Nike Air Zoom Tempo NEXT | Anmeldelse

Hvad skal du forvente af Nike Tempo NEXT

Du kan med garanti forvente en knald-hamrende-lækker løbesko. Men lad os nu holde os en smule til facts.
Nike har lanceret Nike Tempo NEXT ud fra den tese, at de gerne vil bygge bro mellem mængdetræning og konkurence løb. Med det siger de også at deres race løbesko ikke er særlig holdbare. De er udelukkende udviklet til brug PÅ race-day. materialerne er så fine og følsomme, at de ikke kan holde til daglig træning. Det skal Nike Tempo NEXT lave om på.

Denne løbesko er stadigvæk udviklet med masser af rigtig fede materialer og features. Det er blot skruet sammen på en lidt anden måde.
Nike Tempo NEXT er mere holdbar end sine storebrødre VaporFly og AlphaFly. Lad os bare slå det fast med det samme. Der skulle så heller ikke så meget til at vinde på det parametre. Men det er her Nike har set sig nødsaget til at løse en udfordring. Hvordan får vi bygget en løbesko med nogle af de fede features fra top-løbeskoene, men i en løbesko der holder lidt mere end 400km ved blandet løb?

Når og hvis du køber en Nike Tempo NEXT, så kan du forvente en rigtig potent løbesko. Også selv den ikke er skabt direkte til konkurrence. Du får i denne løbesko masser af komfort, du får fart og du får holdbarhed. Du får den oplagte løbesko til at bringe daglig træning og konkurrence sammen!

Nike Tempo NEXT er udviklet med en blød (men overraskende holdbar) overdel i Flyknit. En overdel som er ekstrem strækbar, den vejer ingenting og med en unik evne til at tilpasse sig den enkelte fods kurver. Sidebemærkning til dette, er at den er vanvitig godt integreret med snøresystemet. Det bemærker du ikke.

Du bemærker til gengæld nok det lidt “klodsede” look som skoen har. Nike Tempo NEXT ser en smule klodset ud, det vil jeg medgive. men du får helt sikkert en anden opfattelse når du tager skoen på. Men Nike Tempo NEXT smider sig lige i mellem Nike Pegasus Turbo og så velsagtens Nike AlphaFly. I udseende minder den mest om Alphafly, i den præstation og holdbarhed, langt mere til fælles med Nike Pegasus Turbo.

Skoen kerne! Der hvor det hele sker. Mellemsålen på Nike Tempo NEXT. Det er en historie for sig selv. Her skal du bemærke, at skoens mellemsål er sammensat af 2 typer skum. Den optimerede ZoomX skum som bliver brugt i både VaporFly Og Alphafly, og så det mere gængse React skum. Der er en klar grund til at skoen er bygget op således, at der er ZoomX i forfoden og React skum i hælen. Hvis vi starter bagerst, så er der i React skummet masser af støddæmpning, men også en markant bedre holdbarhed. ZoomX skummet i forforden er vel nok den mest effektive mellemsål når det kommer til energi udbytte. Masser af energi gives tilbage til dit afsæt.
Energiudbyttet bliver så lige optimeret og toppet med de 2 synlige Air puder i skoen. dem kender du fra Nike AlphaFly. Air puderne er slet ikke en ny opfindelse, men det er en ny tankegang. At gøre dem så synlige og fritlæggende er nyt. Det giver meget mere respons og energiudbytte i hvert skridt du tager.

Har Nike Tempo NEXT plade i sålen

Ja der findes i Nike Tempo NEXT også en plade i sålens fulde længde. Det er dog værd at bemærke at den i Nike Tempo NEXT, slet ikke er nær så stiv, som den eksempelvis er i Nike AlphaFly. Det betyder du får stadigvæk masser af fremdrift (dog ikke lige så meget som i topmodellerne) men ved at den er gjort mindre stiv, så kan dine fødder bedre holde til det, og opbygge styrke undervejs.

 

 

Nike Tempo NEXT vs. AlphaFly NEXT

Nedenstående har vi lavet lidt sammenligner på de 2 modeller. Der er nogle ting hvor skoene ligner hinanden rigtig meget, men er det reelt set det samme.

Air puderne:
Begge løbesko har de her synlige Air puder i forfoden. Der er ikke forskel på de 2 sko. Airpuderne har samme effekt og formål på begge sko.

Carbon pladen:
I løbe verdenen vel nok det mest omdiskuterede stykke fiber i nyere tid. Sikke et ramaskrig og en revolution det var, da det første gang kom frem at Nike havde bygget carbon plader ind i mellemsålen (faktisk nok 3 i den første sko eller?)
Nu er folk lige ved at vende sig til tanken. Andre brands som New Balance, Saucony m.fl. er kommet med i samme båd. Så flere og flere kan se fordelen.

Du får ikke helt den samme fordel i Nike tempo NEXT via carbonpladen, som du gør i Nike AlphaFly. De er en smule forskellige. I Alphafly er pladen stivere og mere spændstig. Det giver dig en smule mere power og fremdrift. I Tempo NEXT er den dæmpet en smule, for at fødderne bedre kan følge med på hele træningsturen.

Mellemsålen:
Mellemsålen på de to løbesko er ikke fuldstændig ens. men der er elementer der er ens.
På Nike Alphafly får du en mellemsål med ZoomX i den fulde længde. ZoomX er til dato det bedste materiale du kan opnå hos Nike (ud fra forskellige forudsætninger) Men i hevrt fald det materiale med mest returenergi og energi udbytte.
På Nike Tempo NEXT må du leve med halvdelen. Du får kun ZoomX i forfoden, og så er der React skum i hælen. Kombinationen er nu rigtig fin alligevel. Og det er også den kombiantion, der gør at du har lidt længere levetid på dine løbesko.

Overdelen:
Der er forskel på de 2 overdele. I AlphaFly er det en Flyknit overdel på sterorider. I Nike Tempo NEXT er der en almindelig flyknit overdel.
Når man mærker på de 2 overdele kan man sagtens mærke der er forskel. Jeg vil dog personligt påstå, at det er ikke noget jeg bemærker når jeg løber i skoene.

Vægten:
Med udgangspunkt i en herre-model str. US10 (Størrelse 44)
Så er Nike Alphafly 42gram lettere pr sko. Det vil sige at den samlede vægt besparelse for et sæt udgør 84gram. Så der er selvfølgelig en smule “rabat” at hente ved at vælge topmodellen. Og skal jeg komme med min personlige erfaring her, så føles hele opbygningen af Nike AlphaFly bare lettere og mere strømlinet. Men den er jo også 800,- dyrere.

 

 

 

Fordele og ulemper ved Nike Air Zoom Tempo NEXT

 

Fordele

Opbygningen

Selve tankegangen med at skabe en "konkurrence løbesko" med større slidstyrke. Den ser jeg som en kæmpe fordel. Ved godt man misser nogle af de ting som Nike AlphaFly indeholder, men til gengæld får du en løbesko der holder nogle flere kilometer.

Air puderne

Det ser fedt ud. Men det er nu ikke så meget det. Det er den effekt og det bounce som de Air puder der er placeret i forfoden giver. Det er virkelig mærkbart og en fed fornemmelse.

Carbon pladen

Kan vel ikke undgå at komme uden om den. Den er jo i sig selv en fordel, fordi den skaber så meget fremdrift. Dog ikke lige så meget fremdrift som i Alphafly, da den er anderledes støbt i forhold til fleksibilitet

Ulemper

Holdbarheden

Som ved enhver anden Nike løbesko med en Flyknit overdel, så må det siges at være en ulempe at den er så skrøbelig. Flyknit skaber den fedeste fornemmelse omkring fødderne, men materialet er lidt sensitivt, og tåler ikke mange besøg i nærheden af grene og torne.

Prisen

Prisen på de 1650,- er i den høje ende. Så det er selvfølgelig en ulempe, og vil måske afholde nogle fra at købe og prøve denne løbesko.

Air puderne

Som tidligere nævnt, både under fordele og under holdbarhed (ulemper) Så er Air puderne igen med her. Lige så stor effekt de har, og lige så fede de ser ud. Lige så udsatte er de for sten, torne og grene.


 

 

De tørre facts om skoen

Must know

 • Løbestil: Neutral
 • Pasform: Tæt
 • Underlag: Hårdt underlag
 • Vejledende pris: 1.650 DKK

Nice to know

 • Flyknit overdel
 • Synlige Air puder
 • Integreret pløs
 • Kulfiber plade

Fun to know

 • Vægt: ca. 273gram (44)
 • Hæl til tå drop: 10 mm
 • Hæl: 42mm Forfod: 32mm
 • Mængdetræning

 

 

 

Er Nike Tempo NEXT ulovlig?

I udgangspunkt så er Nike Tempo NEXT ulovlig. Ikke for den almene løber som dig og mig. Men til konkurrence er skoen ulovlig. Sål-højden overstiger de tilladte 40mm. Derfor er skoen (herre udgaven) ulovlig, og må ikke anvendes til “konkurrence løb”. Læs vores artikel omkring ulovlige løbesko her

 

Min personlige mening

Personligt elsker jeg at Nike forsøger at fremstille en mere holdbar sko. Jeg er en af mange i koret, som brøler om utilfredshed på holdbarheden i de 2 topmodeller Nike Vaporfly Next og Nike AlphaFly NEXT. Først nævnte har jeg på egen krop prøvet hvor få kilometer der skulle til at ødelægge sko. Det kan du læse mer eom her.
Det er bare en ambivalent følelse man står med, for man vil jo rigtig gerne have det bedste på markedet at løbe i, og de sko fremstiller Nike i øjeblikket, modsat er det træls med en ringe holdbarhed. Derfor elsker jeg at man forsøger at skabe en “mellemting” med Nike Tempo NEXT. En løbesko de indeholder en god portion af de samme fede features, men med en bedre holdbarhed.

Nike Tempo NEXT er for mig den sko jeg kan finde på at løbe i, ligegyldigt om det er en restitutions løbetur, eller det er de hurtigere intervaller. jeg synes egentlig at Nike har fået skubbet så meget godt ind i denne sko, at den løser 85% af mine krav til hurtige løbesko, hvis vi siger at Nike Alphafly er det optimale og toppen af skalaen !

Jeg synes rigtig godt om Nike Tempo NEXT som den multi sko den er. Og der skal lyde en tak til Nike for forsøget på at forene daglig træning med konkurrence løb.