Vi kender det alle sammen. Vi kommer direkte fra et forår og en sommer hvor vi har været flittigt på landevejene for at få luftet løbeskoene. Men så kommer efteråret og ikke mindst vinteren. Så sker der noget i kroppen på de fleste. Det er ikke den samme motivation du finder frem når du skal ud og løbe i mørke og kulde, er det vel?
Men fortvivl ikke, vi prøver i denne artikel omkring det at løbe om vinteren, eller i efteråret at stille skarpt på fordele og ulemper omkring det at løbe når det er køligere og noget mere mørkt. Måske hvis vi er heldige får vi også motiveret dig til at komme afsted selvom det er vinter. For der skal ikke så meget til – det behøver ikke være besværligt at løbe vinterløb.
Der findes selvfølgelig allerede den gruppe løbere hvor vinteren bliver budt velkommen med åbne arme. Efterår og vinter er alig med mere plørede veje, og ikke mindst stier. Det er en årstid som trailløberne mange gange elsker, fordi at udfordringen bliver lige den tand større. Og løber du dine trails i skoven, så slipper du også mange gange for vinden – den modbydelige kolde vind der kan være når det bliver vinter. Og så synes jeg personligt at det er super fedt at løbe om vinteren.
Alt er selvfølgelig relativt, og det er fuldstændig op til den enkelte løber hvordan man ønsker at løbe når det bliver koldt. Vi har nok alle forskellige forudsætninger med vinterløbet. Nogle vil holde grundformen, mens andre vil sætte kroppen på nye udfordringer.
Indholdsfortegnelse (klik på teksterne)
Mange vælger løbebåndet……
Når det bliver vinter så vælger rigtig mange at løbebåndet skal være deres foretrukne sted at løbe. Det er der grundlæggende heller ikke det mindste i vejen for at man gør. Man skal bare være opmærksom på de ting man går glip af ved at vælge løbebåndet frem for løbeturen i den frie vinterkulde. På den anden side så vinder du altså også nogle ting ved at vælge løbebåndet. Vi har herunder listet fordele og ulemper op ved at vælge løbebåndet når du løber om vinteren:
Fordele og ulemper ved vinterløb på løbebånd
Fordele
Nemt og bekvemt
Varmere – mere behageligt
Mindsket risiko
Ulemper
Ingen udfordring
Monotont
Mindre forbrænding
Du bliver en oplevelse fattigere
Inden du bevæger dig ud i vinterløb
Der er nogle få ting du skal gøre op med dig selv inden du bevæger dig ud i at vinterløbe. Vores anbefaling går helt klart på at du skal gøre op med dig hvad du ønsker at bruge dit vinterløb til?
Og bruger du dine løbeture om vinteren til supplement til andre sportsgrene. Mange løbere vælger den beslutning at vinter løbeturen skal være 5-10 kilometer, og de skal bruges for at holde grundformen ved lige. Når det er vinter og der er risiko for sne og is glatte veje, så er det ikke altid nemmere at få f.eks. en gang fartleg, tempoture eller intervaltræning op og stå. Så et godt råd herfra, er at du skal gøre op med dig hvad du vil med vinterløbet. Gå strategisk frem efter en plan – en god vinter løbeplan.
8 skarpe råd til vinterløb i det fri
Inden du bevæger dig ud på landevejen eller i skoven om vinteren, så får du lige 8 rigtig gode råd med på vejen
At løbe om vinteren er fedt fordi:
Det at løbe altid er fedt, og er man ordentlig forberedt, så er vinterløbeturen ikke nogen udfordring. Det er nemt at skrive, men måske ikke så nemt for alle at udføre. Når det bliver gråt, kedeligt og mørkt, så kommer der en reaktion i mange menneskers kroppen. Det bliver sværere at trække i løbetøjet, og det bliver en længere proces at komme ud at løbe.
Men vinterløb er fedt fordi:
- Du forbrænder lidt flere kalorier
- Du får renset hjernen for dagligdagens stress og jag
- Du ser naturen på en helt anden måde
- Du udfordre dig selv på en anden måde
- Du får et adrenalin kick af at “Yes jeg gjorde det sgu” Og så slemt var det da heller ikke…
Hold på varmen – Hele kroppens opbygning
HOVED OG HÆNDER:
OVERKROPPEN:
BENENE:
FØDDERNE
Den optimale opbygning af dit vinter løbetøj
At bygge sin vinterbeklædning op er selvfølgelig 110% individuelt. Men vivil alligevel anbefale at man gør det efter 3 lags metoden. det er en metode som giver dig en frihed til at rokere rundt på de forskellige lag, og derved opnå den bedste løbetræning i vinter månederne.Vi starter indefra….
LAG NUMMER 1
Lag nummer 1 er det grundlæggende lag når du skal ud og løbe. Det er det lag du ikke rigtig har mulighed for at regulere på turen, uden det bliver en besværlig proces. Men ikke desto mindre er det nok det lag der er det vigtigste. Det er her du skaber den grundlæggende varme og beskyttelse.
Det er vigtigt at du finder dig et fornuftigt sæt løbeundertøj – det skal svedtransporterende ene og alene af den årsag, at forhindrer du væsken i at komme væk, så er der kortere vej til kulden, og det er ingenlunde behageligt når det er det inderste lag der skal skabe den grundlæggende varme.
Et rigtig godt råd til lag nummer 1 er at løber du i megen kulde og eventuelt med lidt vind – så skal du have et par løbeunderbukser (korte eller lange) der bremser kulde og vind ind mod underlivet. Ellers kan du risikere at ende op med en gang blærebetændelse.
LAG NUMMER 2
Det isolerende lag. Det lag der skal bringe varme til din krop. Og typisk også det lag der skal tage imod sveden/fugten fra det inderste lag. Og set i det lys, så må dit isolerende lag og meget gerne være svedtransporterende. Hvis du eksempelvis vælger bomuld her, så vil fugten blive hængende i trøjen, og risikoen for at sende alt kulden tilbage mod kroppen vil opstå.
lag nummer 2 kan være mange ting, og findes i mange afskygninger. Er det rigtig koldt, så er et mellemlag med en lille smule opkradset fór at foretrække, men er det lidt mildere i vejret, så kan mellemlaget sagtens være lidt tyndere. Du kan sagtens vælge at tænke i at lag nummer 2 skal kunne være et aftageligt lag. Så hvis du kommer afsted og det bliver alt for varmt fordi du har undervurderet vejret, så har du muligheden for at pille lag nummer 2 ud af din beklædning, og så kun bruge 1 og 3 på resten af turen.
LAG NUMMER 3
Det vindbrydende lag. Det 3. lag er det der skal bremse vind og fugt udefra. Vores klare anbefaling til dette lag er at det ikke må være for tykt. Det er på ingen måde behageligt at løbe med alt for tyk en jakke. Det vigtigste er fremfor alt at jakken (eller vesten) bremser den kolde vind mod kroppen. Vinden skal bremsen af den simple årsag at den kan virke rigtig kold indenfor jakken, og en kold vind igennem din jakke vil ødelægge hele din opsætning af løbetøjet. Så gå ALTID efter en jakke der bremser vinden. Mange jakker er ikke vandtætte, og det er for så vidt heller ikke nødvendigt. En vandafvisende løbejakke er i 9/10 tilfælde rigeligt til løberen.
Mange bruger en løbevest til 3. lag eller måske en jakke med aftagelige ærmer, så den bliver en løbevest. Ganske genialt, da du kun får mere muligheder for at regulere varmen. Enten ved at smide løbejakken helt, eller “bare” tage ærmerne af, og åbne for bedre cirkulation der.
Vi anbefaler
Som altid at man lytter til egen krop. Det er vigtigt at lytte til egne signaler – så det skal du altid huske på først.
Synes du at vinter løbeturen er utrolig træls, så kunne det være du skulle prøve et af 2 nedenstående anbefalinger:
En vinter løbetur i skoven – Det giver din løbetur i de kolde måneder et helt andet aspekt. Bevares, løbeturen bliver lidt hårdere på grund af terræn og udforing, men det er der ikke nogle der dør af. En anden klar fordel er at du inde i skoven mindsker risikoen for den kolde vind, så er du lidt kuldeskær – så ind i skoven med dig.
Gør din plan klar – Hvad vil du med dit vinterløb. Vores erfaringer siger at har du en plan for hvad du vil – så går det hele meget nemmere. Brug eventuelt dit vinterløb som et supplement til anden sportsgren. Mange vælger at bruge løb som nummer 2 sportsgren henover vinteren. Det kan eventuelt være som supplement til spinning. Bemærk dog at dine ben bliver noget tunge og trætte af spinning i kombination med løb, så tro ikke på at slå rekorder hvis du kombinerer disse 2 sportsgrene
iloebesko er omtalt i:
About the Author:
En passioneret løber der elsker at nørde med både løbesko, og selvfølgelig også alt det fysiologiske omkring det at løbe. Ja, jeg har rigeligt med løbesko, det siger min kone i hvert fald. Men jeg kan altså ikke lade være.....