Ulovlige løbesko | Regler for løbesko | Facts

Nike Air Zoom Alphafly Next%

Vel nok den mest omtalte sko, eller i hvert fald hele teknologien bagved skoen har været stærkt omdiskuteret. Men nu skulle det være sikkert og fastslået. Denne type løbesko er ikke ulovlige. Selvom det i løbeverdenen nu i længere tid har floreret at denne sko skulle blive ulovlig. Det blev den ikke som udgangspunkt. Dog har Nike måtte gennemgå nogle ændringer for at få denne model til at passe til lovgivningen og for at deres atleter kan benytte den til OL 2020

Under 2 timer på maraton

Der har længe været mystik og masser af meninger omkring de her Nike løbesko. Det drejer sig helt konkret om Nike Zoom Vaporfly NEXT% og dens “efterfølger” Nike Air Zoom Alphafly Next%. Sidstnævnte løbesko fra Nike er den sko som Eliud Kipchoge brød den magiske 2 timers maraton grænse med. Og siden der har der været masser af meninger omkring, om innovatioen omkring løbesko er gået for vidt. Er vi over i teknologisk doping til løbere? I den Nike Air Zoom Alphafly Next% som Eliud trådte ned i den dag i Oktober 2019 ( 12. oktober 2019 ) var en speciellavet udgave til ham. Den indeholdte 3 carbonplader i sålen. Og det er i grove træk dem som det handler om. Disse carbon plader virker som en “katapult” og er med til at bringe mere energi og derved meget mere tempo i hvert eneste skridt man tager. Flere undersøgelser viser at i 2019 blev de fleste løb vundet med Nike Vaporfly sko på fødderne. Og taget i betragtning, at ikke alle har adgang til den “tunede model” som Nike har udviklet specifikt til Eliud Kipchoge, så antager vi at de er vundet i den “almindelige udgave af enten Nike Vaporfly 4% eller den nyere model Nike Vaporfly NEXT%. Den almindelige udgave har altså “kun” én carbonplade i sålen. Så kan du gange den effekt med tre, så har du den ekstra energi som Eliud tilsyneladende satte den fantastiske rekord med. Og det er det issue som er omdiskuteret i løbeverdenen lige nu. Bør man bremse innovationen indenfor løbesko? Bør der være standarder når det kommer til konkurrence løbesko? Er vi over i teknologisk doping?

Video forklaring omkring ulovlige løbesko:

Hvilke regler skal løbesko opfylde

Der er i kølvandet på hele den her diskussion omkring løbesko, og i særdeleshed Nike Vaporfly modellerne blevet strammet op på reglerne omkring løbesko til konkurrencebrug. Det er ikke som sådan rocket science, men drejer sig om nogle ganske basale ting, set i det store hele. Det internationale Atletikforbund har i deres opdatering af reglerne anno 2020 været inde og lovgive omkring:

Højden på mellemsålen

Højden på sålen i løbesko må ganske enkelt ikke overstige 40mm. Det er absolut maxhøjde. Det bringer ikke Nike Vaporfly NEXT i fare. den har som eksempel en højde på 36mm. Dog kommer Nike nok ikke helt uden om at kigge lidt på prototypen af Nike Zoom Alphafly.

Antal carbonplader

Der må max. anvendes 1 carbonpladen i skoen, og altså ikke 2-3-4 som eksempelvis Nike har eksperimenteret med

Tilgængeligheden på løbesko

Man må ikke løbe i prototyper mere. Den løbesko Eliud Kipchoge bar i løbet hvor han brød 2 timers rekorden. Det var en prototype fra Nike. Og hvad definere så en prototype. Spørger du det internationale atletikforbund, så kommer det an på tilgængeligheden i det her tilfælde. En løbesko skal fremadrettet have været tilgængelig for alle i minimum 4 måneder før den opfylder kravene. Overordnet set er det sådan. Som et lille twist så har det internationale atletik forbund altid ret til at undersøge sagen. hersker der tvivl om hvorvidt reglerne er overholdt, så må de hive skoen ind til undersøgelse når de vil.

Nike Air Zoom Alphafly Next er lovlig

Mange har haft en mening omkring det. Men nu er det sikkert. Nike har fået godkendt deres Nike Zoom Alphafly model. Den er lovlig, og den vil blive lanceret i 2020 Mange har været i tvivl, undertegnet inklusiv, om hvorvidt det lykkes for Nike. Men man fristes til at sige, selvfølgelig gjorde det det. Deres store satsning på Nike Alphafly bærer som sædvanlig frugt. Løbeskoen bliver lanceret, og den vil pryde masser af atleter til OL 2020. Det har været diskuteret om hvorvidt skoen ville opfylde de nye lovkrav omkring løbesko. Især de forbistrede carbonplader har været et issue, men bestemt også højden på sålen. Begge dele skulle eftersignet være på plads nu, og derfor står det som en realitet at skoen bliver lanceret. Nike skulle eftersignet have ramt en sålhøjde på 39,5mm, altså kun en halv millimeter fra kravet på 40mm.

Har jo selv været stor tilhænger af VaporFly NEXT% og har nærmest haft den løbesko til fødderne lige siden den kom ind af døren, så glæder mig som et lille barn til at se og mærke Nike Air Zoom AlphaFly NEXT

Nike Air Zoom Alphafly Next% kom under 2 timer

Nike Air Zoom Alphafly Next% er den løbesko som først kom under de 2 timer på et maraton. Det er i hvert fald det navn som Nike har valgt at lancere skoen med. En lancering der i skrivende stund står til at effektueres i OL året 2020. Ikke i “Eliud Kipchoge udgaven” med de 3 carbonplader, men i en mere almindelig udgave med kun én carbonplade. Men Nike skal have fart på. For i følge de nyeste regler omkring konkurrence løbesko, så skal skoen have været på markedet i 4 måneder, tilgængelig for alle, før man må bruge den i konkurrence. Er dette ikke opfyldt, så kan atleten fratages sejren.

En 3-trins raket

Nike AlphaFly modellen det tredje trin i en Vaporfly raket. Det startede med VaporFly 4% som dengang blev lanceret med at man med denne sko kunne forbedre sig med 4% på marathon distancen. Efterfølgende kom Nike Vaporfly NEXT%, en opdateret version af sin forgænger. denne gang kunne man ikke sætte et præcist procenttal på, men eftersom den var blevet opgraderet fra 4% skoen, så valgte man at kalde den NEXT% i stedet for eksempelvis 5%. Det hele er så nu havnet i Nike Zoom AlphaFly NEXT%.

Nike Alphafly vs. Nike Vaporfly NEXT%

Kort fortalt: Så vil Nike Alphafly når den bliver lanceret for andre end Nike’s elite løbere være en opdatering af Nike Vaporfly NEXT%. Den nye Nike AlphaFly vil være tilegnet mere ZoomX skum i sålen, den vil have en lettere og mere smidig flyknit overdel. Og så vil den som sin forgænger have en carbonplade i sålen.

AlphaFly kommer i billigere udgaver

Når Nike Zoom Alphafly lanceres, så vil den trække et par spændende alternativer med sig. Nike Air Zoom Tempo NEXT% og Nike Air Zoom Tempo NEXT% FlyEase hedder de modeller. Det er også kort fortalt sko, der i følge Nike har de samme principper som Alphafly, men som vil henvende sig mere mod daglig træning. Skoene vil ikke som udgangspunkt indeholde carbonplade, men derudover vil der i følge Nike kunne drages masser af paraleller. Vi glæder os i hvert fald til at se hvad det byder på. Som udgangspunk er min vurdering at disse modeller lander på et billigere prispunkt end “topmodellen”

Skal løbesko forbydes?

Det er udelukkende min egen holding. Nej det synes jeg ikke man bør gøre. Og der nåede vi heldigvis heller ikke til. Altså at det blev til et regulært forbud. Det er i min verden fint at regulere og opstille rammer som skoen skal holde sig indenfor, så længe det ikke tager overhånd. Hvis ikke der var regler at spille efter, så ville dem med flest penge bare vinde. Og her ligger Nike rimelig lunt i svinger tænker jeg. Det svarer vel en smule til at bilproducenter også har nogle rammer de skal overholde i forhold til miljø m.m. når de produkcere biler. Der skal være rammer, men stadigvæk mulighed for udvikling og innovation. Så helt konkret synes jeg lige nu at den løsning der findes, den virker rent faktisk. For Nike skal i mine øjne ikke starffes for at have opfndet noget unikt. Modsat skal de heller ikke vinde alt bare for de har flest penge. Derfor synes jeg det fungere som det er skruet sammen nu.

About the Author:

En passioneret løber der elsker at nørde med både løbesko, og selvfølgelig også alt det fysiologiske omkring det at løbe. Ja, jeg har rigeligt med løbesko, det siger min kone i hvert fald. Men jeg kan altså ikke lade være.....

Kommentarer

 1. Ole Meier  februar 23, 2020

  Hvis man så ikke gider at løbe i Nike sko, så forbliver jeg en taber😥

  svar
  • Ronni Andersen  februar 23, 2020

   Hej Ole.

   Ej det tror jeg nu ikke. Lige nu er Nike et stykke foran andre, men lur mig om ikke det bliver udlignet forholdsvis hurtigt, eller finder et mere “naturligt” leje.

   svar
 2. Jørgen Lützau Hesselholdt  februar 23, 2020

  Hej,
  Tak for en glimrende artikel. Når man interesserer sig for løb, er udviklingen jo både spændende og lidt skræmmende (hvor ender vi, og kan vi glade amatører – økonomisk forstås – være med i udviklingen?).

  Jeg var glad for at få et overblik – på en sober og letforståelig måde.

  Vh Jørgen

  svar
  • Ronni Andersen  februar 23, 2020

   Hej Jørgen.

   Selv tak. Vi har forsøgt på bedst mulig måde at gøre det overskueligt. Ærligt så var jeg selv en smule i tvivl, derfor blev det til så “simpel” en artikel/overblik.
   Kan sagtens følge din bekymring omkring udviklingen holdt op mod især økonomien. For man må i den grad sige at priserne i de her løbesko har fået et nyk opad. Og det er endda med mindre holdbarhed i skoene. Du kan se mit bud på holdbarheden her, efter at have løbet lige knap 400 km i Nike VaporFly NEXT: https://www.youtube.com/watch?v=-mA9u4ziDsY&t=

   svar
 3. Rasmus Engsvang  februar 23, 2020

  Det er en fin artikel.
  Ifølge denne artikel fra Runners World, hvor man har interviewet Nike’s innovationsdirektør, så er det et fejlagtig rygte at der skulle have været 3 carbonplader i Kiochoges sub2 sko. Der var kun 1 carbonplade.

  https://www.runnersworld.com/uk/gear/shoes/a30777696/nike-alphafly/

  Der var tale om 3 komponenter, som er blevet fejltolket som 3 carbonplader. Men komponenterne var 1 carbonplade, de to AirPods og ZoomX skummet.

  Vedr. de 4 måneders tilgængelighed for skoen, før den må bruges i konkurrence, ja så gælder det kun for eliteløbere. Vi har andre dødelige kan løbe i hvad vi har lyst til.

  svar
  • Ronni Andersen  marts 8, 2020

   Hej Rasmus.

   Mange tak for de meget relevante input.

   svar

Skriv en kommentar