Videoguide: Sådan vasker du dine løbesko korrekt

vask af løbesko, det skal du bruge

 

Løbesko og træningssko der lugter. Det er nok mere eller mindre et fænomen som alle der løber eller træner kender til. Din sko bliver forvist til skuret udenfor, eller du er ved at falde om når du åbner din træninstaske. Vi har valgt at lave en guide til dig omkring hvordan du vedligeholder og vasker dine løbesko på den mest korrekte måde. Du kan i guidens 2 små video indlæg se hvordan vi i praksis anbefaler at du rengør og kommer lugten til livs i dine løbesko.

Vedligehold og vask dine løbesko korrekt

Det er vigtigt at kende til de basale regler når vi snakker om direkte vask af løbesko. Hvis du kender dem så er du godt klædt på. Det er hverken svært eller tidskrævende. Men vi lover dig at hvis du vælger den lette udvej, så kan du ende op med en rigtig dårlig oplevelse. En løbesko bliver naturligt beskidt når du bruger den. Det siger sig selv når den er så tæt på støv, snavs og mudder.
Når en løbesko bliver beskidt, og det hænder jo som sagt, så er der flere der tænker: “Den smider jeg da bare lige i vaskemaskinen” Lad endelig være med det, så er det sagt. Det kan gå grueligt galt, og i værste tilfælde kan du ende ude i den nærmeste løbebutik eller på din yndlings løbe webshop i gang med at kigge efter nye løbesko. Ja i værste tilfælde der går dine løbesko altså i stykker af en tur i vaskemaskinen. Vi har testet dette issue for dig, du kan se resultatet herunder.

 

vaskemaskinen ødelægger løbesko

 

Guide til korrekt vask af løbesko

Det kræver bestemt ikke så meget at vaske sine løbesko korrekt. Og hvis du nu sidder og tænker at den letteste metode er at smide dem i vaskemaskinen så må jeg henvise til ovenstående billede, og på det kraftigste anbefale at du ikke gør det.
Det du bruge for at gøre dine løbesko rene er:

 • Balje med varmt vand
 • Sæbe og eller bakteriedræbende middel
 • En blød børste eller en svamp
 • Eventuelt en spand med rent vand
 • Gamle tørre aviser

Mere skal der faktisk ikke til.

Trin for trin guide: Vask dine løbesko korrekt

Du kan vælge at se vores video guide herunder til hvordan du rengøre og vasker dine løbesko korrekt, og ellers har vi sat det op trin for trin lige her:

 • Fjern indlægssålerne i dine løbesko (Kan med fordel vaskes seperat)
 • Fjern snørrebånd fra dine løbesko
 • Gør baljen med vandet klar med det **ønskede sæbevalg
 • Slå det værste mudder af skoene inden du kommer dem i baljen
 • Vaske løbeskoene i baljen med børsten eller med svampen
 • Fyld avispapir i skoene
 • Sæt skoene til naturlig tørring (Se afsnittet for korrekt tørring af løbesko)

**Der er flere muligheder når vi snakker om sammensætning af vand/sæbe til rengøring af løbesko. Du kan egentlig sagtens gøre det i almindelige varmt vand uden at tilsætte noget yderligere. Det vi henviser til i vores videoguide nedenfor er med henblik på at slå 2 fluer med et smæk. Nemlig at få dræbt nogle af bakterierne i skoen samtidig med at du gør den ren for snavs og mudder.
I vores video har vi bl.a. anbefalet af bruge almindeling flydende (fin) maskinvask, Rodalon og eller Basevask fra Nikwax

 

Sådan vasker du løbesko og træningssko

Vi har lavet en lille videoguide til dig som viser hvordan du meget nemt og bekvemt kan vaske dine løbesko eller alle andre former for træningssko. Videoen tager udgangspunkt i vaske af en løbesko. Du får en gennemgang af hvilke få ting du skal bruge, og hvordan du griber opgaven an.

Videoguide: Vask dine løbesko korrekt


 

Sådan kan du også vaske dine løbesko

Der findes flere muligheder når du skal vaske dine løbesko – det kan du sikkert nikke genkendende til. Vi holder os stadigvæk fra at vaske vores løbesko i vaskemaskinen. Risikoen er simpelthen for stor for du får ødelagt dine sko. Det er skrøbelige materialer som skoen kan være lavet i.

Men derfor kan man sagtens kigge på andre hjælpemidler. Og det har vi gjort. I nedenstående video-guide ser du før og efter billeder af et par løbesko, plus en kort intro til hvordan metoden bruges. Skoene har faktisk ikke har været på løbetur, men på vandretur med et lettere udfordrende underlag, når man tænker på skoens materialer.
Skoene er dagen efter turen vasket med Crep Protect vaskekit. Et hjælpemiddel som består af en lille fin og kortbørstet børste, en shampoo der er optimeret til rens af sko og til sidst en tilpasset mikrofiber klud. (Se billede af det nedenfor)

Så det her er også en oplagt metode til at give dine løbesko de bedste forudsætninger og en længere levetid. Og løber du trail, så er det måske endnu mere relevant. Men sørg for at vaske skoene så hurtigt som muligt. Lader du jord og pladder trænge for langt ind og tørre for meget, så kan du mindske effekten af at bruge Crep Protect Kit
Som udgangspunkt er Crep Protect udviklet til at rense sneaks, hvor store brands som bl.a. Nike og Adidas har promoveret dem. Men vi har lavet vores egen lille test af produktet mod løbesko. Og også her fungere det som det skal.

 

Priser på Crep Protect Kit

Forhandler Leveringstid Land Pris inkl. levering Til butik
1-2 dage 159 DKK Til butik
 

Løbesko skal tørre korrekt efter vask

Vask er én ting, tørring er noget andet. Du gør den første gode ting ved at vaske og vedligeholde dine løbesko. Det næste gode du kan gøre er at tørre dem rigtigt. Som du kan se i trin for trin guiden eller i videoguiden så kommer der avispapir i skoene – og det anbefales at de sættes til naturlig tørring. Men hvad indebærer det så?
Jo en naturlig tørring er uden direkte varmekilder. Hvilket betyder at vi stærkt fraråder dig at tørre dine løbesko på en radiator, ved siden af brændeovnen eller måske under fyret. Med naturlig tørring skal det helt være ude i det fri (så vinder du samtidig en masse i forhold til lugt i løbesko) eller også kan det være i et tørt brygges.

Mine løbesko lugter, hvad kan jeg gøre

Vi startede ud med at skrive om det utrolig dårlige lugt der kan opstå inde i dine løbesko. Men det er egtnlig ikke så mærkeligt at den kommer. For hvis man lige tænker efter så er en løbesko når den er i brug fyldt med sure tæer, sved og masser af fugt. Og lige præcis fugten er det som er med til at dine løbesko lugter. Det er ikke fugt der er lugtkilden, men det er fugt der skaber rammerne for at de bakterier kan leve som skaber lugten. Det er præcis ligesom når du sveder under armene.
Du kommer rigtig langt ved at lade dine løbesko tørre efter hver tur. På den måde dræber du hurtigt det fundament som bakterierne skal leve i. Så her er anbefalinger til at komme lugten til livs i hverdagen:

– Tag indlægssålen ud efter hver tur
– Stil skoene til tørring (gerne ude i det fri)

Ovenstående er de ting du kan gøre i dagligdagen. Vil du gå lidt dybere til værks, så skal du vaske dine løbesko. Og her kan du med fordel blande lidt bakteriedræbende middel i (Rodalon eller Basewash)

 

Hvad gør man ved lugtende løbesko?

Video nummer 2 i denne her guide til vask og vedligeholdelse af løbesko tager udgangspunkt i hvad det er der sker inde i dine løbesko eller træningssko når du bruger dem. Hvad er det der gør at dine sko kommer til at lugte, og måske vigtigst af alt, hvad kan du gøre ved det.

Videoguide: Fjern lugten i dine løbesko


 

Det er bakterierne der skaber den dårlige lugt

Hvis vi lige kort skal beskrive (igen) hvad det er der skaber den dårlige lugt i tekstiler OG løbesko. Så er det som udgangspunkt ikke den fugt man afgiver (sveden) med det er bakterierne man efterlader i sit tøj eller i sine sko.
Disse bakterier aktiveres som gang på gang når du sveder eller på anden måde tilfører fugt til dem. Nedenfor i vores videoguide nummer 3 i forbindelse med korrekt vask og vedligeholdelse af løbesko, der ser du hvordan man kan komme de her ildelugtende bakterier til livs i dine løbesko.

Hvis vi et kort øjeblik ser bort fra løbesko og så tager udgangspunkt i løbetøjet i stedet. Så foreskrives der at man faktisk skal op og vaske sit løbetøj på 60 grader før at det er bakterie-dræbende. Udfordringen ved dette er at det er der ingen af de her sarte og bløde tekstiler som løbetøj er fremstillet af, som der holder til i længden.
Men hvad gør man så, tænker du nok. I video 2 kommer vi ind på forskellige husholdningsmidler som er foreskrevet og virke mod sved og general dårlig lugt. Men du kan også få forskellige hjælpemidler, og selvom jeg førhen har været størst tilhænger af naturlig tørring og måske lidt eddike eller rodalon i en spand vand, så må jeg nok give mig og sige at dette hjælpemiddel har taget mig lidt med bukserne nede. Det fungere altså.

C30 er en lille vasketabs. En såkaldt hygiejnetabs som er bakterie-dræbende. C30 kan bruges både i maskinen og som iblødsætnings vaskemiddel.
Som navnet indikere, så kan du her vaske især dit løbe og træningstøj på 30 grader (heraf navnet C30) og stadigvæk opnå den ønskede effekt i forhold til at dræbe bakterier. Denne lille tabs som C30 er hjælper dig så med det resterende. Den nedbryder bakterierne i dit løbetøj og andet træningstøj, som så resultere i at der efter vask nu er længere til den dårlige lugt.

Hvad sker der når jeg vasker mit løbetøj

Der sker det at du vasker det meste ud af tøjet. Sved, fugt og de overfladiske bakterier. men du vil aldrig på en almindelig 30 graders vaske kunne dræbe alle bakterier. Når du har vasket dit løbetøj og det er tørt, så er det ikke sikkert du kan lugte den dårlige lugt.
Men sidder bakterierne inde i tøjet, så aktiveres disse når du tilføjer sved og endnu flere bakterier næste gang. Derfor er det en rigtig god ide at få dræbt så mange bakterier som muligt hver gang.

Fjern dårlig lugt i dine løbesko

Vi har erfaret at selvom C30 som udgangspunkt blev udviklet til at fjerne dårlig luft i løbe og træningstøj, så kan det altså også hjælpe på dine løbesko.
Videoen herunder viser hvordan du på en simpel måde kan sætte dine løbesko i blød med en C30 tabs eller to, og på den måde fjerne bakterier inde i skoen. Det resultere så i mindre lugtgener.
Det er naturligvis meget vigtigt at du ikke vasker løbeskoene i vaskemaskinen – det fraråder vi altid. Så på den måde skal du ikke gå så meget op i det med graderne (60 grader fjerner bakterier) (C30 btyder at du kan vaske på 30 grader) Du skal blot finde en balje og fylde den om med mellemvarmt vand, og så sætte dine løbesko i blød i vand hvor du har opløst C30 tabs i. Eventuelt lige tage en blød svamp og vaske inde i skoen for at skrubbe nogle af bakterierne væk. Og så ud til naturlig tørring. Viola, så er der friske løbesko.

Videoguide: Fjern bakterier og lugt med C30

About the Author:

En passioneret løber der elsker at nørde med både løbesko, og selvfølgelig også alt det fysiologiske omkring det at løbe. Ja, jeg har rigeligt med løbesko, det siger min kone i hvert fald. Men jeg kan altså ikke lade være.....

Kommentarer

 1. Anne  oktober 16, 2017

  Hejsa
  Det er en fornøjelse at læse jeres små tips og tricks. Jeg må hellere komme hjem og få vasket “HELE” familiens løbesko:)

  svar
  • Ronni Andersen  oktober 16, 2017

   Tak for de fine ord – vi er bare glade for at kunne hjælpe. Held og lykke med vaskeriet.

   svar

Skriv en kommentar