Guide: Vælg de rigtige trail løbesko

De rigtige løbesko til trail

Du har som løber helt sikkert læst en masse omkring det der trailløb. Hvor sjovt og “legende” en løbetur lige pludselig kunne blive. Men du har sikkert også hørt omkring det at skulle have en anden løbesko hvis du ønsker at løbe trail. Begge ting er helt korrekte, men ikke så ligetil som det lyder. Derfor vil vi med denne guide hjælpe dig igennem det at skulle vælge trail løbesko og vores tilhørende guide om selve trail løbet hjælper dig til at gennemskue hvad det er der gør det SÅ sjovt.

Dine almindelige løbesko er fremragende, det er vi slet ikke i tvivl om, og du sidder med rette nu og tænker: “Hvorfor kan jeg ikke bare bruge mine egne løbesko – hvorfor SKAL jeg købe nogle nye?” Og det er helt fair at have den tanke, især med henblik på hvor dyre løbesko i sig selv er. Men svaret finder du helt sikkert i vores 2 guider omkring trail løb (kaldet trail running) og valget af de korrekte sko. For det hænger helt og holdent sammen med hvilket udfordrings niveau dit underlag er på, når du løber trail. Men alt det prøver vi at skitsere for dig med denne guide. Hvorfor er det du skal drøne ud og købe dig et par løbesko med med knopper på ydersålen, hvad får du ud af det samt hvad kan du forvente at det kommer til at koste.

Men tilbage til uoverskueligheden i denne trail verden. Der er naturligvis udviklet løbesko til hvert eneste aspekt af underlag du kan tænke dig at komme ud på i forbindelse med trailløb. Vi forsøger at skitsere så overskueligt hvad den brede befolkning bør kigge på når vi snakker om trail løbesko. Så lad os starte med dem.

 

Vælg de rigtige løbesko til trail

Grunden til at rigtig mange producenter, webshops og andre eksperter slår så stort et slag for at du skal vælge at løbe i rigtige trail løbesko er ikke udelukkende på grund af en trang til at sælge og omsætte for mere. Vi hos Iloebesko har “intet i klemme” vedrørende salg, varelager m.m. men vi stiller os gerne op i koret omkring det at vælge trail løbesko til trailløb.
Det gør vi ene og alene af den årsag at det giver dig den langt bedste oplevelse og så minimere du risikoen for ubehagelige skader betragteligt. En trail løbesko er bygget til at kunne klare underlaget. Ligesom en almindelige løbesko er bygget til at kunne klare asfaltens hårde tryk, så er trail løbesko også bygget til at kunne klare skovens skæve underlag. Forskellen på en almindelig løbesko og en trail løbesko kan du læse om længere nede i guiden.

 

Vores video guide om trailløb hjælper dig

Vi har forsøgt at sætte lidt ord på alt det omkring valg af de korrekte løbesko til trail i vores videoguide som understøtter hele artiklen


 

Typer af løbesko til trail

Der findes nogle forskellige over-kategorier når vi snakker om løbesko til trail. Det kunne sagtens deles op i mange forskellige under-kategorier, men vi har herunder givet dig en beskrivelse af 3 forskellige undergrupper, hvor vi også kommer med henvisninger til specifiekke modeller.

Det våde, udfordrende og vanskligste underlag

Det er nok det rigtig mange forbinder med trail. At komme ud og løbe lidt i elementerne. Der hvor vandet har haft sin indvirken på underlaget. Heldigvis er vi i Danmark berriget med masser af disse måneder over et år.
Et underlag der er påvirket af vand kræver en speciel sål opbygning. Her skal du kigge efter den grovere sål på dine trail løbesko. En sål der går ned i underlaget og sørger for at du ikke vælter eller glider når du suser ned af en bakke eller laver et bestemt retnings skift. Hvis du har forsøgt at løbe sådan en tur i dine almindelige løbesko, så kan du med garanti skrive under på at det er lidt ligesom “Bambi på glatis” Kommer du der imod over i en trail løbesko som er tilpasset denne type underlag vil du uden tvivl kunne mærke en væsentlig forskel i både performance og oplevelse.

 

salomon s-lab speed

En fantastisk sål til de våde trails

 

Bemærk hvor godt grebet har været i underlaget?

 

Allround er godt i trail

Ovenstående finder du beksrivelsen af de våde trails. Denne her del er beskrivelse af de tørre allround trails. Og det er her der er en del der synes det er svært at overskue. For lad os lige slå fast at dine almindelige løbesko i langt de fleste tilfælde sagtens kan klare at løbe på de brede og fine skovstier. Bare du holder dig væk fra grene og torne.
Men hvad er så en tør trail rute? Ja det er sådan lidt svært at definere. Derfor er det at rigtige mange køber disse her løbesko til allround trail. For så er du godt dækket ind på både vådt og tørt. Du får et udemærket greb i begge former for trailløb. Og det plejer at være “nok” til ham eller hende der gerne vil i gang med at løbe trail. Er du meget erfaren tænker du nok en smule anderledes.

Det er præcis derfor at mange danske løbere nævner Salomon Speedcross som værende den trail løbesko de kender bedst. For det er ubetinget den bedst solgte allround løbesko i Danmark. Og det er netop fordi at den dækker den helt nye eller lettere erfarne trailløber rigtig godt ind på både de tørre og våde trails.

Så konklusionen på denne lidt korte skitsering af grupper for trail løbesko må være at du selvfølgelig må kigge på hvilket underlag du mener du kommer til at løbe på. Hvis du ved at du altid vil løbe i meget mudrede områder, så gå efter en løbesko med en sål til dette, er du der imod i tvivl og måske gerne vil helgardere dit valg, så gør som rigtig mange andre, vælg Salomon Speedcross.

 

salomon speedcross

Danmarks måske mest populære trail løbesko

 

Når Kong frost kigger forbi

Det er sådan lidt specielt når vinteren kigger forbi. Der findes nogle specielle løbesko til den form for trail, eller løb generelt. Men bestemt en løbesko vinder mange test når vi snakker om trailløb når der er is og sne. Salomon SPIKEcross hedder skoen. Det specielle ved denne er at der i ydersålen er inkorporeret små pigge som sørger for at gribe fat i det endnu glattere underlag.
Hvis vi lige skal runde almindelige trail løbesko i den forbindelse, så forholder det sig mange gange sådan at du ikke oplever helt så store mængder sne og is inde i eksempelvis skovene som du gør ude på asfalten. Og vil du være på den helt sikre side, så findes der “såler med pigge” som er lige til at trække ud over dine normale trail løbesko. Erfaringen siger os at det er virkelig meget sjældent at du kommer ud for denne her variation af trail løb, medmindre du ligefrem rejser efter det, så er sagen en anden.

 

salomon spikecross sålen

Bemærk de små pigge i sålen på SPIKEcross

 

Drop på løbesko til trail

Langt hovedparten (indtil videre) af de danske løbere på landevejen er “hællandere” Og når vi snakker om løbesko til “hæl landing” så snakker vi om drophøjde på mellem 7-12mm. Er man der imod gået med på trenden omkring forfodsløb så vil du typisk have en løbesko der har et drop der er mindre end 7mm.
Du har naturligvis også mulighed for at vælge drophøjde i dine trail løbesko. Her skal du vide at mange nybegynder ser en stor fordel i at vælge et mellemhøjt drop i deres trail løbesko. Således vil overgangen fra deres almindelige løbesko til trail løbesko ikke blive så markant. Hvis du tager en trail løbesko med et lavt drop på eksempelvis 4mm vil du opleve at du kommer mere frem på foden og din løbestil bliver hurtigere og noget mere aggressiv. Du angriber terrænet på en anden måde.

Hvis vi eksemeplvis tager udgangspunkt i den mest populære løbesko til trail nybegynderen nemlig Salomon Speedcross, så har vi et drop på 10mm.

Forskellen på trail og almindelige løbesko

Der findes nogle tydelige forskelle på din almindelige løbesko som du bruger på landevejen og den sko du skal bruge i skoven eller i naturen. Naturligt nok er der forskel, for ellers ville hele denne her guide ikke have sin berettigelse. Men vi har herunder ridset de mest almindelige forskelle op for dig på dine almindelige løbesko og dine nye trail løbesko

Blå alig med = Almindelige løbesko

Grøn alig med = Trail løbesko

SÅLEN

Sålen på dine almindelige løbesko er fremstillet nærmest uden nogen form for profilering. Det betyder at du som løber ikke har det store greb i underlaget, men det er ej heller nødvendigt når du løber på hårde (og tørre) underlag.

Sålen er den primære forskel for en trail løbesko holdt op imod en almindelige løbesko. Ydersålen er så markant anderledes fremstillet da du har brug for langt bedre greb i underlaget, da dette i langt i de fleste tilfælde vil være blødere, fugtigere eller på anden måde mere udfordrende. Derfor er en sål på en trailsko udstyret med større "knopper".


OVERDELEN

Overdelen på dine almindelige løbesko skal støtte, være super smidig og åndbar. Der tænker man ikke rigtig i slidstyrke, da du ikke kommer i nærheden af grene eller torne som kan være ødelæggende for overdelen.

En trail løbesko vil typisk have en lidt stivere overdel som så modsat er meget mere modstandsdygtig overfor de udfordringer du møder i naturen i kraft af grene, sten og eller torne. En trail løbesko har som regel også en ekstra beskyttelse til dine tæer på overdelen. Dette skyldes at tæerne er langt mere udsat for stød når du løber rundt mellem sten, træstubbe eller noget helt tredje.


STØDDÆMPNINGEN

Hvor du i dine almindelige løbesko til det hårde underlag er nød til at tage højde for det "bounce back" så hårdt et underlag kan give, så forholder det sig anderledes med trail løbesko. En almindelig løbesko er designet til at give dig den absolut bedst mulige "bløde" oplevelse.

En trail løbesko er ikke udstyret med nær så meget støddæmpning som en almindelige løbesko. Det er af forskellige årsager. Primært fordi at det underlag du løber på er langt mere eftergivende så de store bløde støddæmpningspuder er ikke nødvendigt. Støddæmpning fylder ligeledes i mellemsålen, så skoen vil også blive højere, hvilket ikke er det bedste match til trail løbet.


STABILITET

I dine almindelige løbesko arbejdes der måske med en form for stabilisator. Det kan være i både skoen opbygning men også som pronations bremser. Skoene bliver fremstillet med indvendige kiler for at bremse pronation.

Trail løbesko er yderst sjældent bygget op med pronationskiler og andre lignende teknologier. Og det skyldes at det ikke giver mening at bremse en pronation fra en fod som meget sjældent er i et "plan og neutralt" udgangspunkt. Når du løber trail vil du langt hellere have føling med underlaget, og det får du.


PASFORM

Ikke sagt at en almindelige løbesko ikke kan have en tæt pasform, men hvor det er et tilvalg i almindelige løbesko, så er det næsten mere et krav når vi taler om trail løbesko. Du oplever langt mere luft og en blødere pasform i dine almindelig løbesko.

Dine sko til trail løbet skal have en tæt pasform. I hvert fald hvis du vil have den optimale oplevelse. Nogle anser en tættere pasform for en dårligere pasform, men sådan må du ikke tænke i forbindelse med dine trail løbesko. Du har en meget mere livlig fodstilling og rigtig mange opbremsninger i forbindelse med trail løb - og der er det vigtigt du ikke kan glide inde i skoen.


 

Sålen fra en almindelig løbesko

En “rigtig” trail løbesko med profileret sål


 

Kig på disse 3 ting når du vælger trail løbesko

Vi har lavet denne lille oversigt over hvilke 3 ting vi synes du bør kigge på hvis du skal ud som forholdsvis nybegynder på trail running området. Der er rigtig mange aspekter når du skal i gang med at løbe trail. Men meningen med denne guide er lige netop at gøre det langt mere overskueligt for dig. Så derfor har vi valgt de punkter vi mener er de vigtigste og vil give dig den bedste oplevelse.

 

3 punkter til at måle dit “trail niveau”

 

Underlag

Vi er i denne her guide i både skrevet tekst og i vores video inde på at valget af underlaget selvfølgelig er vigtigt for valget af dine nye trail løbesko. Som beskrevet i afsnittet omkring “typer af løbesko” så vil du som nybegynder nok få mest ud af at vælge en trail løbesko til allround underlag. På den måde får du muligheden for at “vælge” senere hen. Forstået på den måde at bliver du bidt af den mere udfordrende stil på de våde trails, så kan du efterfølgende købe sko der passer mere specifikt til dette.

Niveau

Du skal kende eller måske nærmere erkende dit niveau. Hvis du er nybegynder så køb sko efter det. Jo mere erfaring man får med at løbe trail, desto mere specifik løbesko skal du købe.

Løbestil

Løbestil er sådan lidt en twist, for som tidligere nævnt så bruger vi ikke støtte og pronationskiler på samme måde som i almindelige løbesko. Men med løbestil vil vi anbefale dig at kigge lidt på om du ønsker at løbe aggressivt, eller du måske mere vil løbe den stille trail løbetur for motionens og oplevelsen skyld.

Hvis du stiller dig selv de få spørgsmål så er du meget tættere på det korrekte valg af dine nye trail løbesko.

Eksempel på trail løber og valg af sko:

Underlag: “Jeg er ikke helt sikker”

Niveau: “Har ikke rigtig prøvet det før”

Løbestil: “Aggressiv løber – jeg løber i hvert fald hurtigt på landevejen, og vil have noget motion for pengene”

I ovenstående tilfælde ville jeg anbefale vedkommende en allround trail løbesko af den årsag at vi er på et begynder niveau og løberen har ikke helt gjort sig tanker om fortrukkent underlag. Det med den aggressive løbestil ses der lidt højt på i dette tilfælde. Hvis du er nybegynder ved du ikke hvad en aggressiv løbestil i trailløb er, og så er det bedre med en sko der dækker dig ind allround. Salomon Speedcross eller måske en Saucony Peregrine vil være et godt valg her.

De primære forskelle på en trail løbesko

About the Author:

En passioneret løber der elsker at nørde med både løbesko, og selvfølgelig også alt det fysiologiske omkring det at løbe. Ja, jeg har rigeligt med løbesko, det siger min kone i hvert fald. Men jeg kan altså ikke lade være.....

Skriv en kommentar