  december 5, 2019

    Ok..
    Tak for svar.🙂

    svar
 4. Natasja Rasmussen  februar 18, 2020

  Hej :-)

  Hvor lang en pause skal man holde mellem hvert interval om tirsdagen (Vo2-max)?

  De bedste hilsner
  Natasja

  svar
 5. Lea  september 8, 2020

  Hej. Anbefaler I at man løber tempoløb om lørdagen i uge 4 (5 km tempo + 2 km opvarmning og afluntning) eller skal man bare løbe i et helt roligt tempo i denne uge og i uge 8 op til løbsdagen? Mvh. Lea

  svar

 Skriv en kommentar