Infografik: Verdensrekord i marathon

Jeg har lavet en grafik med statistik over verdensrekorden i marathonløb. Infografikken indeholder 1) udviklingen i marathontiden for herre og damer, 2) Hvilke nationer (fordelt på damer og herre), som har holdt verdensrekorden flest gange og 3) hvor i verden verdensrekorden i marathon oftest er blevet sat.

marathontid verdensrekord

Udviklingen i marathon verdensrekorden

Verdensrekorden i marathonløb har siden starten af 1900 tallet ændret sig væsentligt. Den første registrerede marathonrekord fra wikipedia løb på 2:55:18,4. I dag er verdensrekorden i marathon 2:02:57 (2:55 min/km), kun 2 minutter og 57 sekunder fra de magiske to timer.

Marathon under 2 timer?

Har mennesket nået en naturlig grænse for hvor hurtigt et marathon kan løbes, eller kommer vi vil at opleve eliteløbere gennemføre et marathon på under 2 timer? Under alle omstændigheder bliver det en kæmpe hyldest for den første løber, som passerer denne grænse.

Udviklingen i løbesko har også væsentligt betydning for verdenskorden og hvor vidt det bliver muligt at ramme sub 2 timer. En gang var løbeskoene langt mere minimalistiske end de er i dag. Læs her om løbeskoens historie. Med nye mellemsåle, bounce effekt og lettere materialer, bliver løbesko hurtigere og hurtigere.

Marathon på 3 timer eller 4 timer – de magiske grænser for motionister

Mange marathonjomfruer har en ambition om at løbe marathon under 4 timer. Det er den hyppigste målsætning for marathonløbere – at snige sig under 4 timer. At komme under 4 timre kræver at du kan holde et gennemsnitstempo på 5:41 min/km.

For de ambitiøse er den hårde grænse de 3 timer, sub 3 på marathon. Det kræver at du løber 4:16 min/km i 42,195 kilometer.

Marathon verdensrekorden for kvinder versus mænd

Mænd er hurtigere end kvinder. Dog indikerer udviklingen i verdensrekorden i marathon over tid, at verdens elite for mænd og kvinder nærmer sig hinanden. Med den seneste statistik, er der kun cirka 15 minutters forskel på verdensrekorden for mænd og kvinder.

De bedste nationer – overrasket?

Herre

USA er verdens bedste marathonnation. Det er i hvert fald USA som har været rekordholder flest gange. Dog er det vigtigt at understrege at det er de kenyanske og etiopiske nationer, der de seneste år har været favoritter.

De seneste 5 verdensrekorder er blevet sat af Paul Tergat (Kenya), Haile Gebrselassie (Etiopien), Patrick Makau (Kenya) og Wilson Kipsang (Kenya), som alle 4 kommer fra Kenya eller Etiopien.

Damer

Kvinderne har haft en voldsom progression i verdensrekorden i marathon fra 1980-2000. Dog er den seneste rekord sat helt tilbage i 2003 af den britiske løber Paula Radcliffe.

Går vi nogle årtier tilbage var Norge ganske dominerende. Det var Ingrid Kristiansen, som var den seneste skandinaviske rekordholder (en titel som Danmark aldrig har haft).

Her løber du den hurtigste marathon

De seneste 6 verdensrekorder er blevet sat ved Berlin Marathon. Ruten er flad og meget lige ud uden mange sving. Det gør Berlin til det ideelle sted for dig at sætte personlig rekord.

Derudover er London Marathon og Boston marathon (ikke længere anerkendt til rekordforsøg da start og slut er forskellige steder og ruten samlet set falder for meget i højdemeter) ligeledes kendte for at være oplagte destinationer for dig, som skal sætte personlig rekord i marathon. Kim Petersen fra Rekordjagt har skrevet en glimrende artikel om de 30 hurtigste marathonruter i Europa. Hans forslag er:

  • Frankfurt
  • Berlin
  • London
  • Rotterdam
  • Amsterdam

Optimal temperatur til at sætte PR på et marathonløb

Som du kan se i grafikken er nærmest alle verdensrekorderne sat i det tempererede klimabælte (selv de i Australien og New Zealand). Når du vælger dit marathon, skal du overveje at løbe i et køligt vejr.