Nike Air teknologi forklaret på jysk

Du kender helt sikkert til Nike Air, men hvad præcist er det? Nike Air er en fællesbetegnelse for alle Nike sko, både til herre og dame, som bruger Nike Air teknologien. Der findes et væld af forskellige sko indenfor Nike Air-serierne. Herunder får du et samlet overblik over Nike Air sko, teknologierne, historien bag, min personlige anmeldelse og hvor du kan finde Nike Air billigt.

Find bedste pris på Nike Air

De mange typer Nike Air

Herunder finder du et komplet overblik over de forskellige typer Nike Air teknologi og kort information omkring hver enkelt type, så du kan vurdere, hvilken der passer bedst til dig. Længere nede vil du kunne finde en meget mere detaljeret gennemgang af Nike Air teknologien og de forskellige Nike Air som gør brug af teknologien.

Nike Air

Dette er den originale Nike støddæmpningsteknologi, som debuterede i 1979. Nike Air giver skoene et komfortabelt fit og brug. Støddæmpningen fra den originale Nike Air findes næsten altid i midtsål eller indersål.

Find den originale Nike Air støddæmpning i Nike Air Pegasus.

Nike Air Max

Max Air teknologi har maksimal luftvolumen, for at give maksimal stødbeskyttelse. Den brutale, gentagne og nedadvendte kraft fra sport kan ødelægge meget i kroppen og for din performance. Nike Air Max støddæmpning er specifikt udviklet til at kunne klare de mange hårde stød og give effektiv beskyttelse. Air Max støddæmpning er altid synlig i midtsålen.

Nike Max Air serien kan du læse mere om på vores Nike Air Max side.

Nike Air Max

Nike Zoom Air

Zoom Air er en tynd og flad dæmpning, som giver Nike løbeskoen en lav profil. Samtidig har løbesko med Nike Zoom Air meget præcis dæmpning til tophastigheder og til uventede og pludselige bevægelser.

Du finder Nike Zoom Air i følgende løbesko:

Nike Tuned Air

En innovativ dæmpningsteknologi. Nike Tuned Air har maksimale Air-sole enheder med individuelle luftlommer. Hver enkelt Air-Sole luftlomme er bygget ind på specifikt udvalgte steder under foden.

Nike Encapsuled Air

Støddæmpning i Nike Encapsuled Air serien kan ikke ses når du kigger på skoen. Teknologien giver en holdbar og alsidig beskyttelse til en overkommelig pris.

Nike Air teknologi

Nike Airs popularitet eksploderede da de i 1984 for første gang viste Air elementet under hælen

Fordele og ulemper

Herunder vil jeg forsøge at give et overblik over fordele og ulemper ved Nike Air. Der vil først være en kort liste, som længere nede bliver supplementeret med en mere dybdegående præcisering af de enkelte punkter.

Fordele:

  • Lav vægt
  • Alsidighed
  • Holdbar
  • Specifik støddæmpning

Ulemper

  • Bredt udvalg
  • Svært at kende forskel på moderigtige sneakers og sportsspecifikke sko

Nike Air Pegasus løbesko

Ifølge Nike findes der mange forskellige fordele ved Nike Air. Det har lige fra begyndelsen været en patenteret løsning, som andre har forsøgt at efterligne uden at komme til at krænke Nike’s patentrettigheder. Dette viser med al tydelighed at Nike har haft fat i den lange ende, og med Nike Air, udviklet en teknologi som her været effektiv og ekstremt brugervenlig.

Det geniale ved Nike Air, og dens mange videreudviklinger, er at teknologien, bruger komprimeret luft, eller mere præcist, gasarter (mere om det længere nede) til at give støddæmpningen. Dermed vejer deres støddæmpning meget mindre end støddæmpning i traditionelle løbesko, som bruger forskellige EVA-materialer som støddæmpning. Ved løbesko i de forskellige Nike Air serier, er det blot materialet, som holder gasarterne indelukket der vejer. Sammenlignet med stødabsorbering fra andre brands, vejer det minimalt.

Fordele ved Nike Air

Letvægt

Som jeg kom ind på lige herover, er Nike Air systemer lettere end mange andre midtsål støddæmpende systemer på markedet. En lettere løbesko betyder at du skal bruge mindre energi under en løbetur, eller under enhver anden sportsudfoldelse. Vægt betyder virkeligt meget i løbesko. Da vægten i et par sko er placeret på kroppens ekstremiteter, her på fødderne, bliver en lille vægtforskel til en stor forskel på den længere bane. Vil du gerne skære sekunder, eller minutter, af din personlige rekord, kan det være smart at kigge efter lettere løbesko. Og her er Nike Air løbesko markant lettere end lignende løbesko.

Nike Air løbestil

Alsidighed

Forskellige sportsgrene har forskellige performance karakteristika. Støddæmpning fra Nike Air er designet til at møde de specifikke krav i en sportsgren eller hos en atlet. Som du kunne læse højere oppe, findes der forskellige typer  af Nike Air, hver med dets specialiserede design som matcher skoens brug. Jeg mener dog ikke du bør hænge dig for meget i detaljerne omkring de forskellige Nike Air modeller. Jeg har dyrket meget forskellig sport i diverse Nike Air modeller og det fungerer uanset hvad. Sneakers i Nike Air Max serien er naturligvis ikke oplagte til løb, men den effektive støddæmpning, som er Nike Airs varemærke er der hver gang.

Holdbar

Selvom det kan virke skrøbeligt med en støddæmpning, som udelukkende består af et hulrum fyldt med gas, så er det garanteret fra Nike at en Nike Air støddæmpning holder tæt og forbliver effektiv i hele skoens levetid. I hele levetiden vil Nike Air støddæmpningen holde formen, så du ikke efter en tids brug, vil mærke et fald i performance. Støddæmpningen fungerer optimalt i hele skoens lange liv.

(Længere nede kan du læse Nike med en genistreg sørgede for at, Nike Air elementerne genopfylder sig selv)

Specifik støddæmpning

I Nike Air beholderne er luften komprimeret og sat under pres. For at tilpasse støddæmpningen og -absorberingen til forskelligt brug er hver eneste Nike Air støddæmpning specialiseret til de enkelte modeller og deres specifikke brug. Du kan få Nike Air støddæmpning i hæl, forfod eller i begge steder.

Nike kenya pronation

Ulemper ved Nike Air

Herunder vil jeg uddybe de ulemper jeg synes der er ved Nike Air. Teknologisk er der ikke en finger at sætte på Nike Air teknologien, som er blevet brugt, og forfinet, siden 1979. Det er effektiv stødabsorberende system, som har vist dets værd henover flere sportsgrene. Hvad enten det er basketball eller langdistance løb.

Min største bekymring ved Nike Air er mere den strategi som Nike har valgt til deres Nike Air serier. Skoene som er blevet gjort populære af de største sportsstjerner, findes nu et ekstremt bredt udvalg af forskellige modeller. Og det er absolut ikke alle modeller som længere er sportssko, men nærmere moderigtige Nike Air sneakers. Det vil jeg komme nærmere ind på lige herunder.

Nike Air Max sneakers

Bredt udvalg

Umiddelbart kan det virke mærkværdigt at beklage sig over et bredt udvalg. Men jeg synes personligt at det kan være svært at finde hoved og hale i hvilke Nike Air, som fortsat er til sportsbrug og hvilke der mere er designet til at være sneakers, som rammer tidens tendenser. Jeg er fanatiker, og stor bruger, af sportssko, så jeg til hver en tid kan tage en løbetur, et spil fodbold eller et spil basket uden at skulle spekulere på, hvad jeg har på fødderne. Derfor finder jeg det store udvalg af især Nike Air Max, som forvirrende og til tider irriterende. Udvalget gør at jeg selv skal specifikt undersøge om et par sko er designet til sport eller til hverdagsbrug.

Jeg så gerne at der blev en skarpere opdeling, da Nike både laver ekstremt aletiske sko, med fokus på performance for sportsmænd og -kvinder, samtidigt med at de har et stort udvalg af moderigtige sneakers.

Personlige erfaringer med Nike Air

Slut på de sure opstød, nu vil jeg gerne redegøre for mine personlige oplevelser og erfaringer med Nike Air. Det kan ses som en anmeldelse af Nike Air, men det vil være en bredere redegørelse, da jeg har prøvet og testet rigtigt mange forskellige Nike Air modeller.

Jeg bør nok starte med at fortælle at jeg igennem flere år, hovedsageligt har gået, og løbet, i sko, med mindre støtte og påvirkning af løbestil og -form. Jeg har også prøvet flere af de mere “fyldige” modeller i Nike Air Max serien, men ikke i samme omfang som med de mere minimalistiske løbesko og hverdagssko.

Nike Zoom Pegasus 31 løbesko

Jeg har altid været en aktiv person, som altid kan overtales til en omgang fodbold, rundbold, løbetur eller hvad jeg nu bliver udfordret i. Så jeg har dyrket et væld af forskellige sportsgrene i alle skoene og gået mange km i sko og sneakers fra Nike.

Opbygning og features i Nike Air sko

I Nike Air serierne er der store forskelle på, hvordan skoene er bygget og produceret. Nogle af modellerne, dem som er mere specificeret over mod løb, er ofte bygget meget minimalistisk med tynde meshoverdele og en stødabsorbering i den lavere ende af skalaen. Personligt foretrækker jeg den mindre stødabsorbering og ekstremt lette sko. For begyndere er kraftigere stødabsorbering og bedre støtte omkring svangen dog at foretrække i forhold til at undgå skader og introducere kroppen til den mest effektive løbeteknik.

just do it

Sportssko vs. Sneakers

Som jeg ser det, er der efterhånden også lige så mange sneakers i Nike Air udvalget som der er sportssko. Jeg er desværre nogle gange blevet overrasket med et par sneakers, når jeg egentlig var på udkig efter et par løbesko eller sportssko. Det er naturligvis helt på egen regning, og bare ærgerligt. Heldigvis kan man aldrig sætte en finger på designet, som altid rammer tidens tendenser og passer ekstremt godt til både jeans og et mere sporty outfit.

Endelig vurdering af Nike Air

Helt overordnet har jeg altid været glad for mine Nike Air. Både løbesko, sneakers og sportssko har passet godt på min fod. De har et smallere og tight fit, som giver god støtte omkring foden. Den effektive Nike Air stødabsorbering har altid siddet lige i skabet og passer til den enkelte. Det er uanset om der er tale om en sko, der har stødabsorbering henunder hele foden, eller om det er en der blot har Nike Air puden lige under hælen.

Du kan læse mere om Nike Air og Nike Running her

Teknologien bag Nike Air

Den første version af Nike Air blev udviklet helt tilbage i 1979. I starten fungerede Nike Air, som et indlæg til skoen. I første omgang udviklet til deres løbesko, kendt som “The Tailwind”. Nike Air var på dette tidspunkt et helt igennem revolutionerende teknologi, som introducerede verden til en ny form for stødabsorbering og -dæmpning. Senere udviklede Nike en metode til at bygge støddæmpningen ind i midtersålen. Det er den type som vi nu kender som Nike Air.

Nike air teknik

Den tekniske del

Nike Air teknologien består af luft, der er sammenpresset, i et stærkt og fleksibelt rum. Luftlommer er placeret i midtsålen, under hælen, i forfoden eller begge steder. Når der bliver lagt tryk på luftlommerne, som eksempel ved et skridt eller landing efter et hop, komprimeres luftlommerne og reducerer kraften fra sammenstødet mellem Nike Air skoen og jorden. Øjeblikkeligt efter at trykket slippes fra skoen vender luftlommen tilbage til sin originale form og volume, klar til næste stød.

Kan Nike Air genopfylde sig selv?

En af grundene til at Nike lover en levetid på deres Nike Air teknologi, som er mindst lige så lang som løbeskoen, er at Nike Air rent faktisk kan genopfylde sig selv. Det kan lade sig gøre på grund af egenskaberne i materialet og de indelukkede gasarter. Polyurethanen, som selve luftboblen består af, er en smule porøs overfor oxygen og nitrogen, som dermed kan slippe ind. Mens den ikke er porøs nok til at lade gassen inde i boblen slippe ud. Enhver gas- eller luftart vil udvide sig ind i et område, hvor den ikke er tilstede. Siden gassen på indersiden, der er under tryk, hverken er oxygen eller nitrogen, vil der langsomt sive ekstra oxygen og nitrogen ind igennem polyurethanen og ind i Nike Air lommen. Dette kan resultere i forøget tryk inde i Nike Air lommen over tiden. Først når trykket fra oxygen og nitrogen er det samme på begge sider af luftlommen vil indsivningen af oxygen og nitrogen stoppe.

Selv denne del af teknologien har Nike patent på.

Nike zoom structure reklame

Nike Air pris

Nike Air består af mange forskellige typer sko, løbesko, sneakers, basketballsko m.v. Den ekstremt populære teknologi forbliver effektiv og er en stor del af Nikes varemærke indenfor hverdags- og sportssko. Mange tror fejlagtigt af Nike Air er dyre sko, men som du vil kunne se på vores undersider, er det nemt at finde Nike Air på tilbud og til lave priser rundt om på nettet. Du kan spare mange penge på Nike Air ved at bruge Iloebesko, til at finde Nike Air på udsalg.