Undersøgelse: Triatleter bør være bedre til at disponere over deres kræfter

En ny omfattende undersøgelse af 2.363 triatleter og mere end 40.000 tider foretaget 25. august 2014 afslører hvordan kun de færeste formår at disponere korrekt over deres kræfter på IRONMAN distancen. Den gennemsnitlige atlet blivet 29,4% langsommere i løbet af det afsluttende marathonløb.

Det er utroligt at der i en sport som triatlon, som er præget af udstyrsnørder, findes klare tendenser på at atleter ikke kan finde ud af noget så basalt som at disponere deres løb. Til KMD IRONMAN COPENHAGEN er tendensen tydelig. Løberne løber langsommere og langsommere for hver kilometer de kommer ud på på marathonløbet. Det koster dyrt i sidste ende.

 • Der er flere årsager til, hvorfor mange har svært ved at performe på sammeniveau på løbedelen på en ironman, som de gør på svømme og cykeldelen.
  De primære årsager er;
  - Pacing. Man kører for hårdt på cykeldelen.
  - Energiindtag og væskeindtag. Man har ikke planlagt sit væske og energiindtag ordentligt. Det betyder, at man "løber tør" for energi, og derfor må sætte tempoet ned. 
  - Ikke ordentlig forberedelse. Dette er nok den store forklaring. Ironman er en stor og lang udfordring, og der er mange ting man kan gøre forkert i forberedelserne og under stævnet.Aleksandar Sørensen-Markovic, OOB Coaching

Resultater fra den omfattende undesøgelse

Den gennemsnitlige IRONMAN

Den gennemsnitlige atlet starter ud med en hastighed på 5:12 minutter per kilometer på de første 2,1 kilometer. Fra 34,3 km til 37,9 km er hastigheden blevet hele 29,4% langsommere, nemlig 6:44 minutter per kilometer. Det koster på sluttiden, da løbet bliver mindre økonomisk. Om du dyrker løb, duathlon eller triatlon, så vil det alt andet lige være bedst at løbe ved den højest mulige gennemsnitlige belastning hele vejen.

Grafen nedenfor illustrerer hastigheden fordelt på 17 forskellige check points. Mønsteret er tydeligt. Ingen kan disponere over deres kræfter i og med at hastigheden bliver langsommere og langsommere for hver kilometer der går.

Overall_Hastighed_per_kilometer_over_marathon

Til selve løbet blev der løbet en rundstrækning på 10,3 kilometer. Anden omgang blev løbet i gennemsnit 8% langsommere end første omgang. Tredje omgang blev løbet hele 16% langsommere end første omgang. Fjerde omgang blev desuden 20% langsommere end første omgang. Nedenstående graf illustrerer den procentuelle forringelse som de forskellige grupper af løbere oplevede undervej. “Sub” er triatlonsportens benævnelse for at man er kommet under den angivne tid. Sub 10 er således atleter, der kom under de magiske 10 timer.

Runder_ift_sub

Overordnet set blev anden del af marathonet løbet 14% langsommere end første del af marathonet.

Eliten kan ikke lære os meget

Selv eliten fumler rundt i hastighederne. Ser man på top 10 bedste triatleter ved IRONMAN CPH er det indlysende at disse performer væsentlig mere jævnt end resten af triatleterne, dog endnu ikke optimalt. Top 10 løb anden del af marathonet hele 10% langsommere end første del. Der er endnu plads til forbedringer. Det ses dog tydeligt af figuren nedenfor hvordan eliten er væsentlig bedre til at løbe jævne tider. Den er særlig gal med de langsomste deltagere, der går helt kold på anden del af marathonet.

splittider_top

Vinderen af KMD IRONMAN COPENHAGEN fik heller ikke disponeret helt korrekt. Til iloebesko udtaler han:

 • Den er svær for jeg har heller aldrig selv løbet negativt split på det afsluttende maraton. Der er forskel på og kun skulle løbe eller og skulle løbe efter og have svømmet og cyklet.

  Kroppen har for de flestes vedkomne været i gang i minimum 5-6 timer når de starter på maratonen også er det svært og have gemt noget i posen til de sidste 21 km.

  Det jeg plejer at være meget opmærksom på er at jeg ikke løber alt for hurtigt i starten, da man har rigtig nemt ved det.

  .–Henrik Hyldelund, Vinder af KMD IRONMAN COPENHAGEN

 

De første 2 km går helt galt

Triatleterne gribes uden tvivl af den enorme opbakning de estimerede 200.000 tilskuere bidrog med. Desværre får det bagslag senere. Top 100 gennemførte de første 2,1 km i et tempo 11% hurtigere end deres gennemsnitlige hastighed på marathonløbet. Det giver bagslag. Tendensen var ens over hele linjen.

Begynderne har en eminent slutspurt

En af undersøgelsens store overraskelser var hvordan de sidste 700m blev løbet med en væsentlig højere hastighed end de forgange kilometer. Noget tyder på at publikums begejstring har meget at sige. I hvert fald løb den gennemsnitlige triatlet de sidste 700m 6% hurtigere end de seneste 10 forgange kilometer. Det var særligt triatleter, der gennemførste den samlede IRONMAN mellem 11 timer og 15 timer, som skruede ekstra op for slutspurten viser tallene fra undersøgelsen. Figuren nedenfor viser antal kilometer ud ad x-aksen og hastigheden op ad y-aksen. Bemærk hvordan den gennemsnitlige atlet bliver væsentlig hurtigere på de sidste kilometer.

min_per_km_for_top

 

Du kan nedenfor downloade den omfattende undersøgelse.
Der er copyright på al data og information – du må ikke dele eller rette data uden iloebesko.dk’s samtykke.
Du kan her hente grafer (ZIP-komprimeret fil) i forbindelse med undersøgelsen
Download undersøgelse (EXCEL)

 

Hvad kan man gøre for at lave en bedre IRONMAN?

 • 1) Vær realistisk omkring din pacing. Husk: ligger du roligt ud første 90 km på cyklen, så har du stadig 90 km cykling og 42.2 km løb til at brænde energien af.2) Hav en klar plan for din pacing. Øv dig i træningen i det intensitetesniveau du vil svømme, cykle og løbe i.3) Øv dit væske og energiindtag, så du føler dig 100% klar på dette punkt.4) Vær afklaret med din målsætning. Når du bliver presset og træt, vil de negative tanker komme. Tanker som: "Hvorfor gør jeg det her" eller "Jeg kan lige gå 2 km" etc. vil komme. Hvis du har indøvet svarene på disse negative tanker, så vil du kunne vinde den mentale kamp mod dig selv, og det er, i min mening, en af de allermest fascinerede ting i ironman / udholdenhedssport.Aleksandar Sørensen-Markovic, OOB Coaching

Om undersøgelsen

 • Undersøgelsen er baseret på 2.363 athleter til KMD IRONMAN COPENHAGEN, som løb af stablen 24. august 2014.
 • Undersøgelsen inkluderer mere end 40.000 tider på den afsluttende marathon.
 • OOB Coaching, som er medvirkende har specialiseret sig i, at forberede motionister i udholdenhedssport fra begynder til eliteniveau. Deres tilgang til træning kan kort beskrives som: træn mindre, perform bedre.

Om iloebesko

iloebesko.dk er et løbesite med særlig interesse for den videnskabelige tilgang til løb. iloebesko.dk drives af Jens Jakob, som er tidligere konkurrenceløber. Siden primære formål er at lave verdens mest dybdegående analyser og test af løbesko. Du kan her læse Nike Anmeldelser, Asics løbesko tests eller udforske Adidas sortment af løbesko.

Jens Jakob Andersen