Hjælper kompressionsstrømper overhovedet?

kompressionsstrømperJeg elsker kompressionsstrømper. Du bruger dem måske også. Men er vi for godtroende? Aldrig har så mange deltagere ved Copenhagen Marathon været udstyret med dette performanceforbedrende produkt. Men hjælper det overhovedet? Jeg dykker ned i forskningsresultaterne.

Du skal ikke tro på alt hvad du hører

Personligt rådgiver jeg dagligt mange om brugen af forskellige sportsprodukter. Jeg anbefaler også kompressionsstrømper fordi jeg ved at effekten er veldokumenteret.

Når det så er sagt, bliver der hyppigt spyttet meget kraftige udtalelser ud fra brands og forretninger om hvor fantastiske disse kompressionsstrømper er.

Resultater fra et reelt forskningsresultat om kompression

To forskere har udformet publikationen:

Effect of compression stocking on running performance in men runners”

I forskningen dokumenteres effekten af brug af kompressionsstrømper under knæet sammenlignet med normale løbestrømper. Forskningen blev foretaget tilbage i 2009, men er fuld gyldig i dag også.

kompressionsstrømper

Målgruppen var 21 mænd i alderen 39,3 år +/- 10,9 år. Ingen mænd havde abnormaliteter med deres underben. Gruppen blev opdelt i to grupper helt tilfældigt.

Løberne blev bedt om at lave en før-løbetest, for at få basale informationer om deres træningsniveau. Efter 10 dage med 100% restitution blev der foretaget en ny løbetest, hvor en række parametre blev målt.

virker kompressionsstrømper

Resultatet var tydeligt. Kompressionsstrømper er præstationsfremmende. Ved at bruge kompression omkring lægmuskulaturen, øger du din mælkesyretærskel. Det betyder bedre ydeevne. Forbrændingen af energi var også lavere under brug af kompression. Det betyder en mere effektiv løbestil. VO2max var ikke signifikant forskellig fra de to grupper. Det betyder at der ikke er dokumentation for en øget iltoptagelse ved brug af kompressionsstrømper. Det er ellers typisk en af de hyppigst anvendte salgsargumenter.

Læs min guide til brug af kompressionsstrømper her.

Bruger DU kompressionsstrømper? Og kan du mærke effekten?

About the Author:

Mit navn er Ronni og jeg er en passioneret løber. Jeg elsker at nørde og anmelde løbesko. Det er mig der skriver de fleste artikler og anmeldelser på iloebesko. Følg mig på Google+, find iloebesko på Facebook, eller læs mere om mig her på iloebesko.

Kommentarer

 1. Knut Korczak  juni 13, 2014

  Hej Jens,

  Tak for en god artikel! Jeg bruger kompressionsstrømper og tilsvarende sleeves til underbenet. Indimellem bruger jeg også kompression på lårene, særligt til lange ture i kuperet terræn. Sleeves bruger jeg oftest fordi det så giver mig muligheden for frit at vælge de strømper som spiller bedst med den sko jeg løber i på dagen, og for nemmere at kunne skifte strømper undervejs på en lang tur. Det er heller ikke nogen hemmelighed at jeg foretrækker strømper med et højt indhold af merino uld på fødderne. Med sleeves kan jeg få det bedste fra begge dele, kompression på underbenet og den helt rigtige strømpe.

  Jeg bruger kompression i 3 scenarier:

  – hvis jeg skal stå op hele dagen på messer eller lignende – her holder strømperne mine ben friske og klar til træning selv efter en lang dag. Uden kompressionsstrømper ville benene føles tunge og uoplagte.

  – under træning og konkurrence hvor jeg oplever at kunne holde “kæden stram” længere tid inden musklerne udtrættes.

  – som restitution efter hårde træningspas og konkurrencer hvor jeg oplever at benene hurtigere vender tilbage til normalen i forhold til hvis jeg ikke bruger kompression.

  svar
  • Jens Jakob Andersen  juni 13, 2014

   Hej Knut.

   Det er virkelig god viden og personlig erfaring du deler med os her. Tusinde tak for det. Jeg er meget enig med dine betragtninger.

   Mvh Jens Jakob

   svar

Skriv en kommentar