Det søger løberne efter – Dummy-guide til løb

løbernes søgninger

“Dummy guide” til løberne anno 2015/16 – De mest efterspurgte ting

Vi har lavet denne her liste med svar på nogle af de mest relevante spørgsmål i forbindelse med løbesko, eller køb af løbesko. Vi har været lidt frække at kalde det en “dummy guide” Det er helt klart ment med alt den kærlighed som det overhovedet kan bære, for der er bestemt ikke noget “dummy” over den.
Vi hos Iloebesko.dk synes det kunne være sjovt at lave denne liste, da data fra bl.a. vores egen database, men bestemt også Google viser søgetendenser i forbindelse med løb. Og når der søges på konkrete ting, og det viser sig at være gentagne gange, så er vi sikre på at der er behov bl.a. løbere. Det er jo ikke alle der ved hvor langt et par løbesko holder? Eller måske hvad en hællanding er?
Nogle af de svar finder du nedenstående, og andre finder du helt sikkert rundt omkring her på siden.

Hvor store skal løbesko være?

Det er en genganger af de store i datamængden. Hvor meget plads skal jeg have i mine løbesko?, eller hvor store skal jeg købe mine løbesko? Der er et utal af forskellige søgetermer der går i retning af at mange er i tvivl omkring størrelsen på løbesko. Og det er hvis du spørger mig forståeligt nok. For det første er der det faktum at man gerne vil vide hvor meget plads der skal være i snuden på et par løbesko, og når man så er kommet frem til en løsning der, så er der lige det at stort set alle løbebrands kører hver deres størrelses show. Så det er med fuld forståelighed herfra at folk søger i disse termer på nettet.

Du kan starte med at kigge på vores løbesko størrelsestabeller HER – eller du kan besøge vores størrelsesberegner til løbesko her

Men der findes rent faktisk ikke et konkret svar på hvordan løbesko skal sidde eller passe. Det er 110% individuelt. Det er nemt at skrive, men ikke desto mindre er det sådan. Jeg har set, prøvet og guidet mange igennem køb af løbesko igennem årerne, og tro mig, der er nogle gange hvor man korser sig og tænker det kan ikke være rigtigt det der. Men som sagt det er meget individuelt hvor meget plads i løbeskoen den enkelte løber ønsker.

Jeg vil gerne give dig et par fif og hints til hvad og hvordan du kan vurdere om der er for meget eller for lidt plads i dine løbesko. Men husk, det er reglen som bekræfter undtagelsen.

– Hvor meget plads i snuden på en løbesko? SVAR ca. 1/2 cm
Husk, har du for meget plads i dine løbesko, så kan du komme til at glide rundt i skoen, og det kan give dig en ganske forfærdelig løbetur. Jeg vil næsten hellere sige, hellere en lille tand for lille end en lille tand for stor.

NOTE: Dine fødder hæver næsten altid når de bliver varme – husk at beregne plads til det.

Vidste du at: Løb er for alle, og det er en billig sportsgren. Det koster kun 54,- om ugen Læs mere her om regnestykket

Hvad er pronation løbesko?

Et af livets store spørgsmål – og alligevel er der mange der ikke ved det. Eller bare vælger at se højt og flot på det, mere om det længere nede i denne artikel. Men der findes 3 hovedbegreber når vi snakker løb og løbe-afvikling. Der er pronation en af dem.

Pronation = du hælder indad i afvikling

Neutral = Du afvikler ligefrem

Subination = Du afvikler ud af – og tillykke med det hvis du gør, for så er du på en lille måde unik. Der er ikke særlig mange der gør det. DER ER MANGE DER TROR AT DE GØR, for når man kigger på sin løbesko, og dens slidtage på sålen, så oplever man rigtig mange gange at det mest slidte stykke på hælen er på ydersiden. Men det betyder altså ikke at du er subinations løber. Det er bare her du i rigtig mange tilfælde starter din afvikling.

Hvordan vælger jeg løbesko

Se, lyt og mærk dine fødder. Lad dig ikke altid forblinde af en smart sælger. Går du i en special løbebutik, så ved sælgerne helt klart hvad de taler om. Men i dagens DK kan du (desværre) godt rende ind i en sælger i en sportsforretning der ikke specifikt er uddannet og specialiseret i løbesko, og det er her jeg mener du skal passe på. For dem går det i de mest fæle tilfælde (det er ganske få, det ved jeg godt) kun ud på at sælge op i pris. Og du må aldrig lade dig vildlede af pris.
Du skal finde en løbesko der sidder godt på foden, og som du føler dig rigtig godt tilpas i. Så er der selvfølgelig hele problematikken eller udfordringen omkring løbestilen – der kan du blive klogere HER – Men der skal du selvfølgelig nok være opmærksom. Jeg kender løbere der går meget op i deres løbestil, og køber sko 100% efter den, men kender også løbere der bare springer ud i det, og løber i de sko de synes sidder bedst. Og det er vel og mærke med succes. Så lyt til dig selv, og sæt dig måske lidt ind i begreberne inden du entrere en forretning. De grundlæggnde elementer kan du helt sikkert finde i vores database. Der er både løbeartikler og løbeværktøjer

Se vores videns database her
– Find alle vores beregnere og løbeværktøjer her.

Vidste du at: Løb nok er den største sportsgren i Danmark når det kommer til stykket - bare ikke hvis du måler på medlemmer i løbeklubberne.

Må jeg vaske mine løbesko

Jep, det må du gerne hvis du spørger mig – bare ikke i din vaskemaskine. Der er rigtig mange der gør det, og der er sikkert også masser af gange hvor det går godt. Masser af de nyere vaskemaskiner har jo en masse fancy programmer der kan løse den sag. men jeg ville aldrig gøre det (igen) Jeg har en gang dummet mig med at smide mine (yndlings) løbesko i vaskemaskinen, og det jeg fik ud af maskinen var et par yndlings løbesko, nu bare i en mere bøjet version. Bevares de var rene, men de var så også lige til at kyle i skraldespanden. Materialerne havde simpelthen fået for meget varme, og så risikere du at limen slipper, eller materialerne trækker sig sammen.
Så ingen vaskemaskine – men du kan sagtens vaske dine løbesko eller skylle dem op i hånden, og på den måde få vasket bakterier m.m. ud af skoen. Lille tip, pil gerne indlægssålen ud og vask den separat, det er den der er den store synder (lugt og bakterier)

Hvor tæt skal en løbesko sidde

En ting der læner sig rigtig meget op af det der tidligere i artiklen var med rigtig størrelse på løbesko. Men alligevel er der nogle der søger viden omkring hvor tæt en løbesko skal sidde på foden. Igen, hellere lidt for tæt, end at du løber rundt i plasticpose. Det er dog vigtigt at du ikke køber den for SMAIL, den må gerne sidde tæt, men ikke være for smal. Der er en forskel. Når en løbesko er for smal, så er der ikke plads til din fod inde i løbeskoen og på indersålen. En tætsiddende løbesko er tætsiddende i overdelen, men der er plads indvendig i skoen til hele din fod i bredden. Forstået på den måde at du kan opleve virkelig kedelige gener hvis du supper/skøjter rundt i skoen.
Personligt kan jeg godt lide en middelpasform i mine løbesko. Det vil sige at jeg ikke er til at min løbesko skal sidde fuldstændig tight på min fod, så føler jeg at mine fødder ikke kan ånde og præstere. Men det er ligesom med størrelsen/længden. Det er mega individuelt hvad man er til.

Hvor lang tid holder en løbesko

Kommer n på hvordan du behandler og vedligeholder dem. Bum. Nej så simpelt er det nok ikke, og derfor kan du heller ikke sige med sikkerhed at et par løbesko holder 1000km – for det er det bestemt ikke alle der gør. Der er mange der kan gøre det, men der er også nogle der holder væsentlig mindre.
Der var engang en lille husregel der hed 1km pr. krone (vejledende udsalg) Men den synes jeg egentlig også er ved at værre sådan lidt passé. Materialer og optimering af vægt gør kun at materialerne bliver dyrere, men mange gange bliver materialerne så også mere skrøbelige. Så det er tovtrækkeri. Skoene bliver måske dyrere, men jeg synes tendensen viser at de bliver mindre holdbare. Skal skynde mig at sige at det selvfølgelig ikke er generelt, men håber du kan følge mig i den betragtning, at bare fordi materialerne bliver dyrere, så er det langt fra sikkert at de bliver mere holdbare.

Hvordan binder man en løbesko

IN-DI-VI-DU-ELT – kort sagt. Der findes masser af metoder til hvordan du vil snøre dine løbesko, eller hvordan de i bund og grund skal sidde. For nogle ønsker de sidder stramt, andre mener de godt må sidde lidt mere loose. Vi har tidligere lavet en guide til forskellige muligheder for snørring af løbesko:

Du finder vores infografik og guide til snørring af løbesko her

Du kan også se dette gode skriv fra Aktiv Træning omkring hvordan du binder dine løbesko

Hvorfor knirker mine løbesko

Af den årsag at din mellemsål i løbeskoen spiller dig et puds. Der kan egentlig være flere forskellige årsager til det, men rigtig man oplever at deres løbesko knirker efter at have stået stille i længere tid (og her snakker vi nok mere end et halvt år) Der er gummielementer i løbeskoene som kan tage skade af at stå stille for længe – lidt ligesom dine dæk til bilen. De kan også blive nærmest ubrugelige hvis du opbevarer dem for længe og forkert.
En anden ting der kan være årsag til mislyd fra dine løbesko, såsom svuppen eller knirken, kan være at materialet i din mellemsål er slidt. Der findes mellemsål materiale, og så mange gange en seperat støddæmpning. Og mellemsålen er et materiale der består af mange m,ange tusinde luftbobler – de komprimeres hver gang du tager et skridt, og når de bliver slidt, så kan der også opstå knirkelyde fra dine løbesko.

Hvorfor lugter mine løbesko?

Simpelt spørgsmål og simpelt svar. Fordi du sveder om tæerne, og har et meget indelukket klima inde i skoene. Ganske simpelt. Om der er noget du kan gøre ved det, ja da. Altså nogle løbesko (inklusiv mine egne) kan jeg aldrig fjerne lugten helt fra – min sved må åbenbart være meget ammuniakholdig eller noget. Men du kan gøre dig selv den tjeneste at lufte dine løbesko udenfor, og meget gerne med indersålerne taget op af. Så får du luftet dem igennem, de får en bedre lugt, men du mindsker faktisk også risikoen for bakteriedannelse inde i løbeskoen – og tro mig, de er fantastisk grobund for sådan noget.

Har jeg brug for flere par løbesko?

Hvordan er der nogle der kan spørge, selvfølgelig har man det, og spørger du mig (ikke mine kone) så er 25 par slet ikke for meget. Spøg til side. Du kan godt have fordele i at lave en løbesko garderobe. Men du skal kun gøre det hvis du bruger skoene efter hensigten. Du kan bl.a. have løbesko til:

– Mængdetræning
– Trail løb
– Tempoløb

Og så vil mange sige at de bruger den mængdetrænings løbesko de har til tempoture – og det kan man sagtens. Det er lidt nørdet at arbejde med lettere løbesko for at skære X antal sekunder af sin tempo løbetur på f.eks. 10km. Men os skal der også være plads til, og tro mig, producenterne elsker os. De spinder gode penge på os der skal have en af hver.
Men du kan sagtens klare dig med mindre.

Har du planer om turere i skoven, så vælg at supplere med en trail løbesko. De er mere robuste, tættere på underlaget, og i det hele taget langt mere rigtige til turen ud og lege med elementerne.

Vidste du at: Når en løber "lander almindeligt på hælen" så lander man cirka med 3x sin egen kropsvægt. Så derfor er der så meget udvikling i støddæmpning og mellemsålen på en løbesko

About the Author:

En passioneret løber der elsker at nørde med både løbesko, og selvfølgelig også alt det fysiologiske omkring det at løbe. Ja, jeg har rigeligt med løbesko, det siger min kone i hvert fald. Men jeg kan altså ikke lade være.....

Skriv en kommentar