Mizuno Wave Enigma – Lethed og blødhed

mizuno-wave-enigma-loebeskoMizuno’s bud på en neutral sko. Og hvilket et godt bud. En løbesko med et unikt responsivt afsæt, og en sko som virkelig kan holde din fod på plads under afvikling af løbe-fasen

 • Hvad kan du forvente af Mizuno Enigma
 • Fordele og ulemper ved Enigma
 • Find bedste pris på Mizuno Enigma

OBS: Køb denne uge gennem iloebesko og spar 214 kroner. Normalpris: 1.500 kroner – gode tilbud lige nu.

 

iloebesko er omtalt i:

 

Prissammenligning

Forhandler Leveringstid Land Pris inkl. levering Til butik
3-5 dage 1.286 DKK Til butik
1-7 dage 1.295 DKK Til butik
1-2 dage 1.500 DKK Til butik
 

Min vurdering inden testen af Mizuno Enigma

Mizuno mener det seriøst – og mit bedste bud er at de blever en halvstor spiller når vi snakker løbesko i Danmark. Enigma modellen ser virkelig ud til at have noget pondus, og kvalitetsmæssigt er der heller ikke en finder at sætte på skoen her inden løbetesten.

Nyt i Mizuno Wave Enigma 6

De tidligere modeller af denne løbesko:

 • Mizuno Wave Enigma 3
 • Mizuno Wave Enigma 4
 • Mizuno Wave Enigma 3

Mizuno Enigma har fra først gang den viste sig på markedet været en sko som jeg har troet meget på. Det er ved at være lidt siden at jeg for første gang stak mine fødder i et par Mizuno Enigma løbesko. Dengang var det uden at lave en decideret test af skoen, men kun lige lunte lidt frem og tilbage i den, samt mærke pasform m.m.
Når jeg nu skal vurdere denne 6. udgave af skoen, så må jeg sige at allerede dengang syntes jeg personligt at Mizuno kunne noget med pasformen (i hvert fald på min fod) og det har bestemt ikke ændret sig i denne Enigma 6 fra Mizuno. Den sidder stadig rigtig godt.

Hvis du kommer fra en tidligere model, så er der nogle væsentlige ting som du helt sikkert vil lægge mærke til i denne udgave af Mizuno Enigma.

Opdateret støddæmpning og mellemsål

En meget væsentlig ting er blevet ændret. Blødheden og støddæmpningen er i Mizuno Enigma 6 blevet opdateret væsentligt i forhold til tidligere modeller som Enigma 5 og 4. Du får nu en langt mere elegant og komfortabel støddæmpning. Mellemsålen er med en fuld Wave plade som er med til at give dig den helt korrekte afvikling af hvert skridt, og på den måde får du også et mere responsivt afsæt i mellemsålens materiale. Så her vil du helt sikkert kunne mærke en væsentlig forbedring.

Overdelen har også fået et løft

Overdelen har også fået et lille løft. Selve overdelen er fremstillet blødt Airmesh, som selvfølgelig giver en bedre og højere komfort til dig når du løber. Den sætter sig ganske enkelt en lille smule bedre omkring din fod. Der udover har man inde i skoen lavet en ekstra forstærkning omkring tåen, så du mindsker slidtagen mellem sokker og løbesko.
Overdelen er selvfølgelig også beesat med Mizuno Intercool som er den feature der gør at dine fødder får den mest optimale ånde-effekt. Således at du hele tiden har muligheden for at absorbere mest mulig varme væk fra dine fødder.

Er du fan af Mizuno, og har du løbet i Mizuno Enigma før, så kan du med stort velbehag glæde dig til at prøve Enigma 6 fra Mizuno. Den har fået noget gode løft på de rigtig parametere, og hvis man skal sammenligne den med modeller fra nogle andre mærker så er det samme stadig som Pegasus fra Nike og Cumulus fra Asics. Neutral løbesko med høj komfort og masser af støddæmpning.

Mizuno Enigma til damer

 

Kølige facts om skoen

Generelt

 • Løbestil: Neutral
 • Pasform: Almindelig
 • Størrelse: Almindelig
 • Underlag: Fast underlag / asfalt
 • Træningsformål: Mængdetræning
 • Vejledende pris: 1500 DKK

Herre

 • Vægt: 325 gram str. 43
 • Drop: 12 mm
 • Forfodshøjde: 19 mm
 • Hælhøjde: 31 mm

Dame

 • Vægt: 249 gram str. 39
 • Drop: 12 mm
 • Forfodshøjde: 19 mm
 • Hælhøjde: 31 mm

 

Mizuno Enigma, hvad er det for en løbesko?

Det er som skrevet står en Neutral løbesko, en neutral løbesko med masser af fede detaljer og features. Enigma har fra dag et været en løbesko der har budt ind på det marked af løbere som søger en løbesko med masser af støtte, komfort og støddæmpning.
Enigma er uden tvivl udviklet til løberen som bevæger sig på distancerne fra 10kiloemter og op efter. Ikke dermed sagt at Enigma fra Mizuno ikke kan bruges på kortere distancer, men selve opbygningen og ikke mindst vægten gør at mange vælger en anden løbesko end lige Enigma når der skal løbes kort og eventuelt hurtigt. Der imod får du med denne løbesko fra Mizuno en rigtig stabil løbemakker som er en rigtig god ven for dine fødder når de begynder at blive trætte. Grundet den store mængde støddæmpning som skoen har haft lige fra lanceringen, så er det en neutral løbesko der har vundet mest salgsplads hos dem der elsker støddæmpning frem for alt.

Den megen støddæmpning og komfort er samtidig krydret med et forholdsvis højt drop på løbeskoen. Også denne feature taler i retning af at det er nok mere langdistance løberen som vælger Enigma som sin foretrukne løbesko. Denne sko vinder mere hos kunderne når den kommer ud på længere distancer hvor den kan vise at den støtter dine ben og fødder på en rigtig solid måde, og sørger for hele tiden at respondere rigtig godt. Den falder der imod nok lidt igennem for ham eller hende som elsker de korte hurtige ture. Der når man simpelthen ikke ud til at skoen rammer det punkt hvor den er bedst.

 

Størrelse i Mizuno Enigma – hvordan vælger du bedst

Svarer til normale størrelser. Jeg vil sige at du skal vælge ud fra din normale størrelse. Jeg bruger UK9 i Adidas løbesko, og skal i Mizuno Enigma også have en UK9 som er svarende til en størrelse 43. Så umiddelbart er der ikke nogle forbehold du skal ytage når du vælger størrelse på Mizuno løbesko (Enigma)

Herre størrelser:  40 – 48½

Dame størrelser: 36.5 – 42½

Fordele og ulemper

 

Fordele

God pasform

Enigma bliver stort set altid nævnt i forbindelse med god pasform. Mizuno har været rigtig gode til at lave overdelen, og hele tiden optimere overdelen så den sidder perfekt omkring foden. Det er bestemt noget man mærke når man suser afsted på landevejen.

Høj komfort “in action”

Den er spækket med blødhed og støddæmpning. Men at dine fødder kan ånde på en rigtig god måde, så du hele tiden har de mest optimale forhold nede i skoene er bestemt en fordel der skal nævnes i Mizuno Wave Enigma

Masser af blødhed

Der bliver hele tiden optimeret på blødheden i Enigma. Og det er også en rigtig blød løbesko som egner sig perfekt til de længere løbeture, så man kommer ikke uden om at nævne støddæmpningen som en klar magtfaktor i denne løbesko.

Ulemper

Vægten

Hvis du forventer dig en letvægter så bliver du skuffet. Der er desværre lidt vægt på Mizuno Enigma (men så også meget høj komfort) så du skal nok ikke regne med at sætte hastighedsrekkorder i denne sko.

Droppet

I en tid hvor rigtig mange løbere skal have så lavt drop som overhoevdet muligt, så taber Enigma lidt på deres forholdsvise høje drop. Der vil skoen helt sikkert miste nogle potentielle købere.

Slidstyrken

Den bløde og behagelig overdel med den høje komfort har desværre også lidt en pris. Hvis du holder dig på landevejen og udenfor skoven og nærhed af grene m.m. så sker der ikke noget. Men skoen er altså lidt følsom i sit materiale hvis du tager den med en tur i skven eksempelvis. Så hold dig på landevejen og på stisystemerne.


 

Du skal købe Mizuno Wave Enigma hvis….

 • du kan leve med en lidt højere drop
 • du er fan af masser af støddæmpning
 • Kan leve med et mindre kendt løbebrand
 • du besidder en neutral løbestil

Analysedel 1: Hvem henvender Mizuno Enigma sig til?

Løbestil

Det er en løbesko der henvender sig til den neutrale løber. Men som mange andre neutrale løbesko så er mellemsålen alligevel så stabilt bygget op, at har du en lille smule pronation, så kan denne løbesko også sagtens klare det.

Pasform

En absolut vinder i denne sko er jo lige netop pasformen. Den sidder godt omkring foden. Den sidder tæt til foden, den har en sugende fornemmelse omkring foden, uden at du føler at skoen sidder for tæt på din fod.

Underlag

Asfalt og til nød grusstier. Som nævnt tidligere i anmeldelsen så er det en udpræget løbesko til asfalt. Holdbarheden skal holdes op mod at man kun bruger den på landevej og på stier. Den er lidt følsom lige så snart man kommer til at løbe i et lidt mere udfordrende terræn. Grene og torne er bestemt ikke en god cocktail med Mizuno Enigma

Prisniveau

Det er en forholdsvis dyr løbesko. Du får rigtig mange fede ting, men nøgternt set, så virker det som om at den er lige i den dyre ende. Hvis vi holder den op mod andre løbesko i samme segment og kvalitet fra andre løbebrands, så skulle den nok lande omkring de 1200,-

Vægt

Herre vægt: 325 gram i størrelse 42

Dame vægt: 249 gram i størrelse 39

Det er ikke verdens tungeste løbesko, men ej heller den letteste i hele verden. Det er en løbesko som har den vægt der tilsvarer at skoens formål er at være blød og behagelig på alle kilometerne på din løbetur. Og det er lige meget om du løber 7 eller 32 kilometer.

Type sko

En ganske almindelig casual løbesko. Traditions løbesko vil nogle nok kalde den. Med fokus på den høje komfort og den megen støddæmpning. Så det er en løbesko der henvender sig til hr. og fru Danmark der gerne vil have en god løbesko der kan bruges til lidt af det hele.

Holdbarhed

Har en god holdbarhed hvis du holder dig til forskrifterne. men sådan er det jo med alle løbesko. De løbesko der er udviklet til asfalt, der går producenterne ud fra at du bruger den på asfalt, og så er det materiale m.m. de bruger på overdelen med henblik på at den ikke får unødvendige knubs fra grene og torne. Når man eksempelvis skal lave en overdel så åndende som muligt, så er det jo med tyndere mesh-materiale ovenpå foden, og så siger det sig selv at holdbarheden bliver derefter.
Så holder du dig til anbefalingen, så har du en løbesko der holder som den skal, og du skal nok kunne tvinge 800-1000 kiloemter ud af den.

Analysedel 2: Opbygning af skoen

Ydersål

En solid ydersål med et rigtig godt greb i underlaget. Så du står godt fast på både asfalt og på grusstier. Der er ekstra forstærkninger på eksempelvis hælen af ydersålen, da det er et område der er voldsomt udsat på stort set alle løbesko.

Mellemsål

Mizuno Enigma er i besiddelse af U4ICX som er en ultra let mellemsål der respondere rigtig godt, og er med til at give den høje komfort i skoen.

Hæl

En blød polstring i hælen er nærmest et must for en løbesko med høj komfort. Mizuno Enigma har et hælparti der er meget blødt, men samtidig sørger for at at holde din hæl og akillesene på plads i hver en fase af afviklingen når du løber. Denne del er virkelig gået godt for Mizuno i denne Enigma model.

Forfod

Som de fleste andre løbesko der bliver produceret nu til dags er der fuld støddæmpning i hele foden. Derfro er fofoden ingen undtagelse på Mizuno Enigma. Du er sikret en unik blød landing hver gang, og støddæmpningen bliver ikke træt undervejs, så der er blødhed i forfoden på hele turen.

Overdel

En optimeret overdel med en rigtig god pasform omkring foden. Overdelen på Mizuno Enigma er udviklet i Mizuno’s Airmesh, som sikrer en meget høj åndbarhed i skoen overdel.

Indenfor i skoen

Også der har Mizuno lavet noget rigtig gode tiltag på Wave Enigma. Skoen er både udstyret med en Premium Insock som er til at tage ud for at skabe muligheden for den bedste hygiejne i skoen, og så har denne løbesko også Mizuno Intercool teknologi, som kort og godt går ud på at lede varme og fugt væk fra foden. Og det er et system der er i hele fodens længde.

Udenfor på skoen

Ikke nogle store revolutionerende opdateringer udenpå denne løbesko. Der er de støtte ting og ekstra forstærkninger der hvor der skal være det.

Forskelle i dame og herre Gel Cumulus

Selve opbygningen er skoen er præcis ens når vi snakker Mizuno Enigma til henholdsvis herre og dame. Af ganske klare og naturlige årsager er der selvfølgelig – som i alle løbesko – en forskel i vægt og i bredde. Det har kun noget at gøre med at der er brugt mindre mængde materialer i en str. 39 til dame kontra en str. 43 til herre.
Så udover de logiske forskelle, så er skoene til damer og herre komplet ens.

Tilbud og udsalg på Mizuno Enigma

Som med stort set alle andre løbesko, med undtagelse af måske lige Ecco og snart New balance, så er der også stor kamp om kunderne på Mizuno løbesko. Og der er stort set altid mulighed for at finde Mizuno Enigma på tilbud eller udsalg. Og det er lige meget om det er i en fysisk butik eller det er en online webshop.
Enigma’s normal vejledende pris er 1500,- men den reelle pris er nok mere korret mellem 1000,- og 1200,- Kig eventuelt i vores pristabel i toppen eller bunden af denne artikel.

Lidt om mærket, Mizuno kan noget med fodtøj

Mizuno har i Danmark blandt andet vundet rigtig meget terræn på deres løbesko, og det er bestemt ikke en tendens der står til at vende lige med det samme. Der bliver ved med at være stor kvalitet i det der kommer ud fra deres fabrikker når vi snakker om løbesko isoleret set.
Et andet segment hvor Mizuno også er rigtig gode er på indendørs segmentet – og især håndboldspillerne kender i hvert fald til fodtøj fra Mizuno. Der er igennem mange år blevet udviklet massere af håndboldsko i meget høj kvalitet på Mizuno’s fabrikker. Så det er ikke fremmed for danskerne at Mizuno fremstiller fodtøj i meget høj klasse.

Sammenligning med andre mærker

Som tidligere nævnt, så er Mizuno Enigma nok at sammenligne med eksempelvis Nike Pegasus og Asics Cumulus. Jeg tror at spørger du Mizuno selv, så vil de rigtig gerne at Enigma skal sammenlignes med Nimbus fra Asics, men min vurdering er helt klart at du får altså mere løbesko i en Asics Nimbus end du gør i Mizuno Enigma.
Prismæssigt vil en Asics Cumulus eller en Nike Air Pegasus nok ramme omkring de 8-900,- når der køres et tilbud på skoene. Og der er i min verden et godt stykke vej op til de 12-1300,- som Enigma nok lander på i tilbudsprisen.

Opsummering

Jeg er som udgangspunkt egentlig meget venligt stemt overfor Mizuno Wave Enigma, men skal jeg sætte et ord på så må det blive splittet. For tager jeg denne løbesko og vurdere den særskilt og isoleret, så er der ingen tvivl om at skoen er rigtig lækker, og proppet med masser af fede ting til løberen. Men begynder jeg så at holde den op imod lignende sko fra andre løbebrands, så synes jeg ærligt at jeg får mere for mine penge hos andre mærker. Hvis du f.eks. kigger på ovenstående skriv om sammenligning med andre mærker, så synes jeg at mine fødder får mere eller i hvert fald lige så meget ud af et par Asics Cumulus løbesko til en pris der er væsentlig mindre end de 1500,- som Enigma koster i vejledende udsalg.
Dermed ikke sagt at jeg ikke tror der er kunder til denne løbesko, for det er der helt sikkert. For der er altid bud efter en super regulær løbesko med masser af goid støtte og ultra meget støddæmpning.

Prissammenligning

Nedenstående finder du bedste pris og tilbud på Mizuno Wave Enigma. Så er du sikker på ikke at få betalt for dyrt for dine nye løbesko.

 

Forhandler Leveringstid Land Pris inkl. levering Til butik
3-5 dage 1.286 DKK Til butik
1-7 dage 1.295 DKK Til butik
1-2 dage 1.500 DKK Til butik