Undersøgelse af løberes deltagelse i barfodsløb

barfodsløbHer kommer en super interessant artikel (synes jeg) om folks løbeinteresser. Jeg vidste godt at barfodsløb og minimalistisk løbestil var fremme – men i den grad? Artiklen tager den videnskabelige tilgang til udbredelsen af barfodsløb.

Et par hurtige facts om løbetræning i Danmark

Løbetræning som sport er vokset kraftigt over de seneste 20 år. I dag (2013) er der mere end 700.000 deltagere ved danske motionsløb alene. Når sportsgrenen er blevet så stor, betyder det også at der er kommet hundredevis af nicher.

En niche er ekstremløb, en anden er barfodsløb.

Er der færre skader for barfodsløbere?

Formålet med undersøgelsen, som jeg omtaler her, var at vise risikoen for skader ved barfodsløb mod normal løb.

6082 løbere deltog i undersøgelsen, hvor demografi, motivationsfaktorer og forventninger ved løbere blev analyseret.

Det der overraskede mig var…

Jeg anede ikke at løb i bare fødder var SÅ stort! Vidste du at:

 • 75,7% af løberne indikerede at de havde en interesse i barfodsløb eller minimalist løbesko
 • 21,9% indikerede at du havde prøvet det
 • 30,4% havde tidligere prøvet minimalistiske løbesko

Og lidt facts om motivationsfaktorerne:

 • 34,3% sagde at deres interesse for det minimalistiske løb var at mindske skader.
 • 24,5% prøvede det efter at være blevet anbefalet det af venner
 • 24,5% havde læst om det i bøger.

 

Mindst lige så overraskende var det at 54% ikke prøvede barfodsløb fordi de var bange for at få skader. Det betyder at folk er meget splittede omkring “løbestilen”. Nogle mener det forebygger skader, mens andre har den helt modsatte holdning.

Jeg har lavet en meget gennemarbejdet artikel om løbestil, som du bør læse hvis emnet interesserer dig. Er du lidt mere avanceret, skal du tage et kig på min komplette guide til løbestilsanalyse, hvor jeg ser på et konkret eksempel af en løbestilsanalyse på løbebånd.

Giver barfodsløb færre skader?

Et meget godt og yderst relevant spørgsmål. Jeg har læst utrolig meget om naturlig løbestil. Hvad tror du? Flere eller færre skader ved barfodsløb?

Jeg har læst en håndfund videnskabelige undersøgelser. Overvægten indikerer at barfodsløb forårsager flere skader.

 

Hvorfor får folk flere skader med en naturlig løbestil?

Det er ganske simpelt. De har ikke en naturlig løbestil. Folk der konverterer til Merrell løbesko, FiveFingers sko eller lignende starter desværre ofte med en meget naiv tilgang til tingene.

Får du ikke den rigtige teknik med fra start – så er det ude med dig. Desværre.

For normale motionister anbefaler jeg at prøve det, men passe meget på og gå stille til værks.

Læs min guide til minimalistiske løbesko og barfodsløbesko.

Hvad er dine erfaringer med barfodsløb?

About the Author:

Mit navn er Ronni og jeg er en passioneret løber. Jeg elsker at nørde og anmelde løbesko. Det er mig der skriver de fleste artikler og anmeldelser på iloebesko. Følg mig på Google+, find iloebesko på Facebook, eller læs mere om mig her på iloebesko.

Kommentarer

 1. Morten K  august 1, 2014

  Jeg er selv for et par måneder siden begyndt at interesserer mig for emnet og træner til mit første mål som er en 5K i en respektabel tid, løbet i FiveFingers. Det går godt med træningen og jeg er blevet meget hooket på konceptet omkring natural running /barfodsløb / løb i minimalistiske sko. Jeg er gået stille og roligt til værks ved siden af min “almindelige” løbetræning i konvensionelle løbesko og efter 3 måneder kan jeg løbe en 5K uden problemer. Men det kræver tålmodighed, dog tror jeg at gevinsten for mig i den anden ende vil være enorm i form af motivation og nye mål indenfor denne niche af løbeverdenen.
  Som løbetræner i min lokale løbeklub påtænker jeg at lave et 5K træningsforløb hen over efteråret, da flere i klubben har vist interesse for emnet. Det vokser i DK men har, som du skriver, været stort i USA i mange år.

  svar

Skriv en kommentar