Vægtløftersko. De bedste sko til vægtløft + komplet guide

vægtløfterskoGode vægtløftersko kan være svære at finde – måske endda et mysterie. Jeg har prøvet at købe dårlige sko til vægtløftning – og det skal du helst ikke også udsættes for. Jeg kommer her med mit bud på de bedste vægtløftersko, og længere nede finder du en komplet gudie til vægtløftersko. Du finder også et video oplæg om du skal have kile eller flad fod til vægtløftning.

Mine personlige favoritter

Lad mig gøre det simpelt. I prioriteret rækkefølge:

 1. Adidas Power Perfect
 2. Inov8 Bare XF 260 (uden hæl)
 3. Reebok Crossfit OLY Lifter
 4. Inov8 Fastlift
 5. Reebok Crossfit Nano

Jeg har alle 5 sko (blær, blær), men har prøvet rigtig mange andre sko, som bare ikke har levet op til mine forventninger. De er nogle helt basale ting, der ikke fungerer ved mange af de andre vægtløftersko jeg har prøvet og testet.

vægtløft

Ved konkurrencer er der regler for hvilke sko du må have på. Gutten her kunne måske godt have brugt lidt ekstra hæl hvis det var tilladt.

GUIDE – den bedste vægtløftersko

Hvis du laver styrkeløft med præg af de fantastiske olympiske løft, kan du ikke komme uden om at skulle erhverve dig et par deciderede sko til vægtløftning. Da jeg startede med styrkeløft var der kun Adidas vægtløftersko. Alternativet var Adidas vægtløftersko. Og de har altid været dyre (men også gode).

oldschool vægtløftersko

… og så var der selvfølgelig dengang Adidas slet ikke var klar til vægtløft

I dag har du mere end 1000 valgmuligheder. Det er nok vanskeligt at finde 1000 par sko i danske onlinebutikker, men søger du mod udlandet skulle det være muligt. Mange af skoene er elendige. Mildest talt!

Er VL-sko overhovedet nødvendigt?

Ja. Hvis du er bare nogenlunde seriøs med din sport, bør du have det rigtige fodtøj. Personligt kan jeg mærke enorm forskel på mine løft om jeg er barfodet, i flade sko, eller i deciderede vægtløftersko. Det er et must.

Video: Med eller uden hæl?

Dette er religion. Jeg har min holdning, andre har deres holdninger. Der er ingen grund til at jeg skal være objektiv, så her får du min personlige holdning. De to grundholdninger er:

 1. ALTID med hæl. Du kan løfte tungere og med bedre teknik
 2. DROP hælen. Løft naturligt i flade sko eller bare fødder

Argumenter for hæl

Skal jeg løfte tungt, så træner jeg altid med hæl. Du kan bare løfte tungere vægte i dine olympiske løft, snatch, clean and jerk, squat, dødløft osv. Det er med hæl at jeg sætter personlige rekorder.

sko med hæl

Front squat med sko med hæl. Det gør det nemmere for dig at komme dybt.

I mange øvelser (fx olympisk squat), sætter du dig ned og har meget vægtarbejde koncentreret omkring hoften. Du vil opleve en kraftig knævandring. Det er noget vi ikke alle har smidighed til. Outcome er at du løfter hælen fra dig løft, og her går det først rigtig galt. Det er de færreste der kan lave et korrekt olympisk løft ved 1RM uden at løft knæene lidt, eller i hvert fald ligge vægten over på tåspidserne. Og det er farligt, da du belaster dine knæ unødvendigt meget. Derfor er hæl godt!

Argumenter for zero drop / flad sål

Det er ikke hver dag jeg skal lave maksløft. Det er samtidig sjældent at jeg tager ned at træne for alene at lave styrkeløft i form af olympiske løft. Typisk har jeg en crossfit træning eller styrketræning med mange andre øvelser. Hvem gider skifte sko mellem øvelserne? Jeg gider ikke!

uden hæl

Zero drop sko til olympiske løft – smukt!

I crossfit anbefaler jeg flad sål. Det er naturligt for kroppen og får du teknikken på plads, er det klart det bedste.

Skoen til VL, styrkeløft og olympiske løft

Lad os her fra antage at du alene skal lave disse løft.

Vægten har stor betydning

Den gode vægtløftersko er let. Meget let. Du står primært stille i dit løft, og har ikke behov for god komfort og lignende, som du ser ved løbesko og andre sportssko. Find en let model, som er nem at manøvrere rundt med. Sålen skal være relativt stiv, da du ikke bevæger dig meget i dit løft (total modsat crossfit sko).

Hælens opbygning (vi tager MED hæl)

Hælen skal være så kompakt som muligt. Hvis du tidligere har brugt løbesko til vægtløft har du sikker erfaret hvordan store dele af dit pres bliver absorberet i GEL’en i skoene. Her mister du meget kraft. Jeg foretrækker en så kompakt hæl som mulig. Droppet på hælen kan variere. Alt fra 6 mm til 16 mm er noget jeg har gode erfaringer med.

Min personlige fremgang med sko

Jeg dyrker meget crossfit, hvor konceptet er at være minimalistisk og naturlig. Det er anderledes for vægtløftning. Jeg har forbedret mine olympiske løft og mine powerløft dramatisk ved at skifte sko. Vi snakker 10% forbedring fra den ene træning til den anden. Vægtløftning er ikke en naturlig sportsgren. Mennesket er ikke bygget til at løfte rundt på ekstremt tunge vægte. Derfor giver det også mening med ”unaturlige” produkter til at hjælpe os. Hvad har du af erfaringer med vægtløftersko? 

Spring til vores oversigt over anmeldelser af sko, eller gå på opdagelse i vores overblik over artikler.

About the Author:

Mit navn er Ronni og jeg er en passioneret løber. Jeg elsker at nørde og anmelde løbesko. Det er mig der skriver de fleste artikler og anmeldelser på iloebesko. Følg mig på Google+, find iloebesko på Facebook, eller læs mere om mig her på iloebesko.

Kommentarer

 1. Mads  juli 31, 2013

  Hej Jens Jakob! Tak for en super brugbar guide. Jeg står selv efter et par års træning og overvejer at købe et par VL sko. Ikke mindst fordi, at jeg elsker at squatte så meget og klart kan mærke forskel på, hvilket fodtøj jeg bruger fra gang til gang.

  Tror jeg investerer i et par Adidas Perfekt II til en tusind kroner, da jeg ikke vil give 2000 for et par sko – men tak for guiden!

  – Mads

  svar
  • Jens Jakob Andersen  september 12, 2013

   Hej Mads
   Tak for din kommentar. Det er rigtigt at nogle VL sko er meget dyre. Man kan dog komme langt med mindre.
   Mvh Jens Jakob

   svar
 2. Michael  november 30, 2013

  Hej Jens Jakob

  God artikel. Har du et tip til butikker i Aarhus (eller generelt) hvor man kan prøve vægtløftersko, især Adidas Power Perfect? Nu er det jo ved at være juletid, og det kunne være fint at prøve skoene inden man skriver dem på ønskesedlen:)

  svar
  • Jens Jakob Andersen  december 1, 2013

   Hej Michael
   Tak for din kommentar.
   Jeg kender desværre ikke så mange butikker i Aarhus der vælger vægtløftersko, så må melde pas på din forespørgsel. Når du finder ud af det, må du MEGET gerne lade mig vide, da jeg kan se at flere efterspørger det.
   Mvh Jens Jakob

   svar
   • Michael  december 3, 2013

    Hej Jens Jakob

    Tak for svaret. Det var da ærgerligt, jeg må kigge mig omkring så. Hvilke butikker skal man så besøge hvis man befinder sig i København, eller er det nærmest kun muligt at skaffe dem på nettet?

    Mvh,
    Michael

    svar
    • Jens Jakob Andersen  december 4, 2013

     Hej igen Michael :-)

     Der findes enkelte butikker i København. Jeg kan anbefale at tage et kig forbi butchers lab. Jeg må dog indrømme at jeg er usikker på om de fortsat sælger sko. Sidst jeg var forbi gjorde de. Deres hjemmeside er: http://www.butchers.dk/ og deres facebookside er: https://da-dk.facebook.com/Crossfitstoredk

     Alternativt skal du ud i de større crossfitklubber at kigge, nogle af dem sælger også produkter.

     Mvh Jens Jakob

     svar
 3. Bo Frederiksen  december 24, 2016

  Der er stor forskel på styrkeløft og olympiske løft (vægtløftning). Ved OL-løft bruges der som udgangspunkt altid VL-sko og ved styrkeløft (specielt dødløft) vil man ofte se at de store løftere bruger skridsikre sokker eller sko som Adidas handball spezial som stort har helt neutral heel-to-toe drop. Alle øvelser der involverer et squat vil få gavn af VL-sko. De klassiske billeder der er sat ind er begge split varianter og vil ikke kræve VL-sko. Som en lille indskudt bemærkning kan jeg fortælle at disse løft stadig er godkendt til konkurrencebrug og bruges nu primært af løftere med begrænset mobilitet

  svar
 4. Charlotte Lyck  august 27, 2017

  Hej jeg vil rigtig gerne give min søn ( som træner hver dag uden undtagelse :-)) et par vægtløftersko i fødselsdagsgave ! Men hvor kan han fysisk prøve et par feks dem som du synes er de bedste. Mvh Charlotte Lyck PS vi bor i København

  svar
  • Ronni Andersen  august 27, 2017

   Hej Charlotte.

   Mange tak for din forespørgsel omkring træningssko. Har desværre ikke lige nu og her en løsning til dig :-(
   Ved ikke rigtig hvilke fysiske butikker der ligger inde med skoene.

   Beklager meget ikke at kunne hjælpe dig.

   svar
  • Bo Frederiksen  august 27, 2017

   Figthersport.dk som også har en butik på Frederiksberg eller Nippon.dk som også har butik på Frederiksberg. Begge forhandler adidas

   svar
   • Ronni Andersen  august 28, 2017

    Hej Bo.

    Mange tak for input :-)

    svar

Skriv en kommentar