Asics Gel støddæmpning – anmeldelse af mellemsålen

Asics Gel er en af de mest legendariske teknologier i løbeverdenen. Støddæmpningen som blev født hos Asics helt tilbage i 1986 er gennem hele sin levetid, næsten 20 år, blevet løbende forbedret og forblevet på toppen. Asics Gel findes i flere af Asics’ mest populære løbesko, og bliver ved med at imponere med sin komfort, holdbarhed og effektive støddæmpning. Herunder kan du finde alt om Asics Gel og se en oversigt over i hvilke løbesko, du kan finde Asics Gel.

asics gel teknologi

 

Fordele og ulemper

Nedenstående har vi highlightet nogle af de mange fordele og ulemper der kan være ved Asics Gel mellemsålen. Listen er bestemt ikke udtømmende, men vi har fremhævet nogle af dem som vi synes er vigtigst.

Længere nede i artiklen/guiden finder du både overblik over de mest populære Asics løbesko med Asics gel mellemsålen, du finder og en personlig anmeldelser, og så har vi naturligvis holdt Asics Gel mellemsålen op mod en af dens konkurrenter, for at finde ud af hvad den virkelig har at byde på.

 

Fordele

Effektiv støddæmpning

Der er ingen tvivl om at Asics Gel er en effektiv støddæmpning. Det er ikke uden grund at den er blevet brugt på den eller vis igennem de sidste 20 år. Teknologien er løbende blevet forbedret, så den hele er markedsledende og så effektiv som mulig.

Komfort

Som en bi-effekt af den kraftige stødabsorbering kommer også en høj grad af komfort med få stød op igennem foden og et behageligt fit omkring foden.

Holdbarhed

Et af de punkter, hvor jeg synes at at Asics Gel virkeligt skiller sig ud fra konkurrenterne. Omkring hårdhed/responsivitet og lign. er der altid personlige præferencer som spiller ind. Holdbarheden er nemmere at måle og her excellerer Asics Gel med en ekstremt lang holdbarhed.

Ulemper

Tung

Selvom Asics Gel også findes i lettere løbesko, bliver stødabsorbering typisk brugt i tungere løbesko med fokus på mængdetræning. Dette gør at jeg ofte forbinder Asics Gel med tungere løbesko, og egentlig også synes at støddæmpningen gør det bedste i de tungere mængdetræningssko.

Brugt for meget

Lidt som en fortsættelse af ovenstående. Jeg har en teori om at Asics er så glade for det kvalitetsstempel som Gel-navnet efterhånden har, at de bruger teknologien i nogle løbesko, hvor det ikke nødvendigvis gør løbeskoen bedre eller hurtigere. Her tænker jeg hovedsageligt på mere konkurrenceorienterede løbesko.


 

Løbesko med Asics Gel

Der findes rigtigt mange løbesko med Asics Gel. Teknologien er en hel essentiel del af Asics løbesko og har været det siden fødslen i 1986. Asics Gel blev skabt for at hjælpe kroppen til at absorbere de mange kræfter og stød, som hvert eneste løbeskridt genererer. En klassiker var født.

asics gel

Herunder finder du en liste over nogle af de mest populære løbesko, som bruger Asics Gel støddæmpning:

Asics Gel Kayano

Asics Gel Kayano bliver af mange opfattet som verdens bedste løbesko. En favorit blandt mange pronerende løbere. Det er en af de mest tekniske løbesko på markedet, hvilket også gør at Asics Gel Kayano kan bruges af mange forskellige type løbere. Det er en mængdetræningssko, som holder til rigtigt mange km. Samtidig hjælper skoen med at holde dig skadesfri, så du kan fokusere på at løbe fremfor at genoptræne. Sidst men ikke mindst så kan du ofte finde Asics billigt på udsalg. Find de bedste tilbud og pris på Asics Gel Kayano her.

Asics Gel Nimbus

En løbesko som hovedsageligt henvender sig til den neutrale løber, der er på udkig efter en træningssko med en holdbarhed og styrke til enormt mange km. Asics Gel Nimbus er en lidt tungere løbesko, spækfyldt med den bedste teknologi, bl.a. denne artikels emne, Asics Gel. Jeg har selv testet Asics Gel Nimbus og var især imponeret over dens komfort, støddæmpning (Asics Gel) og holdbarhed. Er du på udkig efter en neutral løbesko til dine lange træningsture, eksempelvis i forberedelse til marathon, kan jeg stærkt anbefale at tage et kig på Asics Gel Nimbus

Asics Gel Kinsei

Endnu en Asics løbesko, som er spækket med teknologi og Asics Gel Pads i både hæl og forfod. Asics Gel Kinsei er en komfortabel løbesko, som passer til dig med en supinerende eller neutral løbestil. Er du pronerende løber. kan du i stedet vælge Asics Kayano. Det er en tungere løbesko med et højt drop, som henvender sig specielt godt til tungere løbere eller dig, som lander meget på hælen. Læs meget mere om Asics Gel Kinsei i mit review af løbeskoen

Asics Gel Lyte33

En løbesko, som modsat mange af de andre Gel løbesko, der er let, hurtig og med et lavt drop. Jeg vil hovedsageligt anbefale at bruge Asics Gel Lyte33 til hurtigere løbeture med fokus på fart, fart og mere fart.  Det er en god løbesko til dig, som har ambitioner om at prøve kræfter med natural running, da skoens drop bare er 5-6 mm. Jeg er lidt uforstående overfor den store mængde Gel i hælen, til gengæld synes jeg at støddæmpningen i midt- og forfod var exceptionelt god. Læs mere om det og meget mere i min anmeldelse af Asics Gel Lyte33.

Asics Gel Noosa Tri

En løbesko, som udover dens alsidige brug og gode performance, er ekstremt kendt for dens iøjnefaldende og farverige design, der er populært over hele verden. Som du kan læse mere om i min test af Asics Gel Noosa Tri er der en løbesko til triathlon med specifikke features, som øger komforten ved løb i bare tæer og som gør skoene nemmere at tage af og på. Asics Noosa Tri henvender sig hovedsageligt til den neutrale og supinerende løber.

Andre sko med Asics Gel

Der findes mange flere Asics løbesko med den populære Gel teknologi, som har fans over hele verden. Asics er det mest populære løbesko brand i Danmark og Gel teknologien findes i deres aller mest solgte modeller. Vil du have et komplet overblik alle Asics løbesko og hvilke der har en Gel mellemsål, kan du finde en komplet liste over Asics løbesko her.

Hvad er Asics Gel?

Asics Gel støddæmpning åbnede døren til en verden af potentiale for løbere og atletere i alle størrelser, former og niveau. Alle som stræber efter at løbe længere, lege mere og performe mere intensivt kan få noget godt ud af Asics Gel. Takket være komforten og støtten i Asics Gel løbesko, kan alle nu blive løbere og presse dem selv til nye højder og mod nye mål.

Disclaimer: Førnævnte information og nedenstående tekniske information om Asics Gel støddæmpning er hovedsageligt fundet på officielle Asics kanaler, som 100% har et incitament for at snakke godt om Asics Gel teknologien. Længere nede finder du min personlige, og meget subjektive, holdning til løbesko og Asics Gel.

Asics Gel er selve navnet på den støddæmpning, som sidder i flere af de mest populære Asics løbesko. Støddæmpningen er ekstremt effektiv og fungerer basalt set som da den blev opfundet i 80’erne. Teknologien bag Asics støddæmpningen er naturligvis blevet forbedret en masse gange siden, og du kan være helt sikker på altid at få en støddæmpning og teknologi, som er helt up-to-date i Asics løbesko.

Støddæmpningen går ind og reducerer stød op i foden ved landing og afsæt. Dette er med til at minimere risikoen for at du bliver ramt af irriterende skader og kan fokusere på at blive en bedre og mere effektiv løber. Asics Gel sidder i skoens midtsål og er med til at gøre det ekstremt komfortabel af løbe i Asics løbesko. Teknologien og støddæmpningen er blevet brugt i sko til mange forskellige sportsgrene igennem årene, men er specielt gavnlig for løbere, som gentager den samme bevægelse tusindvis af gange på kortere og længere løbeture. Den holdbare støddæmpning går ind og faciliterer en effektiv og komfortabel transition af energi gennem hele fodens løbebevægelse.

Rent praktisk så fungere Asics Gel med et element i hælen og et element i forfoden. Typisk vil begge typer være tilstede i en given løbesko, men det er to separate dele af løbeskoen. Det er også muligt at finde løbesko, hvor der kun er Gel i enten hæl eller i forfoden.

Gel i hælen

I løbet af en normal løbetur bliver foden, og resten af kroppen, udsat for vertikale slagkræfter, som normalt er 3 til 5 løberens kropsvægt gennem hællanding. Asics Gel stødabsorbering dæmper stødet fra de mange landinger på foden. Samtidigt er Gel-systemet i hælen med til at stabilisere foden, som første fase af Asics eget Impact Guidance System (I.G.S).

Forfods Gel

Asics Gel støbabsorbering i forfoden reducerer de store kræfter der normalt rammer foden når den bevæger sig fremad, som i en løbebevægelse. Gel systemet i forfoden samarbejder med midtsålsmaterialet til at reducere de mange kræfter og forfodens fleksion for at rumme presset på foden, mens den ruller igennem “line of progression” med slut ved fodens afsæt. Den sidste del af I.G.S systemet.

Personlig anmeldelse

Jeg har efterhånden testet mange forskellige Asics Gel løbesko og jeg bliver næsten altid imponeret og ovenud tilfreds med de forskellige Asics løbesko, hvoraf de fleste har haft Gel teknologien. En støddæmpning som jeg efterhånden har haft mange gode oplevelser med og som jeg i hovedtræk er rigtigt godt tilfreds med. Der er selvfølgelig nogle skønhedspletter, men overordnet set synes jeg at Asics Gel fungerer super godt og at det er fortjent at det bliver vurderet som en af verdens bedste støddæmpningssystemer.

Den del som jeg bliver allermest imponeret over hver gang er holdbarheden på Asics Gel, selv når jeg når op på omkring 1000 km i et par Asics Gel løbesko, løber de nærmest stadig som den dag jeg tog dem ud af kassen. Det samme kan ikke siges om de andre stødabsorberingssystemer, som jeg har omtaler her på siden. Dette er en ting, en halvnærig jyde som jeg, sætter stor pris. På den anden side så synes jeg også at Gel stødabsorberingen er lidt tung i det og de løbesko, hvor den passer til er tungere mængdetrænings løbesko, en type løbesko, som jeg med stigende erfaring løber mindre og mindre i. I de letvægts løbesko, hvor Asics har inkorporeret Asics Gel, synes jeg tit at den kraftige stødabsorbering har været en smule malplaceret og unødvendig.

Til gengæld er du altid garanteret en utroligt komfortabel løbeoplevelse med Asics Gel. Den effektive stødabsorbering fordeler trykket fra hvert eneste skridt rigtigt effektivt. Og jeg har hørt mange historier og beretninger om folk, som er blevet deres skadesproblemer kvit vha. Asics Gel.

Sammenligning af Asics Gel med andre løbesko

For at sammenligne Asics Gel med andre løbesko, eller mere præcist, den støddæmpning som sidder i de forskellige løbesko, har jeg valgt at kigge på de andre løbesko og brands som jeg selv har testet og afprøvet.

Jeg har herunder valgt et par af støddæmpningsteknologierne ud:

Asics Gel sammenligning på et minut: Asics Gel ligger sig et sted mellem støddæmpningen i Nike, Adidas og Brooks på den ene side og Mizuno, Inov8 og Salomon på den anden side.

Asics Gel vs. Nike Lunar

Set ift. Nike Lunar er Asics Gel en smule hårdere i dens støddæmpning. Nike Lunar ligger sammen med bl.a. Adidas Boost og Brooks Pure dog absolut også i den blødere ende af støddæmpningsteknologier. Derfor er det ingen overraskelse at Asics Gel er en smulere hårdere end Nike Lunar. For dens performance, så er det nok en af grundene til at jeg mener at Nike Lunar giver en kraftigere respons ved afvikling af hvert skridt. Til gengæld så mener jeg også at Asics Gel holder til markant flere km end Nike Lunar. Det har jeg fået bekræftet mere end en gang.

Forskelle mellem Asics Gel og Mizuno Wave

I den anden ende af spekret finder vi Mizuno Wave, som er en hårdere støddæmpning. Rent faktisk så er Mizuno Wave verdens første mekaniske midtsål. Den ligger i den hårdere ende, men fordeler stødet over hele foden rigtigt effektivt. Mizuno Wave vinder rigtigt mange point på dens lette konstruktion, hvilket gør at Mizuno løbesko, ofte er nogen af de letteste løbesko på markedet. Det gør samtidig Wave teknologien ekstremt effektiv til konkurrencesko og til intervaltræning mv. Til gengæld er produktudvalget ikke lige så bredt og igen er holdbarheden i Asics Gel bedre end i Mizuno Wave. Samtidigt synes jeg helt personligt at Asics Gel er en mere komfortabel støddæmpning end Mizuno Wave.

Opsummering af Asics Gel

Der er ingen tvivl om at jeg kan anbefale Asics Gel. Jeg synes ikke at den har sin plads i aggressive konkurrence løbesko, hvor Gel-elementer ofte kommer til at føles lidt malplacerede og akavede. Til gengæld er det måske den bedste stødabsorbering i tungere løbesko til høje mængder træning. Holdbarheden og komforten er helt i top. Sidstnævnte er også en af de primære årsager til at Asics Gel er rigtigt god til de tungere løbere.

Asics Gel har været i gamet i næsten 20 år og jeg ser absolut ingen grund til at den også vil findes om 20 år.

Har du nogen spørgsmål, kommentarer eller oplevelser med Asics Gel, så smid endelig en kommentar i kommentarfeltet herunder!