Nike Air Zoom AlphaFly NEXT | Test og review

Vi har endnu ikke det fulde review af Nike AlphaFly NEXT i hus. Og det er ene og alene af den årsag at vi hos Iloebesko.dk ikke har haft muligheden for at købe skoen til test endnu. Men alligevel kan vi give dig masser af fede facts omkring skoen. For det er vel nok den mest omtalte løbesko nogensinde i nyere tid.
Du kan som altid glæde dig til både en stor artikel der anmelder skoen, men også et ærligt video-review. Alt dette tilgår lige så snart vi har skoen i test.

 

nike alphafly next test

 

 

Løbeskoen der lagde verden ned

I skrivende stund er landet mere eller mindre lukket ned grundet Covid-19.
Men det var det bestemt ikke en oktober-dag i 2019 i den østrigste by Wien. Her summede gaderne af forventning og håb. Og der blæste en hvirvelvind gennem gaderne i Wien på netop denne dag. Og med hvirvelvind tænker jeg ikke på let efterårsbrise som rammer ansigtet. men der imod på en afrikansk hvirvelvind som lagde verden ned på netop denne dag.

Eliud Kipchoge satte på denne dag den uofficielle verdensrekord på marathon distancen. Han var den første løber i verden nogensind til at komme under de 2 timer. En fuldstændig vanvittig præstation. Vi kan ikke love dig en tid under 2 timer, men har du mod på at prøve marathon distancen af, så har vi masser af gratis løbeprogrammer til maraton her.

Men hvad tilskuere og andre folk måske ikke lagde mærke til ved første øjekast, var det mediestunt som Nike valgte til netop denne dag. De havde udstyret Eliud Kipchoge med en prototype af deres aller nyeste løbesko. Den længe ventede afløser for Nike VaporFly Next% som verdenen allerede kendte til.
Da euroforien omkring den flotte tid havde lagt sig, så begyndte eksperter og andet godtfolk at evaluere på dette. Og hvad er løberens vigtigste redskab? Ja det er vel nok hans løbesko. Og her blev alle overraskede over hvad de så. Sådan fødtes Nike AlphaFly NEXT%

Herfra vil opmærksomheden omkring denne løbesko ingen ende tage. Den lagde i løber-kredse simpelthen Internettet ned.

Det viste sig forholdsvis hurtigt at netop denne løbesko fra Nike ville revolutionere løbeverdenen, ikke bare med den fysiske formåen, men også på skrivebordet.

 

Alle taler om Nike Air Zoom AlphaFly NEXT%

Alle begyndte lige pludselig at tale om Nike Air Zoom AlphaFly NEXT%. Hvad det var for en løbesko og hvad det var der gjorde den så unik og hurtig.

Nike Alphafly NEXT balancere på det ulovlige

Den udgave som Eliud Kipchoge rev den østrigske asfalt op med i Oktober 2019 var en prototype fra Nike. Det er slået fast. Men hvad der er mere spændende, er at netop det faktum skabte grundlag for en ændring i loven omkring konkurrence løbesko.
Blandt andet må man pr. 31/1 2020 (der blev de nye regler omkring løbesko vedtaget) ikke længere løbe officielle konkurrencer i prototyper. Altså må en udøver på den måde ikke kunne opleve en fordel i forhold til andre. Skoen skal have været tilgængelig for alle i minimum 4 måneder. Derudover er der tilføjet regler omkring “hjælpe-plader i eksempelvis carbon” i sålen. Der må max være 1 stk. og så må mellemsålen ikke overstige 40mm. men det kan du læse meget mere om i vores artikel om ulovlige løbesko her.

 

Facts omkring Nike Air Zoom Alphafly Next vi allerede kender

Selvom vi endnu ikke har været så heldige at have haft Nike AlphaFly i hænderne og på vores fødder, så er der allerede nu en del fact omkring Nike Alphafly som er kendt. Dem giver vi dig her:

 

Must know about Alphafly

 • Løbestil: Neutral
 • Pasform: Ukendt
 • Underlag: Hårdt underlag
 • Pris:Stadig ukendt

Nice to know about Alphafly

 • ZoomX skum
 • Atomkit overdel
 • Carbon plade i sål
 • Air Zoom i forfoden

Fun to know about Alphafly

 • Vægt: Ukendt
 • Drop: 4 mm
 • Breaking2 shoe
 • Samlet sålhøjde 39.5mm

Aldrig har vi vist så meget om en løbesko, uden at have set eller mærket den. Men alligevel bliver det crazy at modtage skoen.

 

Nike Alphafly Next% vs. Nike Vaporfly NEXT%

Der er nogle ligheder blandt de 2 sko, og så er der nogle ret så markante forskelle. Vi har ikke finpudset forskellene ned til aller mindste detalje her, men blot fremhævet de mest synlige og de mest brugbare.

Overdelen:
Der er en ret stor forskel på overdelen i de to sko. Det er slut med den her “plastic-agtige” overdel som du kender fra VaporFly NEXT (kaldet VaporWeave) Ikke at det var en dårlig overdel, nærmest tvært imod. Jeg skal være den første til at indrømme at jeg tog fejl af den, og stemplede den som værende plastic-agtig. men jeg tog fejl. Læs mere om det i vores anmeldelse af Nike VaporFly NEXT her.
Overdelen i Nike AlphaFly er en anelse anderledes. Kan man kalde det en Flyknit overdel på steroider? Næppe, men det gør jeg. Faktisk er det lidt forkert, for overdelen er ikke blevet fyldigere eller stærkere. men AtomKnit overdelen er en udbygning af den velkendte Flyknit overdel. AtomKnit er bare strukket længere ud og dampet. Det er en især en forbedring i åndbarheden, men også i dens evne til at mindske væskeoptag.

Mellemsålen:
Hvor mellemsålen i Nike Vaporfly Next bestod af ZoomX skum udelukkende, og så en indbygget kulfiberplade, så vil du opleve at mellemsålen på Nike AlphaFly er anderledes. Der er stadig masser af ZoomX skum i mellemsålen og kulfiberpladen (med opdateringer – læs mere længere nede) er der stadig. Faktisk indeholder AlphaFly mere ZoomX end vaporfly havde i sig, men det rigtig sjove sker i de to Zoom Air kapsler som er i skoens forfod. De bistår den primære forskel i mellemsålen på de to sko.

Kulfiberpladen:
Der er en opdatering i forhold til den carbon eller kulfiberplade som er brugt i skoen., I Nike VaporFly var det en og samme carbonplade der blev brugt uanset størrelse på skoen.
I Nike Alphafly er tilgangen at hver størrelse har sin egen unikke carbonplade. Så bliver skoen mere individuel, og du opnår en mere individuel præstation. Det giver en mere fleksibel sål i de mindre størrelser, og en mere stiv sål i de større størrelser.

 

Nike Air Zoom Alphafly NEXT har stiftet familie

Nike AlphaFly NEXT er moderskibet. Men efter moderskibet kommer der andre familiemedlemmer. Det er af gode grunde også løbesko som vi endnu ikke har haft fornøjelsen af at mærke på eller løbe i.

Nike Tempo NEXT%
Er den af de to løbesko der ligner mest i udseende.

Nike Tempo NEXT% Flyease
Har en lidt spøjs opbygning når man kigger på den udefra.

Fælles for begge de her to “take downs” er at ingen af dem har en indbygget kulfiberplade i sålen.

Vidste du at: Nike Tempo NEXT% ikke må bruges til officielle konkurrencer, da mellemsålen overgår de tilladte 40mm

 

Nike er markedsledende indenfor konkurrence løbesko

Om man vil det eller ej, så er Nike bare førende i øjeblikket når det kommer til konkurrence løbesko. Der findes nogle ret vilde billeder og stastistikker der viser hvor mange der egentlig deltog i konkurrencer verden over i 2019, iført Nike VaporFly NEXT. Så lige nu er de i hvert fald ét skridt foran alle andre, hvis ikke tre skridt.
Men tænker ikke at alle de andre brands bare sådan lige giver op. Derfor bliver det spændende at se hvad de kommer med. Man kan i hvert fald ikke sige andet, end de har haft rig mulighed for at undersøge hvad de er oppe imod, og hvad de skal slå. Der er lang vej op til toppen af skamlen for de andre brands, men konkurrence er sundt, og det bliver alle kun bedre af. Og i sidste ende kommer det løberne til gode, og det er en dejlig udvikling.

 

Prissammenligning på Nike Air Zoom AlphaFly NEXT

Der er desværre ikke nogle af vores samarbejdspartnere der udbyder skoen til salg endnu. Lige så snart vi finder den første tilgængelig pris på Nike AlphaFly NEXT%, så kommer den på her.