Opfør dig ordentligt i naturen

Mange mennesker i naturen

I takt med at gåture, trekking og walking er blevet mere udbredt, kom der helt naturligt flere personer i naturen. Landet er ikke blevet større, så det betyder, at vi nu er flere der skal deles om pladsen. Det skaber lidt udfordringer. Eller sagt på en anden måde, det kan skabe nogle udfordringer. Men hvis vi hver især gør en lille indsats, så bliver der stor gevinst til alle.

Efterlad kun spor i naturen

Der findes masser af smarte ordsprog, og hentydninger til hvordan du skal opføre og gebærte dig i naturen. men et bestemt ordsprog har hos undertegnet bidt sig særdeles godt fast, og giver rigtig god mening. Efterlad kun spor i naturen! Og her tænkes bestemt ikke på bremsespor (mere om det senere) Men efterlad kun dine fodspor i naturen – alt andet tages med retur eller smides i skraldspanden.
Lige præcis det ordsprog synes jeg passer helt perfekt. Det er desværre ikke mig der har opfundet det, men har læst det på diverse opslag. Det passer så godt. Hvis alle efterlevede dette, så ville naturen, vandrestier, skove, shelterpladser m.m. være et langt bedre sted at færdes. desværre forholder det sig ikke helt sådan!

L… til morgenmaden

Det lyder klamt. det er klamt! Men ikke desto mindre, så er det virkeligheden.
Hvad ville du sige til at blive præsenteret for menneske-efterladenskaber klokken tidligt om morgenen? Personligt ville jeg blive svært utilfreds med den tilstand. Men det er desværre sådan, at eksempelvis Amarmino’en lider under nogle knap så lækre tendenser. Her dumper folk deres efterladenskaber til offentlig skue for alle.
Her kan du læse TV2 Lorry’s artikel om problemet

Men det drejer sig i bund og grund om at brugerne af Amarmino’en ikke rydder op efter sig selv. Eller værre endnu, bruger naturen som toilet. Også selvom der er offentlig toiletter til rådighed. Det skal siges, at eksemplet er taget med for eksemplets skyld. Desværre fungere det sådan på mange populære vandrestier i Danmark.
Men som artiklen også belyser, så er de daglige brugere af vandrstien langt fra tilfredse med at få deres hund tilbage med menneske-efterladenskaber på snuden. Hunden spiser det desværre. Det er heller ikke alle der er tilfredse med at træde i en menneske-lort. Eller støde på flyvende toiletpapir med lort på. Jg kender det, du kender det. Det er bare ikke fedt at ræde i en lort. (normalt hundelort) Menneske-lort gør det bare lige lidt mere ulækkert.

Skal man, så skal man

Ingen regel uden undtagelser. Hvis man skal, så skal man. Det er sådan, at du til en vis grænse har styr på din krop. Men den kan altså sagtens spille dig et puds. Især hvis du er ude og vandre og du presser kroppen en smule. Det jeg prøver at sige er, at du ikke altid er herre over hvornår kroppen gerne vil af med “affald”. Nogle gange kan man stå i den situation, at nu skal du altså bare. Og så er der ikke så meget at gøre. Du har 2 valg. Enten gøre det i bukserne, eller finde et sted at gøre det. Det offentlige toilet er langt væk! ja så efterlades du med en mulighed. Du må besørge i naturen.
Men her er der altså løsninger. Løsninger således, at de næste der kommer forbi dit shit-spot ikke får sig en ubehagelig overraskelse. Du kan forberede dig på det her. Et lille toilet-kit til naturen.

Grav gevinsten ned

Hvis du i din rygsæk eller dit bærenet eller hvad du har med, lige har pakket et lille natur-kit ned, så er du homesave. Kittet kan bestå af en lille skovl/ske, lidt toiletpapir og måske lidt klude (vaskeklude) og så en lille håndsprit.
Så har du muligheden for at trække afsides, grave dig et lille hul, gøre hvad du gøre skal i hullet, dække det over, og så desinficere dine hænder. Det er ikke den bedste løsning (som ville være toilettet med rindende vand) men det er trods alt bedre end at smide det direkte i naturen, med risikoen for andre træder i det.

Erfaring hjælper selvfølgelig

I takt med at walking bliver mere udbredt, så vil der selvfølgelig være “nybegyndere” på vandreruterne. Der skal være plads til alle. Men det jeg prøver at sige, er at erfaring selvfølgelig spiller ind. Jeg er bekendt med, at der findes millioner af grunde til hvorfor man kan ende med eksempelvis at besørge i naturen. Det er jo ikke nødvendigvis fordi du er på en lang og udmattende tur. Det kan lige så godt forekomme på den lille gåtur med hunden, eller den hyggelige vandretur med familien. Men skal du på +10 kiloemeter, så vil jeg mene det er en god ide at orientere sig lidt om området, inden du går afsted.
Jo mere erfaren du bliver som “walker” desto bedre bliver du selvfølgelig også. Du kender din krop bedre og bedre, og på den måde bliver det også nemmere at planlægge de længere gåture.

Naturen er general beskidt i Danmark

Jeg skriver lidt længere nede omkring at Danmark generelt er gode til at forsøge at passe på naturen. Men et er at gøre forsøget fra de offentlige instanser. Noget helt andet er dem som rent faktisk bruger naturen. Jeg oplever desværre mere og mere, at naturen bare bliver en stor skraldespand. Ikke kun i forbindelse med vandring, men også i mange andre forbindelser. Når jeg eksempelvis går nogle af mine træningsture, så er det næsten tydeligt hvordan den samme bil dumper sin plasticflaske eller øldåse samme sted. Måske er det på køreturen hjem fra jobbet. Det er der ingen undskyldning for. Tag nu dit afffald med hjem. Og hvis det er fordi din kone ikke må opdage du nyder en fyraftens øl, så er det helt andre problemer du tumler med.
Jeg synes vi alle sammen kunne blive meget bedre. Hvor lang tid er det nu lige en øl eller sodanvandsdåse er om at forsvinde i naturen? 500 år!
500 ÅR VENNER. Det kan vi sagtens gøre bedre.

Alle fortjener den gode natur oplevelse

Naturen er alle-mands eje. Og sådan skal det være. Men det skulle også gerne være en rigtig god oplevelse for, både mennesker og dyr. Derfor kan det ikke siges for tit: “ryd nu op efter dig selv i naturen”
På den måde kommer alle skabninger lettere til den fede naturoplevelse. Ingen hunde der skærer sig på glasskår, ingen menneskelige individer der får ubehagelige overraskelser med hjem under skoen. Skal man et smut omkring dyrlægen, eller er dine sko/støvler smurt ind i lo.., så bliver oplevelsen altså ikke god.

Danmark er et af de lande som er rigtig gode til at bevare naturen. Forstået på den måde, at der bliver etableret både offentlige toiletter, der bliver hængt skraldespande (som rent faktisk også bliver tømt) op og der ydes generelt rigtig meget for at bevare naturen, og for at gøre den til et rart sted af være.

About the Author:

En passioneret løber der elsker at nørde med både løbesko, og selvfølgelig også alt det fysiologiske omkring det at løbe. Ja, jeg har rigeligt med løbesko, det siger min kone i hvert fald. Men jeg kan altså ikke lade være.....

Skriv en kommentar