Nike Air Zoom AlphaFly NEXT | Test og review

Vi har endnu ikke det fulde review af Nike AlphaFly NEXT i hus. Og det er ene og alene af den årsag at vi hos Iloebesko.dk ikke har haft muligheden for at købe skoen til test endnu. Men alligevel kan vi give dig masser af fede facts omkring skoen. For det er vel nok den mest omtalte løbesko nogensinde i nyere tid.
Du kan som altid glæde dig til både en stor artikel der anmelder skoen, men også et ærligt video-review. Alt dette tilgår lige så snart vi har skoen i test.

 

nike alphafly next test

 

 

Den hurtigste løbesko til dato fra Nike. Lanceret som verdens hurtigste løbesko. Nike Alphafly NEXT er vel nok den mest hypede løbesko overhovedet og nogensinde (i skrivende stund) Vi har haft denne fantastiske løbesko fra Nike under luppen, og her får du bl.a.:

 • Gennemgribende review af Nike AlphaFly NEXT
 • Fordele og ulemper ved skoen
 • Brugertest af Nike Alphafly
 • Teknisk videogennemgang af skoen
 • Bedste pris på Nike Alphafly
 • Teknisk gennemgang af Nike Alphafly

VIDEO-REVIEW:


iloebesko er omtalt i:

 

Prissammenligning Nike Air Zoom AlphaFly NEXT

Forhandler Leveringstid Land Pris inkl. levering Til butik

Der er i øjeblikket ikke tilgængelige priser – varen er udsolgt 

 
 

Løbeskoen der lagde verden ned

I skrivende stund er landet mere eller mindre lukket ned grundet Covid-19.
Men det var det bestemt ikke en oktober-dag i 2019 i den østrigste by Wien. Her summede gaderne af forventning og håb. Og der blæste en hvirvelvind gennem gaderne i Wien på netop denne dag. Og med hvirvelvind tænker jeg ikke på let efterårsbrise som rammer ansigtet. men der imod på en afrikansk hvirvelvind som lagde verden ned på netop denne dag.

Eliud Kipchoge satte på denne dag den uofficielle verdensrekord på marathon distancen. Han var den første løber i verden nogensind til at komme under de 2 timer. En fuldstændig vanvittig præstation. Vi kan ikke love dig en tid under 2 timer, men har du mod på at prøve marathon distancen af, så har vi masser af gratis løbeprogrammer til maraton her.

Men hvad tilskuere og andre folk måske ikke lagde mærke til ved første øjekast, var det mediestunt som Nike valgte til netop denne dag. De havde udstyret Eliud Kipchoge med en prototype af deres aller nyeste løbesko. Den længe ventede afløser for Nike VaporFly Next% som verdenen allerede kendte til.
Da euroforien omkring den flotte tid havde lagt sig, så begyndte eksperter og andet godtfolk at evaluere på dette. Og hvad er løberens vigtigste redskab? Ja det er vel nok hans løbesko. Og her blev alle overraskede over hvad de så. Sådan fødtes Nike AlphaFly NEXT%

Herfra vil opmærksomheden omkring denne løbesko ingen ende tage. Den lagde i løber-kredse simpelthen Internettet ned.

Det viste sig forholdsvis hurtigt at netop denne løbesko fra Nike ville revolutionere løbeverdenen, ikke bare med den fysiske formåen, men også på skrivebordet.

 

Alle taler om Nike Air Zoom AlphaFly NEXT%

Alle begyndte lige pludselig at tale om Nike Air Zoom AlphaFly NEXT%. Hvad det var for en løbesko og hvad det var der gjorde den så unik og hurtig. Hvad er det for en sko, hvad kan den, og hvem mon får råd til at købe den.

Nike Alphafly NEXT balancere på det ulovlige

Den udgave som Eliud Kipchoge rev den østrigske asfalt op med i Oktober 2019 var en prototype fra Nike. Det er slået fast. Men hvad der er mere spændende, er at netop det faktum skabte grundlag for en ændring i loven omkring konkurrence løbesko.
Blandt andet må man pr. 31/1 2020 (der blev de nye regler omkring løbesko vedtaget) ikke længere løbe officielle konkurrencer i prototyper. Altså må en udøver på den måde ikke kunne opleve en fordel i forhold til andre. Skoen skal have været tilgængelig for alle i minimum 4 måneder. Derudover er der tilføjet regler omkring “hjælpe-plader i eksempelvis carbon” i sålen. Der må max. være 1 stk. og så må mellemsålen ikke overstige 40mm. men det kan du læse meget mere om i vores artikel om ulovlige løbesko her.

 

Det her bør du bemærke ved Nike Air Zoom Alphafly NEXT

En juni-dag i år 2020. Dagen hvor jeg modtog mit eksemplar af Nike AlphaFly. Virkelig en surrealistisk følelse med denne Nike løbesko. Har aldrig, i mine rigtig mange år i barnchen, haft med en løbesko som har været så hypet. Aldrig har der været skrevet og talt så meget om en sko, allerede inden den blev lanceret (I DK)
Vi har i denne her artikel, naturligvis tænkt os at vende hver en lille ting i skoen, dens formåen og dens opbygning. Men der er et par ting vi alligevel gerne vil fremhæve.

Det kommer meget naturligt til for undertegnet at blive til en sammenligning op mod Alphafly’s forgænger. Nike Vaporfly NEXT var for mig den første øjenåbner i forhold til ZoomX mellemsålen, og nu kommer Nike AlphaFly og tager over. Alphafly har så en helt anden historie med sig, og har gennemgået så meget mere hype inden den kom frem end sin forgænger, men det er en anden historie.

Men tager du et kig på mellemsålen. Så skal du helt sikkert bemærke den vel nok mest markante forskel på de 2 sko. Der er i Nike Alphafly bygget en synlig Zoom Air pude ind i sålen. En opbygning der er tiltænkt at give brugeren endnu mere respontivitet. Og det virker. Kombinationen af denne nye feature og så den allerede bekræftede og veldokumenterede ZoomX mellemsål. Det gør altså et eller andet godt.

Jeg synes også du skal tage et kig på overdelen. Der vil du hurtig opdage at der i Nike Alphafly er en stor forskel, i forhold til VaporFly. Nike har lanceret deres Atomknit overdel til Alphafly, og er gået væk fra den plastic-ligende VaporWeave overdel. Ikke at VaporWeave var dårligt hvis du spørger mig. Men Atomknit i AlphaFly er bare mere alig deres meget respelterede Flyknit. Faktisk er Atomknit en videreudvikling af dette. Der er Flyknit materiale der er lavet ekstra behandling på, således at det er spændt endnu mere ud, og det er blevet dampet. Det har man gjort for, til dels at holde vægten så lav som mulig, men også bevare den her høje åndbarhed, den gode pasform og til sidst opnå mindst mulig vand/fugt absorbering.

Du bestemmer naturligvis selv, men hvis du læser resten af artiklen, så får du alle tænkelige ting omkring Nike AlphaFly af vide.

 

nike alphafly løbesko

 

 

Facts omkring Nike Air Zoom Alphafly Next

Selvom vi endnu ikke har været så heldige at have haft Nike AlphaFly i hænderne og på vores fødder, så er der allerede nu en del fact omkring Nike Alphafly som er kendt. Dem giver vi dig her:

 

Must know about Alphafly

 • Løbestil: Neutral
 • Pasform: Almindelig
 • Underlag: Hårdt underlag
 • Pris: 2.449,-

Nice to know about Alphafly

 • ZoomX skum
 • Atomkit overdel
 • Carbon plade i sål
 • Air Zoom i forfoden

Fun to know about Alphafly

 • Vægt: 231 gram (44)
 • Drop: 4 mm
 • Breaking2 shoe
 • Samlet sålhøjde 39.5mm

Aldrig har vi vist så meget om en løbesko, uden at have set eller mærket den. Men alligevel bliver det crazy at modtage skoen.

 

Un-boxing Nike Zoom AlphaFly Next

I nedenstående video kan du og høre hvad vi tænkte, da vi efter mange måneders ventetid, langt om længe fik Nike AlphaFly i hænderne for første gang. En løbesko der har været ventet i så lang tid, og har fået så meget omtale.

Ved første øjekast og første fornemmelse af skoen, der virker den meget alig sin foregænger Nike VaporFly NEXT. En meget ambivalent følelse at pakke skoen ud. Den ligner faktisk en tung løbesko, men når du griber fat i den, så vejer den ingenting. Find vægten længere nede i artiklen, eller i vores fulde video-review.

Der var selvfølgelig et par væsentlige ændringer som skulle tjekkes ud som noget af det første. Bl.a. den nye overdel i Atomknit, som ertstter VaporWeave. Den synlig integrerede Zoom Air i sålen. Og så glædede jeg mig personligt til at mærke hårdheden på ydersålen, da det nok var den manglende holdbarhed i Nike Vaporfly som skuffede mig aller mest.

UN-BOXING NIKE ALPHAFLY VIDEO:

 

Første løbetur i Nike Air AlphaFly NEXT

Der gik præcis 27minutter fra jeg var kommet hjem med skoen, til jeg satte igang på første løbetur i Nike AlphaFly. Dertil skal siges, at der på de 27 minutter også er skudt en un-boxing video.
Men Nike Air Zoom Alphafly er en af de løbesko, som havde det sneet, regnet, blæst eller alle 3 ting på en gang, så var jeg røget i den og løbet. Havde virkelig glædet mig som et lille barn. Også med henblik på at Nike VaporFly NEXT havde gjort så meget godt for mig.

Det her er måske en lidt pinlig ting, men ikke desto mindre kan og bør du være opmærksom på det. Der var lige 2 minutter hvor jeg tænkte, ej den her sko får jeg aldrig glæde af! Jeg måtte i en alder af 38 år have min kone til at hjælpe mig med at tage mine Nike Alphafly på. En kombination af et meget snævert indstep og nogle for tykke sokker, 22 graders varme og varme fødder der lige havde tøffet rundt i fodboldstøvler til træning med et sæt U8 drenge. Det var ikke en fin kombination. Tror ikke jeg lyver når jeg skriver at det tog mig 3-4 min pr sko at få dem på, og måtte skifte sokker 3 gange. Så når og hvis du køber Nike AlphaFly, så skal du være klar på skoen har et snævert indstep. Til gengæld sidder den bare super godt, når du så endelig har fået kringet den på dine fødder.

Første løbetur var planlagt til at være en 8 kilometers tur, fra mit hjem og ud til vandet. Så ville jeg derude fra køre med familien hjem. Det kom ikke helt til at holde stik. Kilometerantallet holdte næsten stik, men resten af planen smuldrede. Jeg skal ikke sige om det er euroforien over endelig at kunne modtage mine Nike Alphafly, eller det rent faktisk bare var det sidste nyk der støttede op omkring den træning de foregående 2 måneder havde udøvet. Min første løbetur endte ud i den bedste tid på 5 kilometer, som jeg har løbet i 4 år! Meget overraskende. Var faktisk “kun” 30 sekunder fra min all-time PR på 5 kilometer. Det var lidt en crazy oplevelse, for havde slet ikke denne plan i tankerne, og første kilometer indikerede slet ikke at det skulle lykkes. Men de sidste 4 kilometer var virkelig hurtige. De sidste ca. 2.5 kilometer på dagens løbetur (ud til stranden) blev brugt på nedkøling. Men selv der havde man næsten en fornemmelse af at det gik for stærkt i Nike AlphaFly.

 

første løbetur i Nike alphafly

 

Nike AlphaFly Next er svær at beskrive. Man skulle på første løbetur lige som det første vænne sig til den meget høje mellemsål. Er du fra halvfemserne, så kender du buffalo støvlen. kan forestille mig det er lidt henad den fornemmelse jeg havde (har aldrig ejet et par buffalo støvler, trods alt)
Jeg opdagede også meget hurtigt at den nye overdel var rigtig fin. Den sidder godt, den giver fødderne lov til at arbejde, og så er der super god udluftning i den. Lige på min første løbetur var det helt perfekt, der blev givet gas, og det var varmt.

Det er voldsom spektakulært at løbe i Nike Alphafly. Der er så meget fremdrift i den løbesko, at man sagtens kan sætte sig ind i hvordan Eluid Kipchoge satte sin fantomtid i Wien i Oktober. Ikke at jeg på nogen måde er til sammenligning i den kaliber. Men har bare svært ved at forklare den følelse skoen giver når du løber. Jeg får så meget returenergi + fremdrift, at skoen nærmest løber af sig selv. Så kan vist roligt konkludere at første løbetur for mit vedkommende i Nike Alphafly Next var en oplevelse, måske en oplevelse for livet. Hvem ved, måske kommer der ikke noget der ligner den her?

BOUNCE-EFFEKT I NIKE ALPHAFLY VIDEO:

 

Holdbarhed i Nike Zoom AlphaFly

Et punkt som i skrivende stund har et standpunkt. Det kan være der kommer et nyt. For har ikke løbet 5-600 kilometer i skoen da anmeldelsen blev lavet, så kan faktisk ikke helt vurdere den reelle holdbarhed i Nike AlphaFly NEXT på daværende tidspunkt. Hvis der er noget at berette, så find opdateringer længere nede i dette afsnit.

Men grunden til at jeg alligevel tager punktet med. Det er fordi at dens forgænger Nike VaporFly NEXT havde et issue omkring holdbarhed hvis du spørger mig. Du kan finde link til anmeldelsen af skoen i denne artikel. Men i korte træk, så handler det om at jeg efter små 400 kilometer i skoen, stort set allerede har slidt igennem ydersålen.? Og det skal siges at det udelukkende er ved løb på anbefalet underlag. Så siger det lige en gang til. Nike Vaporfly, og Nike AlphaFly NEXT, det er udelukkende en løbesko du bruger til konkurrencer og til dine tempo-træningspas.
Men lad os lege med tanken om at jeg havde løbet ca. 420 kilometer i skoen da sålen brød op. Det svarer til 10x marathon distancer. Prisen på Nike VaporFly NEXT er 2.249,- Altså ville jeg, ved udelukkende at bruge den til mine 10 marathon, påregne en ekstra udgift pr løb på 225,-

 

Valg af størrelse i Nike AlphaFly

Havde jeg kunne, så havde jeg købt den størrelse jeg plejer. Men nu forholder det sig sådan, at der var så meget rift om skoene, at jeg måtte acceptere at gå en størrelse op. Så jeg har faktisk i mine Nike Alphafly NEXT løber i str. 44, som svarer til 28cm. Normalt bruger jeg str. 43, svarende til 27.5 centimeter. Når jeg kigger på mine sko i str. 44, så ville jeg godt kunne have løbet i 43, hvilket for mig til at sige, at størrelsen er almindelig i NIke AlphaFly.
Men jeg vil samtidig gerne knytte en kommentar til. Måske har du allerede set min video hvor jeg nævner det. Og ved jo reelt set ikke om der er forskel på den del af skoen i forhold til størrelse. Men hvis indsteppet havde været mindre i 43, så er jeg glad for at jeg fik en str. 44. For det er som sagt på med tålmodigheds-hatten når du skal have dine Nike AlphaFly NEXT på fødderne. Det skal du være beredt på.

Du er også meget velkommen til at bruge vores størrelsesguide

 

Fordele og ulemper

Vi har listet fordele og ulemper op ved Nike Alphafly. Listen er på ingen måde udtømmende, men jeg har blot taget dem jeg synes der var mest oplagte.

 

Fordele

Vægten

Mine Nike AlphaFly NEXT vejer 231 gram i str. 44. Og alt taget i betragtning, så er det bare, med den mega høje komfort som der er i skoen, en meget lav vægt. Og hvem kan ikke lide lette løbesko, som samtidig har vanvittig støddæmpning og høj komfort.

Hastigheden

Den her løbesko kan et eller andet med tempo og hastighed. Også en smule bedre end sin forgænger Nike VaporFly NEXT. Min første tur i skoen resulterede i den bedste tid på 5 kilometer indenfor 4 år. Hastigheden i skoen er en kombination af mange elementer. Både den store returenergi som du får fra ZoomX skummet, men også det faktum at kulfiberpladen i skoen er blevet mere stiv, og tilpasset den enkelte sko/størrelse

Pasformen

Jeg elsker for det første at man stort set ikke kan mærke man har skoen på. Men generelt set, så synes jeg bare skoen har en rigtig god pasform. Det skyldes måske de meget lette materialer. Der er ikke så meget der kan genere rundt omkring på skoen.

Overdelen

Jeg kan sagtens leve med at overdelen på min løbesko ikke er vandtæt. Vægtmæssigt er der nok ikke den store forskel på VaporWeave og Atomknit. Men fordelen ved Atomknit er helt sikkert at den er mere luftig. Du kan få mere ventilation omkring dine fødder.

Ulemper

Indsteppet

Jeg skal kæmpe lidt hver gang. Jeg ved selvfølgelig godt det er fordi skoen skal have en god pasform. Men det snævre indstep genere mig alligevel en del. Der er ikke meget plads til at få fødderne ned i skoen.

Prisen

Jeg ved godt jeg plejer at skrive at prisen er relativ. Men lige meget hvad, så er lige under 2500,- fand.. mange penge for en løbesko. Det var en noget surrealistisk oplevelse, da jeg i forbindelse med denne test sad med både Alphafly og Vaporfly i hænderne. Der var løbesko for i underkanten af 5000,- For de penge kunne man købe en funktionel bil.

Holdbarheden

Lige meget hvordan og hvorledes, så er Nike AlphaFly NEXT en skrøbelig løbesko. Både den meget fine overdel og den meget bløde ZoomX mellemsål er mega skrøbelige. Overdelen skal på ingen tænkelig måde i nærheden af spidse genstande, for så har du revet hul i den meget forfinede Flyknit overdel (Kaldet Atomknit) Den bløde ZoomX mellemsål giver måske nok verdens bedste

Overdelen

Har han ikke lavet en fejl, tænker du nok? Men nej, jeg ved godt, at jeg også har overdelen med under fordele. Men overdelen har også en ulempe. Den er ultra skrøbelig, grundet sin forfinede Flyknit opbygning. Min vurdering er at VaporWeave som var på VaporFly, den er noget mere holdbar end Atomknit.


 

Nike AlphaFly NEXT er skabt til rekorder

Hvis du spørger mig, så siger jeg at den her løbesko er skabt til rekorder. Ikke kun for Eluid Kipchoge, som jo bekendt satte uofficiel verdensrekord i skoen. Nej jeg mener at arbejder du intens på at forbedre din egen PR på eventuelt 5-10- eller halvmarathondistancen, så er Nike Alphafly NEXT skoen du skal bruge til forsøget.
Som jeg før har været inde på, så satte jeg bedste tid i 4 år på min 5km, og det var uden at det var et planlagt forsøg. Men derud over så er der bare mere fart i de her løbesko, end der er i alle mulige andre løbesko. For en almindelige løbetur på 6-7- eller 10 kilometer, som jeg normalt ville tage med en kilometertid på 4:30 pr. kilometer. I Nike AlphaFly NEXT er vi nede på tider mellem 4:15 og 4:20 pr kilometer. Vel og mærke uden jeg føler jeg gør noget selv for at løbe hurtigere.

NIKE ALPHAFLY | VERDENS HURTIGSTE LØBESKO VIDEO:

 

Nike Alphafly Next% vs. Nike Vaporfly NEXT%

Der er nogle ligheder blandt de 2 sko, og så er der nogle ret så markante forskelle. Vi har ikke finpudset forskellene ned til aller mindste detalje her, men blot fremhævet de mest synlige og de mest brugbare.

Overdelen:
Der er en ret stor forskel på overdelen i de to sko. Det er slut med den her “plastic-agtige” overdel som du kender fra VaporFly NEXT (kaldet VaporWeave) Ikke at det var en dårlig overdel, nærmest tvært imod. Jeg skal være den første til at indrømme at jeg tog fejl af den, og stemplede den som værende plastic-agtig. men jeg tog fejl. Læs mere om det i vores anmeldelse af Nike VaporFly NEXT her.
Overdelen i Nike AlphaFly er en anelse anderledes. Kan man kalde det en Flyknit overdel på steroider? Næppe, men det gør jeg. Faktisk er det lidt forkert, for overdelen er ikke blevet fyldigere eller stærkere. men AtomKnit overdelen er en udbygning af den velkendte Flyknit overdel. AtomKnit er bare strukket længere ud og dampet. Det er en især en forbedring i åndbarheden, men også i dens evne til at mindske væskeoptag.

Mellemsålen:
Hvor mellemsålen i Nike Vaporfly Next bestod af ZoomX skum udelukkende, og så en indbygget kulfiberplade, så vil du opleve at mellemsålen på Nike AlphaFly er anderledes. Der er stadig masser af ZoomX skum i mellemsålen og kulfiberpladen (med opdateringer – læs mere længere nede) er der stadig. Faktisk indeholder AlphaFly mere ZoomX end vaporfly havde i sig, men det rigtig sjove sker i de to Zoom Air kapsler som er i skoens forfod. De bistår den primære forskel i mellemsålen på de to sko.

Kulfiberpladen:
Der er en opdatering i forhold til den carbon eller kulfiberplade som er brugt i skoen., I Nike VaporFly var det en og samme carbonplade der blev brugt uanset størrelse på skoen.
I Nike Alphafly er tilgangen at hver størrelse har sin egen unikke carbonplade. Så bliver skoen mere individuel, og du opnår en mere individuel præstation. Det giver en mere fleksibel sål i de mindre størrelser, og en mere stiv sål i de større størrelser.

 

nike alphafly vs nike vaporfly

 

 

Analysedel 1: Hvem bør løbe i Nike Alphafly Next

Min analysedel nummer 1 tager udgangspunkt i hvem der kan og hvem der bør løbe i Nike AlphaFly NEXT. Jeg vurdere løbeskoen ud fra forskellige parametre, og kommer med mit bud på hvad skoen indeholder.

Hvilken løbestil

Set fra min stol så kan man sagtens tale om løbestil hvis man vil. Men i sko som Nike Alphafly og Nike Vaporfly NEXT, der synes jeg ærligt ikke det giver mening. Nike Alphafly NEXT er som udgangspunkt en løbesko til den neutrale løber, da der pr definition ikke findes nogen decideret pronationskile i skoen. Men det med pronationskiler eller ej. Det er ikke en uddøende race, men det er sådan en smule “last year” Der findes stadig bunkevis af løbere der bruger og har bedst af at løbe i sko med pronationskiler, for det har de gjort i mange år. Men i de nyere designs og de nyere løbesko, der er man blevet bedre til at bygge støttens ind i skoen, og ellers så lægger man skoene op til at kroppen selv skal regulere. Du har sikkert hørt om Natural Running.
Et andet synspunkt man kunne tænke lidt over ved lige netop Nike AlphaFly. Det er om det er så vigtigt at gå op i løbestilen når det kommer til en konkurrence løbesko.

Når alt det er sagt, så synes jeg overhovedet ikke jeg mærker nogle problemer i forhold til støtte i skoen. Og det skal siges at jeg selv bevæger mig et sted mellem moderat og kraftig overpronation, hvis vi nu endelig skal snakke om det. Så jeg tror slet ikke det er et issue for langt de fleste løbere. ZoomX skummet og opbygningen af sålen, er fremstillet på en sådan måde, at der er masser af støtte til foden/underbenet.

Pasform

Hvordan kan man beskrive en pasform, hvis man ikke mærker man har skoen på? Ej spøg til side, men det er sådan jeg tænker. Du mærker nærmest ikke at du har Nike AlphaFly NEXT på fødderne. Det skyldes naturligvis den lave vægt, men også det meget smidige og lette Atomknit i overdelen. Vi har tidligere omtalt at den er svær at komme ned i. Så indsteppet på skoen er småt, og der skal du være beredt på at kæmpe lidt for at komme i skoen. Når jeg tager mine AlphaFly på, så kan jeg mærke at skoen er smal i midtfoden, og jeg kan faktisk mærke kanten af indlægssålen. Men sjovt nok er der ikke noget at mærke når jeg løber afsted.
Hælen er fast og med tæt pasform. Det er og mere eller mindre et must at hælen sidder fast. Især når man tager i betragtning hvor lidt fasthed , der er i resten af overdelen.

 • Størrelse: Almindelig
 • Hæl: Tæt pasform
 • Midtfod: Smal
 • Forfod: Almindelig pasform
 • Skosnude: Rummelig
 • Svangstruktur: lav

 

nike alphafly kant i sål

 

Underlag og konditioner

Du skal efter min bedste overbevisning holde dig til hårde underlag. Faktisk ville jeg normalt også kalde en skovsti som du kender den i en almindelig skov for godkendt. Men lige præcis med Nike AlphaFly NEXT, der ville jeg selv være påpasselig. Har i skrivende stund ikke hørt om det endnu, men den Air Zoom pude som er placeret i forfoden. Den synes jeg ser skrøbelig ud i forhold til møde med skarpe sten eller andre genstande.
Skoen er fremstillet til ikke at absorbere særlig meget vand. Den tynde Atomknit overdel suger ikke særlig meget fugt. Så de kan naturligvis godt løbe i vand og regnvand. Dog synes jeg personligt, at slidsålen bliver en smule glattere i vådt føre (på glatte overflader – ikke almindeligt ru asfalt)

 

air pude i nike alphafly

 

Prisniveau

Et vanvittigt prisniveau. Endnu mer evanvittigt hvis Nike AlphaFly NEXT udelukkende skal bruges til konkurrencer. Tror ikke der mange løbere der kan sige, uden at grine, at Nike Alphafly NEXT er billig. Det er den ikke. Det er en svine-dyr løbesko. Vejledende udsalgspris på 2.449,-
Men ikke desto mindre så var Nike Alphafly ved lancering i Europa ikke til at komme i nærheden af. Den var udsolgt alle steder. Så ja den er dyr, men den er også interessant. Og så er Nike bare nogle af de bedste i verden til at skabe hype om deres produkter.

Pris er stadig relativt. Den enkelte køber skal holde sit udbytte op mod sin udgift. Personligt synes jeg 2500,- er mange penge. Men jeg synes også det er en fed følelse at løbe i Nike Alphafly NEXT. Og når man som undertegnet er et konkurrence menneske, så er det herligt at vide at udstyret i hvert fald ikke kan være skyld i de manglende forbedringer.

Hvad vejer Nike Pegasus Turbo

Nike Air Zoom AlphaFly NEXT vejer i str. 44 omtrent 231 gram. Så det bør ikke være vægten der tynger dig.
Som jeg er inde på i vores un-boxing video, så synes jeg Nike Alphafly ser helt vild tung ud, da jeg pakker den ud. Men den er det dimentrale modsatte. Ultra let. Der er ufattelig meget sål på skoen. Og det beviser bare hvor revolutionerende ZoomX materialet er. Så meget materiale, med så lav vægt. Det er ganske unikt.

 

nike alphafly vejer lidt

 

Pleje og vedligeholdelse

Plejer at anbefale at det ALTID er en god ide at tage indlægssålen ud af skoen efter hver tur. For på den måde at lade skoen lufte igennem, og minimere risikoen for ophobning af bakterier inde i skoen (det er dem der giver den dårlige lugt) Men det er bare lidt svært, når man på Nike Alpha NEXT slet ikke har muligheden for at tage indlægssålen ud. Hvad der er til grund for dette, det ved jeg ikke. Men du kan stadigvæk godt sætte dine sko til naturlig luftning efter hver løbetur, for på den måde at holde dem friske hele tiden. Én ting du ALDRIG må gøre, det er at smide dem i vaskemaskinen.
Du kan læse vores guide omkring vask og vedligeholdelse af løbesko her.

Drophøjde

Nike AlphaFly NEXT har en drophøjde på 4mm. Så det er faktisk en forholdsvis lav drophøjde som er i skoen. Personligt synes jeg ikke man lægger mærke til det når man løber i skoen.

Drophøjder:
Forfodshøjde: 35mm
Hælhøjde: 39mm

 

Analysedel 2: Tekniske gennemgang af Nike Alphafly NEXT

I analysedel 2, der forsøger jeg at besvare alle de tekniske specifikationer i skoen. Forsøger så vidt det er muligt at forklare så tæt på almindelig dansk som muligt.

Ydersålen

Ydersålen på Nike AlphaFly NEXt er som sin forgænger designet ud fra at give mest greb på de rigtige steder på sålen. Men ligesom sin forgænger, så virker ydersålen/slidsålen meget blød. Det er naturligt når man kigger på skoen som helhed, men i min verden giver det også noget mindre holdbarhed. Hvis jeg tager udgangspunkt i mine Nike Vaporfly, så gik der kun 400km, så var ydersålen slidt igennem på forfoden, og jeg kan med fingrene mærke den kulfiberplade som er i skoen. Jeg er “bange for” at det er det samme på Alphafly.

 

ydersål på nike alphafly

 

Mellemsål

Mellemsålen i Nike AlphaFly NEXT er hjertet i hele skoen. Sålen er bygget op på den revolutionerende ZoomX skum. Et materiale der er super let, men samtidig massivt stødabsorberende. Men måske endnu vigtigere, så formår det her unikke materiale at skabe en kæmpemæssige portion returenergi til dig. Det er en del af den fremdrift du får i skoen.

Mellemsål – Flyplate

Den anden del af mellemsålen i Nike AlphaFly NEXT er kulfiberpladen. Den der har været så meget tale om. Det er anden del af den store fremdrift som du får i skoen. Ved hvert skridt bliver du skudt afsted via denne plade. Opdateringen i Nike Alphafly i forhold til Vaporfly NEXT, er at denne plade nu er tilpasset efter størrelser. Så den er ikke ens i alle størrelser mere. Jo større en størrelse, desto stivere er din kulfiberplade. Det giver en bedre individuel tilpasning til den enkelte løber.
Kulfiberpladen der er i Nike Alphafly hedder “FLYPLATE” Fedt navn hvis jeg skal sige noget. For du føler virkelig du flyver i den her løbesko.

 

carbonplade i nike alphafly

 

Hæl

Hælen er ingenting, og alligevel synes jeg den er alting. Den syner ikke af særlig meget. Men på sin egen enkle måde, der formår Nike at skabe et hælparti der skaber en god stabilitet for hele skoen. Og der skal man tage i betragtning af resten af overdelen, fremefter i skoen, ikke er til meget hjælp i den retning.

Støddæmpning

Er det samme som mellemsålen + ét enkelt element. ZoomX materialet sørger for den helt unikke støddæmpning. Se eventuelt vores video omkring bounce effekt i skoen – findes tidligere i artiklen.
Men man skal bestemt ikke vurdere effekten af de 2x Air Zoom puder der er tilført på Nike Alphafly NEXT. De spiller unikt sammen med resten af mellemsålen, og skaber endnu mere blødhed.

 

blødhed i nike alphafly
zoomX i nike alphafly

 

Forfod

Det hele er egentlig meget enkelt når jeg tænker over det. Meget af det jeg beskriver i det her afsnit, det slår tilbage på enten ZoomX eller Flyplate. Og sådan er det også med forfoden. Især kulfiberpladen er en fantastisk del af forfoden på skoen. Du får et vanvittigt flex, og bliver skudt afsted i næste skridt.
Pasformen i forfoden er overraskende “loose” når du først er kommet ned i skoen. Jeg synes faktisk ikke Atomknit overdelen sidder så tæt som man kunne have forventet.

Overdel

Nike Flyknit er en luksus overdel. Nike Atomknit er en forfinet udgave af denne. Det er stadigvæk den her strikkede overdel, som ingenting vejer og som sidder rigtig fint på foden. Atomknit er i forhold til Flyknit, strukket mere ud, så den bliver tyndere, den bliver mere luftig og så optar den væsentlig mindre fugt. Ulempen ved Atomknit er helt sikkert dens holdbarhed. Det er en forholdsvis skrøbelig overdel.

 

overdel i nike alphafly

 

Sammenligninger til Nike Alphafly NEXT

Det nemmeste punkt for mig. For der findes kun én sko jeg til nøds kan skrive som lignende model. Dens forgænger Nike VaporFly NEXT. Og ellers findes der endnu ikke alternativer i samme kaliber på markedet.
Ved at flere af de andre løbebrands i skrivende stund arbejder med deres udgaver af “carbon-plade-løbesko” Personligt glæder jeg mig meget til at se hvad det ender ud i. Er der overhovedet nogle der kan blive en reel udfordrer til Nike? Og er Nike så ikke bare igang med noget nyt, når de andre når dertil?

Opsummering

Det her afsnit kunne blive alen langt, eller forholdsvis kort. Jeg holder mig til den korte version. Hvis du har fulgt med, og måske har du læst hele denne anmeldelse og hele vores anmeldelse af VaporFly. Så er du nok ikke i tvivl om at jeg er tilfreds med skoene og deres koncept. Knap så glad for deres holdbarhed, men elsker deres effekt.
Så en kort opsummering går på at jeg er tilfreds. Meget tilfreds. Og jeg kan ikke se hvem der skal vælte Nike ned af den her trone foreløbigt!

Prissammenligning på Nike AlphaFly NEXT

Hvilken af vores partnere (webshops) har lige nu den bedste pris på skoen. Vi holder øje med priserne for dig.

 

Forhandler Leveringstid Land Pris inkl. levering Til butik
 

Nike Air Zoom Alphafly NEXT har stiftet familie

Nike AlphaFly NEXT er moderskibet. Men efter moderskibet kommer der andre familiemedlemmer. Det er af gode grunde også løbesko som vi endnu ikke har haft fornøjelsen af at mærke på eller løbe i.

Nike Tempo NEXT%
Er den af de to løbesko der ligner mest i udseende.

Nike Tempo NEXT% Flyease
Har en lidt spøjs opbygning når man kigger på den udefra.

Fælles for begge de her to “take downs” er at ingen af dem har en indbygget kulfiberplade i sålen.

Vidste du at: Nike Tempo NEXT% ikke må bruges til officielle konkurrencer, da mellemsålen overgår de tilladte 40mm

 

Nike er markedsledende indenfor konkurrence løbesko

Om man vil det eller ej, så er Nike bare førende i øjeblikket når det kommer til konkurrence løbesko. Der findes nogle ret vilde billeder og stastistikker der viser hvor mange der egentlig deltog i konkurrencer verden over i 2019, iført Nike VaporFly NEXT. Så lige nu er de i hvert fald ét skridt foran alle andre, hvis ikke tre skridt.
Men tænker ikke at alle de andre brands bare sådan lige giver op. Derfor bliver det spændende at se hvad de kommer med. Man kan i hvert fald ikke sige andet, end de har haft rig mulighed for at undersøge hvad de er oppe imod, og hvad de skal slå. Der er lang vej op til toppen af skamlen for de andre brands, men konkurrence er sundt, og det bliver alle kun bedre af. Og i sidste ende kommer det løberne til gode, og det er en dejlig udvikling.

 

Du køber Nike AlphaFly NEXT hvis du elsker masser af returenergi og fremdrift

Du køber Nike AlphaFly NEXT hvis du vil være en af få, der har løbet i verdens hurtigste løbesko.

Nike AlphaFly NEXT er din løbesko hvis du bare elsker masser af blødhed og stort set ingen vægt.

Er du på jagt efter en allround løbesko, så køber du IKKE Nike AlphaFly NEXT. Det er udelukkende en konkurrence og tempo løbesko.