Nike Lunar mellemsåls teknologi – hvad kan den?

Nike Lunar er fællesbetegnelsen for alle de Nike sko, som har Lunarlon støddæmpning og -absorbering. Den avancerede og populære støddæmpning findes i et utal af forskellige sko. Jeg vil hovedsageligt bruge til på at anmelde og guide dig til Nike Lunar i Nike løbesko. Her finder du al information om Nike Lunar, sammenligning med andre mellemsåle og et kig på de mange forskellige Nike Lunar sko.

nike lunar teknologi absorbering

Fordele og ulemper

 

Fordele

Lav vægt

Den største fordel ved at Nike Lunar er helt klart at Nike har formået at holde vægten lav, således at du få fornemmelsen og performancen fra mængdetræningssko i løbesko så lette at de kan bruges til konkurrencer, tempoture og andre løbeture, hvor du gerne vil have de bedste betingelser for at løbe hurtigt.

Effektivt støddæmpende

Nike Lunar er virkeligt blød, ikke udelukkende positivt, men også responsiv støddæmpning, som fordeler trykket fra hvert eneste skridt effektivt over hele foden. Hvilket ifølge Nike minimerer irritationen fra prespunkter.

Komfortabel

Det er en blød og komfortabel løbefornemmelse, som du får med Nike Lunar. Der er selvfølgelig forskel på mængden og typen af Nike Lunar støddæmpning i de forskellige sko, men som udgangspunkt kan du med Nike Lunar forvente en blød og let mellemsål, som får det til at føles som en leg at løbe.

Ulemper

Sålen kan virke for blød

Jeg får nogen gange fornemmelsen af at Nike Lunar sålen er for blød. Jeg ved ikke om der er noget videnskabeligt belæg for at sige det, men når jeg når jeg løber hurtigere intervaller og konkurrencer føler jeg at jeg mister noget energi i den bløde sål. Lidt ligesom at køre på asfalt med meget affjedret mountainbike.

Slides lidt for hurtig

Jeg er ikke super imponeret over holdbarheden i Nike Lunar. Lidt for hurtigt bliver sålen og mellemsålen slidt, så du ikke længere får samme performance og komfort som i starten.


 

Løbesko med Nike Lunar

Nike Flyknit Lunar

En revolutionerende løbesko, som jeg har selv har testet. Du kan læse min anmeldelse af Nike Flyknit Lunar her. Det er en letvægts løbesko til løberen med en neutral løbesko og henvender sig hovedsageligt til brug på hurtige løbeture, interval træningspas og konkurrenceløb. Det er ikke en natural running løbesko, men har alligevel et lavt hældrop på bare 10 mm. Læs mere om Nike Flyknit Lunar i det tidligere link.

anmeldelsen af den nyeste nike flyknit lunar

Nike Lunaracer

Den populære løbe kombinerer følelsen fra en effektivt støddæmpende træningssko med vægten fra en fjerlet konkurrence løbesko. Bruges på alle distancer mellem 5 km og marathon. En alsidig og hurtig løbesko. Nike Lunaracer henvender sig hovedsageligt til den neutrale løber, men giver med sit komfortable og tætte fit god støtte omkring. Til dig vil sætte nye personlige rekorder uden at gå på kompromis med komfort.

Nike Lunarglide

Er en alsidig løbesko, som kan bruges af løbere med alt fra supinerende til pronerende løbestil. Det er en træningsløbesko, med et komfortabelt fit og meget blød Nike Lunar mellemsål. Selvom Lunarglide er en træningssko, har de formået at holde vægten langt nede, så løbeskoen godt kan fungere som konkurrence- og intervalsko til tungere løbere. Læs mere om Nike Lunarglide i mit review af løbeskoen.

anmeldelse og test samt personlig vurdering af den gode allround sko lunarglide

Nike LunarEclipse

Nike LunarEclipse er en yderst behagelig løbesko. Jeg har kaldt den for løbeskoens Rolls Royce i min test af Nike LunarEclipse. Det er en oplagt mængdetræning sko, især henvendt til pronationsløberen. Nike Lunar støddæmpningen er i LunarEclipse meget udtalt og giver et komfortabelt og stødabsorberende løb.

Andre sko

Udover de førnævnte løbesko, findes der et utal af andre sko til basketball, golf, tennis, skateboarding mv., som bruger den populære og udbredte Nike Lunar stødabsorbering. At den alsidige støbabsorbering findes i så mange forskellige sko, viser lidt om den popularitet og funktionalitet.

review af nike flyknit lunar

Hvordan virker Lunar støddæmpningen

Nike Lunar er en samlet betegnelse for alle Nike sko, som har den avancerede og komfortable Lunarlon støddæmpning. Lunarlon støddæmpning eller mellemsål har en blød, men alligevel modstandsdygtig, skumkerne, der er indkapslet i en støttende skumbærer. Dette giver en effektiv og blød letvægts støddæmpning med en fjedrende respons og support. Den innovative Lunarlon skum, som er 100% opfundet af Nike, er 30% lettere end traditionel Phylon skum, som findes i mange andre løbesko. Samtidigt fordeler Nike Lunar trykket fra landing mere lige over hele foden, hvilket hjælper til at reducere smertefulde prespunkter på fødderne.

nike lunar mellemdel fra fronten

Lunarlite

Nike Lunarlite er en søster, eller variant om man vil, af det gennemtestede og populære Lunarlon. Som i Nike Lunar er Lunarlon hjertet af Lunarlite systemet, hvilket er en del af Nike Dynamic Support. Det som Lunarlite gør er at kombinere Lunarlon, og dens Phylon kapsel, med Nike Waffle Piston geometri, hvilket giver en unik blanding af blød stødabsorbering og fjedrende respons.

mellemdel med absorbering af lunar i flyknit lunar

I hælen har de fjernet Phylon kapsel og eksponeret Lunarlon’en. Forestil dig at det fungerer som en trampron. Du har denne struktur på ydersiden og blødt materiale i midten. Når du lander på det, vil strukturen støtte bevægelsen samtidigt med at det tilladder den meget bløde skum at give maksimal respons.

Personlig anmeldelse

Jeg har gennem tiden testet en del forskellige Nike Lunar løbesko, både mere specialiserede konkurrencesko og mere udbredte træningssko. Der er selvfølgelig en del forskelle på skoen, men jeg vil her forsøge at finde de fællesnævnere der findes i Nike løbesko med Lunarlon stødabsorbering. Selvom jeg, som nævnt, har løbet i en del forskellige Nike Lunar og andre Nike løbesko, er det ikke løbesko, som jeg normalt løber i.

nike lunar mellemabsorbering

Til mig personligt finder jeg at Nike skoene bliver slidt en smule for hurtigt. Jeg tror grunden hertil er at de Nike Lunar løbesko som jeg har testet gennem tiden, ofte er lettere løbesko og letvægts løbesko, vil sædvanligvis blive slidt lidt hurtigere end mængdetræningssko. Jeg synes dog også at de Nike LunarGlide og Nike LunarEclipse som jeg har anmeldt, blev slidt hurtigere end sammenlignelige løbesko fra andre mærker som Asics og New Balance.

hvad siger jeg om flyknit lunar

Tilgengæld synes jeg at man får en rigtig god performance med Nike Lunar løbesko. Selvom den lavere vægt måske har gjort at løbeskoene bliver slidt lidt hurtigere, så gør det også skoene rigtigt gode at løbe i. Når den lave vægt bliver kombineret med forholdsvist kraftig stødabsorbering og responsivt afsæt, får man en rigtigt god løbeoplevelse. Det giver også muligheden for at selv mindre erfarne løbere kan bruge letvægtssko til løb og konkurrencer på længere distancer. Dette fører os nemt og hurtigt videre til et kritikpunkt. Den meget bløde sål synes jeg ikke så godt om til konkurrencer, hvor hastigheden er hovedmålet. Komfort og støddæmpning kommer her i anden række. Til rigtigt hurtige løbeture og intervaller, kan sålen godt føles lidt for blød.

Det skal her nævnes at der er forskel på sålen i eksempelvis Nike Flyknit Racer og Nike LunarEclipse.

Som en afsluttende bemærkning i min personlige anmeldelse af Nike Lunar, vil jeg snakke om den høje komfort som du får i Nike Lunar løbesko. Det er virkeligt behageligt at løbe i. Både pga. den bløde stødabsorbering og den lave vægt. Selvom jeg hovedsageligt bruger mere aggressive løbesko til mine hurtigste løbeture, så synes jeg virkeligt at Nike Lunar løbesko er behagelige at løbe i og at Nike har fundet en stærk kombination mellem vægt og responsiv støbabsorbering.

Nike Lunar sammenlignet med andre løbesko

Sammenligning med Adidas Boost

Det er ikke svært at sammenligne Adidas Boost og Nike Lunar. På mange måder minder de to teknologier meget om hinanden og påstår begge at de giver den letteste og mest responsive støddæmpning. (Her har Adidas Boost dog nok en fordel, da det anerkendte Runner’s World Magazine har kåret Adidas Boost til at have den mest responsive mellemsål i en test af 800 løbesko.) Begge mellemsåle er en videreudvikling af den traditionelle EVA mellemsål, som stadig fungerer glimrende, men som absolut ikke har samme høje performance i en let pakke, som Nike Lunar og Adidas Boost.

boost absorbering fra adidas

Adidas Boost er ligesom Nike Lunar en skum mellemsål, som i skummet har en masse små luftlommer, der giver en responsiv støddæmpning og effektiv energitransport fra landing i hælen til kraftigt afsæt i forforden. Begge mellemsåle er bløde, og især Adidas Boost promoverer sig meget på at mellemsålen er temperaturneutralt, så der ikke er nogen forskel på støddæmpningen og mellemsålen i minusgrader og tropiske temperaturer. Som jeg giver udtryk for i min guide til Adidas Boost er det dog ikke rigtigt noget jeg har kunne mærke.

bagdel kraftig i nike flyknit lunar

Alt i alt, så mener jeg at de to mellemsåle minder meget om hinanden og det mest er personlige præferencer som bør afgøre om du skal bruge Nike Lunar eller Adidas Boost.

Nike Lunar vs. Nike Air

Det er to af Nike’s allermest populære stødabsorberingssystemer. Hvor Nike Lunar virker gennem blødt og responsivt skum, fungerer Nike Air gennem indkapslet luft. Nike Air bliver hovedsageligt brugt i sko med mere kraftigere stødabsorbering, da luftkapsulerne er mere “bulky” end eksempelvis Nike Lunar støddæmpningen. I løbesko som skal være tættere på jorden og have en mere minimalistisk støddæmpning, vil Nike istedet bruge deres Nike Zoom Air Unit, som du kan læse mere om herunder. Både Nike Air og Nike Lunar bruges i utal af forskellige sko fra sneakers over løbesko til sneakers. Begge typer giver en blød stødabsorbering. Nike Lunar giver dog nok, og nu er ved nede i de helt små detaljer, et mere responsivt afsæt, mens Nike Air er mere holdbart og slidstærkt. Læs alt om Nike Air i vores grundige guide til Nike air sko!

Ligheder mellem Nike Lunar og Nike Zoom

Nike Zoom støddæmpningen er en del af Nike Air familien og er ligesom resten af familien let og holdbar. Nike Zoom er utrolig tynd, hvilket bringer din fod tættere på jorden og forbedrer stabilitet, især ved hurtige retningsskift og andre pludselige bevægelser. Både Nike Lunar og Nike Zoom bliver hovedsageligt brugt i løbesko og har mange af de samme fordele. Forskellen ligger som nævnt ovenfor nok i den kraftigere respons i Nike Lunar og den længere holdbarhed i Nike Zoom. Find al information om, og alle løbesko med Nike Zoom her.

Historien bag Lunar

Nike Lunar er historien om to designere og udviklere hos Nike, som lod sig inspirere af billeder af astronauter, som “bouncede” rundt på månens overflade. Dette plantede ideén om at skabe en mellemsål, Nike Lunar, eller mere præcist Nike Lunarlon, som skulle give samme fornemmelse af at hoppe, eller træde ned på, en skumfidus. Det skulle dog tage nogle år, inden de to designere endelig kunne præsentere Nike Lunar i 2008 til OL i Beijing. Men sidenhen er det kun gået en vej, og det er fremad. Øjeblikkeligt oplevede Nike Lunar en enorm popularitet hos både atleter og motionister.

lunarlon mellemabsorbering i lunarglide

Siden den første prototype har Nike Lunarlon udviklet sig til at appelere til dagens minimalistsøgende forbrugere med en vægt der er 30% lavere end Nike’s standard Phylon mellemsål. Siden vægt er essentielt for alle løbere er det udelukkende en fordel ved Nike Lunar.

Top 10 Nike løbesko med Lunarlon

Det er ikke længere den nyeste artikel, og nogle af modellerne findes ikke længere. Men amerikanske sneakerreport har lavet en gennemarbejdet artikel med en top 10 over de 10 bedste løbesko med Nike Lunar. Jeg vil ikke afsløre alt for meget, det er bedre du selv kigger, men jeg kan i hvert fald sige at Nike LunarGlide og Nike Flyknit Lunar ligger godt til på listen. Du finder den komplette top 10 over Nike Lunar løbesko her.

Opsummering

I min guide til, og anmeldelse af, Nike Lunar har jeg givet et overblik over de forskellige Nike Lunar løbesko. Flere af dem finder du dybegående anmeldelser og tests af. Samtidigt har du fået en introduktion til Nike Lunar teknologien, som jeg generelt er rigtigt begejstret for, men som jeg også synes har nogle enkelte mangler, som trækker ned i den samlede pakke. Jeg vil dog gerne understrege at jeg til hver en tid vil anbefale en Nike Lunar løbesko, da jeg synes de gode egenskaber klart overskygger manglerne.

jens jakob anmelder nike flyknit lunar

Det er ikke uden grund at Nike Lunar har mange fans verden over. Både blandt atleter og motionister på alle niveauer. Nike ønskede at skabe noget banebrydende og med Nike Lunar har de endnu engang formået at spille bolden over på modstanderens banehalvdel.

Har du nogen spørgsmål eller kommentarer til Nike Lunar, skal du ikke tøve med at smide en kommentar herunder!